Πέντε προκλήσεις, ένας προορισμός. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της προσπάθειας που καταβάλλεται από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο για αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, αλλά και για περισσότερο άνοιγμά της προς την κοινωνία και φυσικά τους μαθητές.
 
Ο «προορισμός», ο στόχος δηλαδή που έχει τεθεί, είναι το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση μετά το γυμνάσιο, να ανέλθει στο 35% σε σχέση με το 22% που είναι σήμερα. Στόχος, ο οποίος δεν είναι άπιαστος αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό των παιδιών που επιλέγουν την Τεχνική Εκπαίδευση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα πλάνα προς ενίσχυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης παρουσίασε στον «Φ» ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου, Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πέντε πυλώνες – προκλήσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του στόχου. Οι πυλώνες είναι:
  1. Η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση να εμπεδωθεί ως ισότιμος εταίρος με τη Μέση Γενική Εκπαίδευση.
  2. Ενίσχυση της συνεργασίας της αλλά και της διασύνδεσής της με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας, κάτι που γίνεται με καλά αποτελέσματα (προωθούνται μνημόνια συνεργασίας με ΚΕΒΕ και ΟΕΒ).
  3. Εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας για τα προγράμματά της, καθώς και τις πολύ καλές ευκαιρίες που παρέχει στους μαθητές και αποφοίτους της (η εκστρατεία θα συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς η προώθηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι βασικός στόχος της ΕΕ).
  4. Προσβασιμότητα με δύο σκέλη: α) τη δυνατότητα εγγραφής ελεύθερα των μαθητών στα προγράμματά της και β) στην ισότητα στην επιλογή τους και στις ευκαιρίες που έχουν για να φοιτήσουν σε κλάδους της.
  5. Σημασία στην εικόνα της. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάτζιης τα τελευταία χρόνια η κοινωνία αποδέχτηκε τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και οι αλλαγές που έγιναν σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της αρνητικής εικόνας που υπήρχε παλαιότερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν ταμπέλες οι Τεχνικές Σχολές στην Κύπρο

Εμπλουτισμός προγραμμάτων
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο κ. Μαρκάτζιης εξήγησε ότι την περίοδο αυτή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες για εισαγωγή δύο πρωτότυπων προγραμμάτων: της Αισθητικής (εμπλουτίζοντας και τον κλάδο της Κομμωτικής που ήδη παρέχεται) αλλά και των Ναυτιλιακών, κλάδος που θα έχει δύο κατευθύνσεις: α) Ναυτικών (αξιωματικών) και β) Μηχανικών πλοίων. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτζιη, για το δεύτερο πρόγραμμα υπήρξε διαβούλευση με το υφυπουργείο Ναυτιλίας αλλά και με το αντίστοιχο Επιμελητήριο, καθώς στόχος δεν είναι μόνο η κατάρτιση και η γνώση αλλά και η διασφάλιση της εξεύρευσης εργασίας των αποφοίτων των Τεχνικών Σχολών. Και τα δύο αυτά νέα προγράμματα δεν αποκλείεται να είναι έτοιμα να προσφερθούν στους ενδιαφερόμενους τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 
 
 
Εκτός όμως από τα νέα προγράμματα, η αρμόδια Διεύθυνση εργάζεται και στην κατεύθυνση των νέων Τεχνικών Σχολών, οι οποίες θα ανεγερθούν με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να είναι ακόμα πιο ελκυστικές για τους μαθητές. Συγκεκριμένα, σύντομα θα ανεγερθεί η Τεχνική Σχολή στην Αραδίππου προς αντικατάσταση της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου, ενώ σε μερικά χρόνια θα λειτουργήσει και η νέα Τεχνική Σχολή Λεμεσού. 
 
Παράλληλα, το Λύκειο της Έμπας έχει αποφασιστεί όπως «μπολιαστεί» με προγράμματα Τεχνικής Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα με: Κομμωτική, Ξενοδοχειακά, Ηλεκτρολογία και Βιομηχανικό Σχεδιασμό. Τα προγράμματα θα είναι στη διάθεση των μαθητών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έχουν στόχο να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση να μείνουν στην περιοχή που διαμένουν, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα για φοίτηση σε σχολικό κτήριο Τεχνικής Σχολής.
 
Ανοίγματα σε απομακρυσμένες περιοχές
 
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Μαρκάτζιης είναι η πρόθεση της Διεύθυνσής του και γενικότερα του υπουργείου Παιδείας να αφουγκραστεί τις ανάγκες, αλλά και να αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία διαφόρων περιοχών και κοινοτήτων της περιφέρειας, «παίρνοντας» την Τεχνική Εκπαίδευση κοντά τους. Καθώς οι Τεχνικές Σχολές βρίσκονται στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, στόχος είναι να ενταχθούν σε Λύκεια συγκεκριμένα προγράμματα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτζιη, την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταβεί μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, στην κοινότητα του Ομόδους, όπου λειτουργεί Λύκειο, ούτως ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό του προγράμματος της Οινοποιίας, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που είναι εν δυνάμει ευκαιρίες εργοδότησης αποφοίτων στον συγκεκριμένο τεχνικό και επαγγελματικό κλάδο. Ενέργεια που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του Υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή.