Γύρω στα 79 χιλ. περδίκια αναμένεται να παραδώσει φέτος το εκτροφείο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στο Σταυροβούνι, το οποίο είναι το μόνο αυτή τη στιγμή που αναπαράγει σε μεγάλους αριθμούς αυτό το θήραμα. Τα 65 χιλ. πουλιά θ’ απελευθερωθούν από την ίδια την Υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιπες 14 χιλ. θα παραχωρηθούν σαν νεοσσοί μιας ημέρας στους κυνηγετικούς συλλόγους. Και αυτά θ’ απελευθερωθούν στους βιότοπους με την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Θήρας. Ήδη αυτή την εβδομάδα το Σταυροβούνι είχε στα αναθρεπτήρια του 38 χιλ. περδίκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε εβδομάδα εκκολάπτονται 8 χιλ. πουλιά. Στον κάθε σύλλογο μπορούν να δοθούν μέχρι 300 περδίκια. 
 
Αρχικά αναμενόταν να δοθούν και αυγά στους κυνηγετικούς συλλόγους αλλά φαίνεται ότι δεν ευνοείται αυτή η ενέργεια. Η Υπηρεσία προτιμά να δώσει νεοσσούς, όπως μας ανακοίνωσε αρμόδιος εκπρόσωπος. Το Σταυροβούνι θα συμπληρώσει τις 65 χιλ. περδίκια τέλος Απριλίου, οπότε αμέσως μετά θ’ αρχίσει να παραδίδει και στους συλλόγους. 
 
Στο μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυνηγοί, κυνηγετικοί σύλλογοι, ιδιώτες εκτροφείς και pet shop, για την αναπαραγωγή περδικιών, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή, με την οποία επιτρέπεται η κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία θηραμάτων και άλλων πουλιών. Ήδη πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων έχει αποταθεί στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και ζητά πληροφορίες είτε για τη λειτουργία ενός μεγάλου εκτροφείου, είτε για κατοχή μικρότερου αριθμού πουλιών. 
 
 
Ωστόσο, η Υπηρεσία Θήρας δεν είναι έτοιμη ακόμα να παραχωρήσει άδειες για εφαρμογή της νομοθεσίας και έτσι ζητά απ’ όλους χρόνο ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι εγκρίθηκαν οι κανονισμοί, αλλά λόγω σοβαρότητας του αντικειμένου πρέπει να γίνουν εσωτερικές διεργασίες, συναντήσεις και ενημερώσεις σε φορείς που έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, ώστε να κυλήσει ομαλά η όλη διαδικασία. Προστίθεται δε, ότι θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σε μελλοντικό στάδιο. 
 
 
Το γεγονός αυτό έτυχε έντονης κριτικής καθότι εάν δεν αρχίσουν αναπαραγωγή αμέσως οι κυνηγοί και τα ιδιωτικά εκτροφεία, θα χαθεί ακόμα μια χρονιά. Επισημαίνεται ότι αρκετοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν περδίκια ζήτησαν να κάμουν παραγγελίες από κάποιους που ήδη έχουν στην κατοχή τους έναν αριθμό πουλιών. Ενδιαφέρθηκαν όχι μόνο κυνηγοί και κυνηγετικοί σύλλογοι, αλλά και καταστήματα με σκοπό να πωλούν ζωντανά περδίκια. Καθορίστηκε ήδη και τιμή, δηλαδή 6 ευρώ το κάθε περδίκι. 
 
Από την πλευρά της η Υπηρεσία Θήρας μας πληροφορεί ότι για να λειτουργήσει το όλο σύστημα, χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της. Δηλαδή είναι απαραίτητο ένα ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο θα περιέχονται όλα τα στοιχεία όχι μόνο για τα περδίκια, αλλά και για όλα τα άλλα πουλιά. Υπολογίζεται ότι μέχρι να προκηρυχθούν προσφορές και να εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό αρχείο, θα περάσει ένας χρόνος για να δοθούν και οι σχετικές άδειες κατοχής και εμπορίας. Όλοι ερωτούν πώς είναι δυνατό να κατατεθούν οι κανονισμοί τον Ιούνιο του 2016, ν’ αρχίσει συζήτηση τον ίδιο μήνα και να εγκριθούν την 1η Φεβρουαρίου του 2019 και να μην υπάρξει η σχετική προετοιμασία. Και αυτά ενώ ο βασικός νόμος είχε εγκριθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια.
 
Αντιδράσεις για τα ψηλά τέλη σήμανσης
 
Οι κυνηγοί και άλλοι ιδιώτες αντιδρούν και για τα ψηλά τέλη που χρειάζονται για τις άδειες των περδικιών. Μέχρι 50 πουλιά η άδεια είναι 20 ευρώ, από 51 μέχρι 150 πουλιά 40 ευρώ και από 151 μέχρι 300,η άδεια κοστίζει 60 ευρώ. Τα εκτροφεία εμπίπτουν στην κατηγορία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Εκείνο που καίει όμως περισσότερο είναι η σήμανση. Εάν καλέσει κάποιος την Υπηρεσία Θήρας για σήμανση περδικιών, τότε θα πληρώσει 30 ευρώ μόνο για να μεταβεί εκεί ο θηροφύλακας. Θα δοθούν όμως άδειες για σήμανση από ιδιώτες και έτσι εκεί θα γίνονται συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων.