Ένας μήνας ολοκληρώνεται σήμερα από την αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων του 35χρονου καθ’ ομολογία, κατά συρροή δολοφόνου αλλά και συνεχών προσπαθειών των συνεργιών για τον εντοπισμό των σορών των θυμάτων με επίκεντρο αυτές τις μέρες την Κόκκινη Λίμνη. Σημείο το οποίο γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας η οποία πιστεύεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι περιέχει τη σορό της 30χρονης Maricar Valdez Arquiola από τις Φιλιππίνες.
 
Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα (με την Άντρη Δανιήλ), ο διευθυντής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, σχολίασε αρχικά ότι οι τελευταίες μέρες των ερευνών δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές στην εξέλιξη των ερευνών, ωστόσο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμό και ζήλο για τον εντοπισμό και της τρίτης βαλίτσας.
 
 
Ο κ. Τράγκολας, επεσήμανε πως το ηχοεντοπιστικό σύστημα Sonar αποχωρεί σήμερα από την Κύπρο αλλά και ο Ισπανός χειριστής του, ωστόσο θα αφήσει πίσω το σκληρό δίσκο με όλα όσα καταγράφηκαν για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια των ερευνών σε συνεργασία με το Τμήμα Χωρομετρίας προκειμένου να τεθούν οι στόχοι που υπολείπονται στην Κόκκινη Λίμνη αλλά και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν αλλά και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται, ο κ. Τράγκολας ανέφερε ως από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστές οι δυσκολίες, ωστόσο έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν οι δυο βαλίτσες με τις σωρούς και καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την τρίτη βαλίτσα.
 
 
Ομολογουμένως, όπως ανέφερε ο κ. Τράγκολας, υπάρχουν δυσκολίες στον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας και αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στους τεράστιους όγκους λάσπης εντός της λίμνης για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει με ακρίβεια σε πόσο βάθος και πόσος είναι ο όγκος της λάσπης εντός της λίμνης. Μπορεί να είναι και σε τρία και σε τέσσερα μέτρα βάθος.
 
«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτή η βαλίτσα έχει καλυφθεί από λάσπη και μάλιστα αν είναι σε επίπεδη επιφάνεια προκειμένου το Sonar να μην μπορέσει εντοπίσει την ταξιδιωτική βαλίτσα».
 
Ο κ. Τράγκολας εξήγησε ότι το Sonar έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει εξογκώματα αλλά και αφύσικα για το περιβάλλον στοιχεία. Ότι σχετικό καταγράφηκε είναι και οι στόχοι που θα ελεγχθούν στη συνέχεια. Ωστόσο όπως υπογράμμισε, υπάρχουν και δυσκολίες τις οποίες γίνονται προσπάθειες να υπερβούν με την συμβολή των δυτών.
 
«Τις τελευταίες τρεις  ημέρες οι δύτες επιχειρούν σε περιοχές που έχουμε υποδείξει με τη χρήση σχοινιών δημιουργήθηκαν διάδρομοι σε πολύ σημαντικά σημεία για να ελεγχθούν για να αποκλείσουμε κάποιες περιοχές, όπως αποκλείσαμε βέβαια χθες που ολοκληρώθηκε η έρευνα στην ανατολική πλευρά της λίμνης στην περιοχή που εντοπίστηκαν οι άλλες δυο βαλίτσες» ανέφερε.
 
Πρόταση Άγγλου εμπειρογνώμονα το ραντάρ
 
Σύμφωνα με τον κ. Τράγκολα, η χρήση του ραντάρ αποτελεί εισήγηση του άγγλου εμπειρογνώμονα που  επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή των ερευνών κα αντάλλαξαν απόψεις. «Ανταλλάξαμε απόψεις στη συνέχεια και με το χειριστή του ραντάρ, του στείλαμε τα δεδομένα της λίμνης, τόσο την ποιότητα του νερού όσο και την μορφολογία κάτω από το νερό. Η απάντηση που πήραμε χθες είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και ότι το ραντάρ δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βέβαια του έχουμε στείλει και τα δεδομένα στη λίμνη του Ξυλιάτου και αναμένουμε απάντηση» ανέφερε.
 
