Προ των πυλών βρίσκεται το τριήμερο του Κατακλυσμού. Μήπως δεν έχετε μεριμνήσει εγκαίρως για κάποια κοντινή ή μακρινή απόδραση; Προτιμάτε βουνό ή θάλασσα; Το κάμπινγκ αποτελεί πάντα μια καλή εναλλακτική επιλογή. Μια σκηνή, ένας υπνόσακος, μια αιώρα και καλή παρέα είναι ό,τι μπορεί να χρειάζεται κανείς για να περάσει τρεις μέρες ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς, με ελάχιστο κόστος και με θέα τον έναστρο ουρανό.
 
Το philenews παρουσιάζει τους επτά κατασκηνωτικούς χώρους που λειτουργούν στην Κύπρο και στους οποίους επιτρέπεται για το ευρύ κοινό η διαμονή με αντίσκηνο ή τροχόσπιτο έναντι χαμηλού τέλους διανυκτέρευσης.

Κατασκηνωτικός χώρος Πόλης Χρυσοχούς

Ο κατασκηνωτικός χώρος της Πόλης Χρυσοχούς της επαρχίας Πάφου, που είναι ο δημοφιλέστερος του νησιού, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 700 άτομα και έχει χωρητικότητα για 200 αντίσκηνα και τροχόσπιτα. Λειτουργεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβρη και βρίσκεται σε αμμώδη παραλία περίπου 1 χλμ βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς στο κρατικό δάσος Λίμνης (ευκαλυπτώνας). Στο χώρο μπορεί κανείς να βρει εκτός από τα απαραίτητα, όπως τουαλέτες, ντουζιέρες και νεροχύτη, ένα σνακ μπαρ, καθώς και ένα μίνι μάρκετ, το οποίο λειτουργεί μόνο Ιούλιο και Αύγουστο. Η παραλία διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση, καθώς και ναυαγοσώστη από τις 10.00 μέχρις τις 18.00.

Κατασκηνωτικός χώρος του Σταυρού της Ψώκας

Ο κατασκηνωτικός χώρος του Σταυρού της Ψώκας βρίσκεται στην επαρχία Πάφου περίπου 20 χλμ από τη Λυσό ή Κανναβιού, κοντά στο δασικό σταθμό Σταυρού της Ψώκας σε υψόμετρο 900 μέτρων. Λειτουργεί ολόχρονα και έχει μέγιστη δυναμικότητα για 60 αντίσκηνα και τροχόσπιτα και 150 άτομα. Στο χώρο υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες, ντους, ψησταριά και δυο μικρά μαγειρεία, ενώ στην περιοχή υπάρχει και ένα μικρό καφέ-εστιατόριο. Στην περιοχή υπάρχουν τρία μονοπάτια μελέτης της φύσης με συνολικό μήκος 9,5 χλμ. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει από κοντά το κυπριακό αγρινό αν του δοθεί η ευκαιρία!

Κατασκηνωτικός χώρος Καμπί του Καλογήρου

Ο κατασκηνωτικός χώρος Καμπί του Καλογήρου της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος είναι γεμάτος με πεύκα και πλατάνια, βρίσκεται στον δρόμο Πρόδρομου-Πλατρών, 4 χλμ από την Τροοδίτισσα και 3 χλμ από τον Πρόδρομο, δίπλα από τον δρόμο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1540 μέτρων και λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο χώρος έχει χωρητικότητα 80 σκηνών και τροχόσπιτων και 300 επισκεπτών και είναι ιδανικός για «ειδικά εκπαιδευμένους» κατασκηνωτές, αφού διαθέτει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, όπως τουαλέτες, ψησταριά και πόσιμο νερό. Δεν προσφέρεται χώρος για μαγείρεμα και για μπάνιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοντινή φυσική πηγή νερού από όπου υδρεύονταν τα γύρω χωριά για αρκετό χρονικό διάστημα.
 
Κατασκηνωτικός χώρος Πλατανιών

Ο κατασκηνωτικός χώρος Πλατανιών, στην επαρχία Λευκωσίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων, στο δρόμο Κακοπετριάς – Τροόδους 5 χλμ από την Κακοπετρία αριστερά του δρόμου, πριν από το δασικό σταθμό Πλατανιών. Λειτουργεί από τον Μάιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και είναι ένας χώρος με μέγιστη δυναμικότητα 150 σκηνών και τροχόσπιτων και 600 επισκεπτών. Στο χώρο υπάρχουν δυο συγκροτήματα με τουαλέτες, ντους, ζεστό νερό και κουζίνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι κατασκηνωτές.
 
