Νέα δεδομένα στην ελληνόφωνη ακαδημαϊκή πραγματικότητα φέρνει το νεοσύστατο και αναγνωρισμένο πρόγραμμα Οικονομικών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚ). Το εν λόγω πρόγραμμα είναι το πρώτο εξ αποστάσεως στον τομέα των οικονομικών και πλαισιώνεται από ακαδημαϊκούς που διδάσκουν ήδη σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η οραματίστρια του και πανεπιστημιακός Χριστίνα Χρίστου, μίλα στον «Φ» για τις καινοτομίες τoυ προπτυχιακού προγράμματος και τη διαδικασία της υλοποίησης του. Οι οικονομικές σπουδές στο ΑΠΚ θα προσφέρονται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σε κάθε ενδιαφερόμενο, με την υπόσχεση να του παράσχει ισχυρά θεμέλια γνώσεων και δεξιοτήτων στη σύγχρονη οικονομική ανάλυση και στις ποσοτικές μεθόδους.
Το πρόγραμμα δομείται σε τρεις κατευθύνσεις ειδίκευσης: α) στα Οικονομικά της Ενέργειας με έμφαση στα Οικονομικά του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, β) στα Οικονομικά των Επιχειρήσεων και γ) στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική.
Η Χριστίνα Χρίστου, είχε την ιδέα για νέο πρόγραμμα σπουδών και εργάστηκε ώστε να το δει να παίρνει μορφή. Όπως ανέφερε, το Δεκέμβρη το σχέδιο υποβλήθηκε σε αξιολόγηση από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, όπου πολύ σύντομα εγκρίθηκε. «Κάποια όνειρα μας πρέπει να υλοποιούνται», σημείωσε η κ. Χρίστου και πρόσθεσε για την ομάδα που βρίσκεται πίσω της: «Έχει δημιουργηθεί μια επιστημονική επιτροπή από 13 μέλη, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές παγκόσμιας φήμης, από πολλές χώρες και πανεπιστήμια. Ο καθένας είναι ειδικός σε κάποιο αντικείμενο. Αυτή η επιτροπή δούλεψε μαζί μου για περισσότερο από ένα χρόνο, ώστε να καταλήξει στο περιεχόμενο και στη δομή του προγράμματος».
Σχετικά με τις καινοτομίες που εισάγει το προπτυχιακό στον ακαδημαϊκό κόσμο κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρου, η κ. Χρίστου σημειώνει: «Είναι το πρώτο εξ αποστάσεως πρόγραμμα στα Οικονομικά στον ελληνικό χώρο. Είναι επίσης το πρώτο που προσφέρει αυτές τις τρεις εξειδικεύσεις, δηλαδή γνώσεις στα σύγχρονα εφαρμοσμένα οικονομικά και το πρώτο που αφήνει τον φοιτητή του να επιλέξει ακριβώς εκείνο που τον ενδιαφέρει», υπογραμμίζει η κ. Χρίστου, χωρίς να παραλείψει το γεγονός ότι παρέχει τίτλο από δημόσιο πανεπιστήμιο, ο οποίος είναι αξιολογημένες από τον αρμόδιο φορέα. Όπως σημειώνει η κ. Χρίστου, στο πρόγραμμα «διδάσκει ελληνόφωνο προσωπικό από διαφορετικές χώρες, όπως Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία». Ενώ διαπίστωσε πως «μετά το πρόγραμμα, ο πτυχιούχος μπορεί να μπει στην αγορά εργασίας χωρίς να είναι αναγκαίο επιπρόσθετα μεταπτυχιακό δίπλωμα».
Αναφορικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και την εξειδίκευση που προσφέρεται στο πρόγραμμα, η εμπνεύστρια του προγράμματος τόνισε: «Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι και στις δύο χώρες θα υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, διότι υπάρχουν κοιτάσματα. Τα οικονομικά της ενέργειας είναι κάτι το οποίο επίσης θα μας απασχολήσει, διότι η ενέργεια είναι κρίσιμος τομέας στην ανάπτυξη όλων των χωρών. Φυσικά θα έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα και για τους απόφοιτούς μας». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από το ΑΠΚΥ μόλις την περασμένη Πέμπτη και ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 30.
«Τα οικονομικά είναι μια κοινωνική επιστήμη, που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και το πώς να χρησιμοποιούνται οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε στην διάθεση μας. Αυτή η δραστηριότητα συνέχεια αλλάζει. Πρέπει ένα πρόγραμμα που μελετά αυτή την επιστήμη να έχει μια οπτική γωνία για το παρόν αλλά και το μέλλον», περιγράφει η ακαδημαϊκός εξηγώντας πως το εν λόγω πρόγραμμα δεν είναι απλώς προπτυχιακό αλλά BSc (Bachelor Of Science).
Ενδιαφέρον από το 77% των ερωτηθέντων
Η ομάδα που ετοίμασε το πρόγραμμα Οικονομικών Σπουδών, προκειμένου να εξετάσει τη συμπεριφορά του κοινού στο οποίο στοχεύει να απευθύνει το προπτυχιακό (BSc), διεξήγαγε ποσοτική έρευνα. Δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και περιελάβανε απλές ερωτήσεις κλειστού τύπου σχετικά με το ενδιαφέρον για εξ αποστάσεως εκπαίδευση προπτυχιακού επιπέδου στα Οικονομικά. Στην έρευνα συμμετείχαν 123 άτομα. Από αυτούς οι 95 ήταν γυναίκες και οι 28 άνδρες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων 74,8% (92 άτομα) ήταν Έλληνες πολίτες και το 25,2% (31 άτομα) Κύπριοι. Η ηλικία των ερωτηθέντων κυμαινόταν μεταξύ 17 και 53 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για εξ αποστάσεως προπτυχιακό πρόγραμμα (BSc) στα Οικονομικά. Επιπλέον, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μία από τις τρεις ειδικότητες που προσφέρονται, η πλειοψηφία (54%) επέλεξε την κατεύθυνση «Οικονομικά της Ενέργειας με έμφαση στα Οικονομικά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου». Δεύτερη προτίμηση ήταν τα «Οικονομικά των Επιχειρήσεων», που επιλέγηκε από το 28% των συμμετεχόντων στην έρευνα.