Δεν τίθεται θέμα αδειάσματος της Λίμνης- Τοξικό το νερό
 
Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αδειάσματος της Κόκκινης Λίμνης αλλά και της Λίμνης Μεμί στο Ξυλιάτο, ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι είναι σεβαστή η άποψη οποιουδήποτε, ωστόσο προς απάντηση αυτών που έχουν αυτή την πεποίθηση σήμερα ο διευθυντής του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ο οποίος είναι και η δουλειά του και η ευθύνη του η αποστολή αλλά και τα καθήκοντα της δικής του υπηρεσίας, επεξήγησε με λεπτομέρεια γιατί είναι αδύνατη η χρησιμοποίηση αυτής της τακτικής της αφαίρεσης του νερού.
 
 
«Πρώτιστα γιατί εκεί στο χώρο έχει δημιουργηθεί ένας κρατήρας και η αφαίρεση του νερού στη συνέχεια θα συσσωρεύσει και άλλες ποσότητες νερού από τον κρατήρα και τα τοιχώματα. Αυτή η ποσότητα του νερού δεν μπορεί κανένας να προβλέψει κανένας πόση θα είναι. Επιπρόσθετα με βάση τα αποτελέσματα της ποιότητας του νερού τα οποία εκδίδει περιοδικά το τμήμα Γεωλογικής επισκόπησης, το νερό είναι τοξικό. Για να διοχετευτεί οπουδήποτε χρειάζεται η έγκριση του τμήματος περιβάλλοντος.
 
Καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στο να δώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος την εξουσιοδότηση να χυθεί και να εξαπλωθεί αυτό το τοξικό νερό. Πρόκειται για ένα εκατομμύριο τόνους. Το έχουμε εξασφαλίσει από την ελληνική μεταλλευτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται αυτά τα μεταλλεία και με βάση τα τοπογραφικά σχέδια που είχαν όταν την εγκατέλειψαν και τη στάθμη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νερό και στις δυο λίμνες μας έχει αναφέρει και μάλιστα γραπτώς με ηλεκτρονική αλληλογραφία, ότι αυτή τη στιγμή στην Κόκκινη Λίμνη υπάρχει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού και δυο εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο Ξυλιάτο. Δεν υπάρχει περίπτωση άντλησης του νερού γιατί θα μολυνθούν οι υπόλοιπες περιοχές όπου αυτό το νερό έστω και αν εξευρεθεί τρόπος να ανεβεί προς τα πάνω που σημειώστε ότι από την επιφάνεια του νερού μέχρι πάνω μιλούμε για 150-200 μέτρα. Το κυριότερο είναι οι όγκοι λάσπης που βρίσκονται κάτω από το νερό. Αν υποθέσουμε ότι αυτές όλες τις ποσότητες του νερού βρίσκουμε τρόπο και τις αφαιρούμε, οι όγκοι λάσπης ιδιως στην επίπεδη επιφάνεια του κρατήρα είναι τεράστιοι. Γι΄ αυτό προσπαθούμε με συστήματα σύγχρονα τουλάχιστον να επισημάνουμε τις θέσεις και με τη βοήθεια των δυτών για  να ανασύρουμε τα ευρήματα» τόνισε.
 
Επίπονες οι προσπάθειες
 
Καταλήγοντας, ο Τράγκολας ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ επίπονη προσπάθεια στην οποία γίνονται προσπάθειες μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση να διατηρηθεί υψηλά το ηθικό των ανθρώπων που επιχειρούν. Ωστόσο ανέφερε πως τον λυπεί το γεγονός ότι υπάρχουν δυσμενή σχόλια για την προσπάθεια τόσο των συναδέλφων του όσο και του ιδίου. Οι προσπάθειες όπως ανέφερε συνεχίζονται μέχρι τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας μέχρι να κλείσει το κεφάλαιο της Κόκκινης Λίμνης και να επικεντρωθούν οι έρευνες στο Ξυλιάτο.
 
«Σεβαστές οι απόψεις του οποιοδήποτε, ωστόσο έχουμε καθήκον μέχρι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Όντως υπάρχουν όρια. Όταν τα αγγίξουμε θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση» κατέληξε.  
 

Πηγή: philenews