Ωρολογιακές βόμβες τα οχήματα που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους, τόσο τα φορτηγά, όσο και τα επιβατικά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION, σχετικά με την κατάσταση των ελαστικών των οχημάτων. 

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον οργανισμό REACTION και την ΛΠ Φραγκεσκίδης σε συνεργασία με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε παγκύπρια βάση, με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 523 οχήματα, τα οποία συμμετείχαν εθελοντικά σε φιλικούς ελέγχους των ελαστικών τους. 

Τι κατέδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, το 29,1% των επιβατικών οχημάτων που ελέχθηκαν στη Λευκωσία είχε τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 25% στην επαρχία Λάρνακα. Την ίδια ώρα, ένα ποσοστό πέρα του 36% στα οχήματα 4Χ4 στην Πάφο έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό. Το 33% των φορτηγών που ελέχθηκαν στη Λεμεσό είχε τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό ενώ 1 στα 4 φορτηγά της επαρχίας Πάφου που ελέχθηκαν είχαν ένα τουλάχιστο φθαρμένο ελαστικό.

Έντονο ήταν και το πρόβλημα στα λεωφορεία που ελέχθηκαν με το 38,4% στη Λευκωσία να έχουν ένα τουλάχιστον φθαρμένο ελαστικό.

Αναφορικά με τη λανθασμένη πίεση, το 20% των επιβατικών οχημάτων στην Λευκωσία είχε λάθος πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό, ενώ στην κατηγορία των οχημάτων 4Χ4 λανθασμένη πίεση είχε το 32% των οχημάτων που συμμετείχαν.

Συνολικά και σε παγκύπριο επίπεδο, λάθος πίεση σε ένα τουλάχιστον ελαστικό είχαν το 24,8% των επιβατικών οχημάτων.

Από την άλλη, συνολικά και σε παγκύπρια κλίμακα, ένα φθαρμένο ελαστικό είχε το 21.9% των επιβατικών οχημάτων και το 25,7% των φορτηγών που ελέχθηκαν.

Σύμφωνα με την αντίστοιχη έρευνα του 2018, φαίνεται ότι ο αριθμός των επιβατικών με ένα τουλάχιστον φθαρμένο ελαστικό παραμένει ο ίδιος.

Παράλληλα, αισθητή μείωση της τάξεως του 5% παρουσιάζει ο αριθμός των φορτηγών με ένα τουλάχιστον φθαρμένο ελαστικό σε σύγκριση με την ίδια έρευνα το 2018.

Στην έρευνα εντοπίστηκαν επίσης, ελαστικά με καρφιά/βίδες, φθαρμένα ελαστικά μεγάλης ηλικίας, καθώς και πολλές άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για τις οποίες ενημερώθηκαν οι οδηγοί για να λάβουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

Συστάσεις για τον τακτικό έλεγχο των ελαστικών 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ασφάλεια ενός οχήματος εξαρτάται από τη χρήση σωστών ελαστικών αλλά και την τακτική συντήρηση τους.

Υπογραμμίζεται δε, ότι είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση και ο συχνός έλεγχος των ελαστικών για την ασφάλεια ενός οχήματος αλλά και των επιβατών του, κυρίως πριν από το καλοκαίρι αλλά και σε εβδομαδιαία βάση. 

Τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο επαφής του οχήματος με την επιφάνεια του δρόμου γι’ αυτό χρειάζεται ο έλεγχος σε τακτική βάση. Ένα φθαρμένο ελαστικό μειώνει σημαντικά την ασφάλεια και τις επιδόσεις ενός οχήματος. Εάν συντηρηθούν κατάλληλα, τα ελαστικά μπορούν να διαρκέσουν 40.000 έως και 80.000 χλιόμετρα και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που οδήγησης αλλά και την κατάσταση του οδοστρώματος. 

Είναι σημαντικό, να γίνεται έλεγχος στην πίεση του αέρα στα ελαστικά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή πριν από μεγάλες διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους όπου τα οχήματα κινούνται με υψηλότερη ταχύτητα. Ένα ελαστικό μπορεί οπτικά να δείχνει ότι έχει τη σωστή πίεση ενώ στην πραγματικότητα να μην την έχει.

Η σωστή πίεση στα ελαστικά, είναι ένας παράγοντας της ασφάλειας και της χιλιομετρικής απόδοσης τους. Είναι σημαντικό, ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών να γίνεται όταν είναι «κρύα». 

Ποιές οι συνέπειες στη λανθασμένη πίεση των ελαστικών

  • Ασταθές κράτημα στο δρόμο – Η λανθασμένη πίεση στα ελαστικά εμποδίζει το σωστό και αποδοτικό κράτημα του οχήματος στο δρόμο, ιδιαίτερα στις στροφές.
  • Υδρολίσθηση – Εάν ένα ελαστικό έχει λανθασμένη πίεση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υδρολίσθησης.  
  • Φρενάρισμα – Το όχημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ακινητοποιηθεί μετά από ένα φρενάρισμα.
  • Μείωση Αντοχής και Φθορά Ελαστικών – Ελαστικά με λανθασμένη πίεση τείνουν να φθείρονται πολύ πιο εύκολα.
  • Κατανάλωση Καυσίμων – Κατά πολύ αυξημένη παρουσιάζεται η κατανάλωση καυσίμων σε οχήματα τα οποία έχουν ακόμα και ένα ελαστικό με λάθος πίεση.