Κατασκηνωτικός χώρος Τροόδους

Ο κατασκηνωτικός χώρος Τροόδους της επαρχίας Λεμεσού βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 μέτρων, στο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους, 1 χλμ πριν την πλατεία Τροόδους, αριστερά του δρόμου. Έχει χωρητικότητα 170 σκηνών και τροχόσπιτων και 650 επισκεπτών. Κοντά στον κατασκηνωτικό χώρο βρίσκονται ορισμένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της φύσης του νησιού στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τις βόλτες του και να χαλαρώσει, χαζεύοντας το μεγαλείο της φύσης.
 
Κατασκηνωτικός χώρος της Ακτής του Κυβερνήτη

Ο κατασκηνωτικός χώρος Κάλυμνος βρίσκεται στην Ακτή του Κυβερνήτη (γνωστός και ως Γκάβερνος), της επαρχίας Λεμεσού και αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκηνωτικό χώρο του νησιού. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τουαλέτα, ντους, ζεστό νερό, ψησταριά και μια μικρή κουζίνα. Τη σκηνή σου εκεί μπορείς να την στήσεις ολόχρονα, σε μια από τις 360 θέσεις που διαθέτει, τόσο για σκηνές όσο και για τροχόσπιτα.
 
Κατασκηνωτικός χώρος Feggari

Μια καλή επιλογή για κάμπινγκ στην Κύπρο είναι να στήσεις τη σκηνή σου κάτω από το φεγγάρι και τα αστέρια του κατασκηνωτικού χώρου Feggari, που βρίσκεται στην καρδιά του Κόλπων των Κοραλλίων, στην Πέγεια της Πάφου. Ο συγκεκριμένος κατασκηνωτικός χώρος είναι καλά οργανωμένος, αφού εκεί θα βρεις τουαλέτα, ντους, ζεστό νερό, ψησταριά, μικρή κουζίνα, ηλεκτρικό ρεύμα, μπαρ, εστιατόριο, ακόμα και wi-fi. Ο κατασκηνωτικός χώρος Feggari Camping λειτουργεί ολόχρονα και έχει χωρητικότητα για 47 σκηνές ή τροχόσπιτα. Η αμμώδης παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη και προσφέρει θαλάσσια σπορ και διευκολύνσεις για άτομα με προβλήματα κινητικότητας.  

Κανόνες συμπεριφοράς των επισκεπτών
 
Οι επισκέπτες των εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων πρέπει να ακολουθούν ορισμένους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, ώστε να διασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή ζημιά στο περιβάλλον, αλλά και η άνεση των άλλων επισκεπτών. Οι κυριότεροι από αυτούς τους κανόνες είναι οι πιο κάτω:
 
– Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές που παρέχονται. Σε ορισμένους εκδρομικούς χώρους, όπως στην Ασίνου και Αθαλάσσα, δεν επιτρέπεται καθόλου το άναμμα φωτιάς.
– Πριν εγκαταλείψετε το χώρο, βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα που έχετε χρησιμοποιήσει έχουν σβήσει εντελώς, έστω και αν τα έχετε αποθηκεύσει στους χώρους που μπορεί να υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
– Δεν επιτρέπεται η χρήση ξύλων που υπάρχουν μέσα στο δάσος για το άναμμα φωτιάς και την ετοιμασία του φαγητού. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να φροντίζει να έχει μαζί του την αναγκαία ποσότητα κάρβουνων.
– Διατηρείτε το χώρο καθαρό. Μαζέψτε όλα τα σκουπίδια που έχουν προκύψει από τη διασκέδαση της παρέας σας και τοποθετείστε τα στα σκυβαλοδοχεία. Αν για οποιοδήποτε αιτία δεν υπάρχουν σκυβαλοδοχεία ή αν είναι γεμάτα, τότε πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια σας. Μην τα αφήσετε σε πλαστικές σακούλες έξω, γιατί συνήθως αυτά διασκορπίζονται από αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες κλπ.
– Μην κάνετε μεγάλη φασαρία και αχρείαστους θορύβους, σεβαστείτε το δικαίωμα των άλλων για ησυχία!
– Το κόψιμο φυτών, η χάραξη φλοιών δέντρων και η παρενόχληση φωλιών πουλιών, ζημιώνουν το περιβάλλον και απαγορεύονται από τη Δασική Νομοθεσία.
– Σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στους χώρους στάθμευσης και όχι δίπλα από τα τραπέζια.
– Χρησιμοποιείτε με προσοχή το νερό. Μην το σπαταλάτε. Προτρέπετε και τους άλλους επισκέπτες να τηρούν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.
– Αν αντιληφθείτε πυρκαγιά, καλέστε αμέσως τον αριθμό 1407 (24 ώρες, χωρίς χρέωση)

Πηγή: philenews