Στροφή προς τις Κύπριες νύφες που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται τα χρήματα που τους προσφέρονται έκαναν τα κυκλώματα που φέρνουν από τρίτες χώρες υποψήφιους γαμπρούς, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά για ν’ αποκτήσουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
 
Παράλληλα, οι εικονικοί γάμοι, αντί τώρα να γίνονται στα δημαρχεία, συνάπτονται με σύμφωνο συμβίωσης που είναι και πιο εύκολο και αποτελεί μιαν απλή δήλωση. Τις νέες αυτές τακτικές εξετάζουν οι Αρχές μέσα από υποθέσεις που ήρθαν πρόσφατα στο φως και απασχόλησαν το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Σύμφωνα με καταθέσεις που έδωσαν γυναίκες οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας, πρόσωπα τις προσέγγισαν ώστε να τελέσουν εικονικούς γάμους με αντάλλαγμα χρήματα προκειμένου είτε να εξασφαλίζουν τη δόση τους αν είναι εθισμένες σε ναρκωτικές ουσίες, είτε άλλα οικονομικά ανταλλάγματα. 
 
 
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αρμοδίως, τα διάφορα κυκλώματα που μέχρι σήμερα στρατολογούσαν γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τις έφερναν στην Κύπρο και τις «πάντρευαν» με γαμπρούς από το Πακιστάν, την Μπαγκλαντές ή την Ινδία, τώρα στράφηκαν σε Κύπριες που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κι αυτό, επειδή η μέχρι σήμερα πρακτική για εισαγωγή νυφών ήταν πολυέξοδη, αναγκάζονταν να τις περιορίζουν σε διαμερίσματα και η διαδικασία για έκδοση των σχετικών χαρτιών χρονοβόρα που είχε ως αποτέλεσμα τα θύματα να βρίσκουν τρόπους να το σκάνε και να καταγγέλλουν στις Αρχές την περιπέτειά τους. Τώρα αυτά αποφεύγονται και παράλληλα η όλη διαδικασία στοιχίζει λιγότερο στα κυκλώματα, ώστε να στρατολογήσουν νεαρές Κύπριες. Επίσης, αντί γάμων στους δήμους, τώρα προτιμούνται οι διαδικασίες στους έπαρχους, με την υπογραφή συμφώνων συμβίωσης, μια διαδικασία που είναι ανέξοδη και δεν χρειάζονται πολλοί έλεγχοι, ενώ δεν διαφέρει από έναν κανονικό γάμο, αφού για το αρμόδιο κρατικό γραφείο οι ενδιαφερόμενοι θεωρούνται ως κανονικό έγγαμο ζευγάρι. 
 
 
Ήδη, το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας έχει εξετάσει μια περίπτωση στη Λευκωσία όπου μια 21χρονη εξαρτώμενη μπλέχτηκε σε υπόθεση εικονικού γάμου, με την υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Στη Λάρνακα, εξετάζονται άλλες δύο περιπτώσεις όπου Κύπριες προερχόμενες από ευάλωτες ομάδες με οικονομική ανάγκη, πείστηκαν να νυμφευτούν αλλοδαπούς με οικονομικά ανταλλάγματα.
 
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναγνωριστεί γύρω στις 40 γυναίκες ως θύματα εμπορίας και ορισμένες κρατούνται στο κρατικό καταφύγιο, άλλες σε χώρο που δεν αποκαλύπτεται για ευνόητους λόγους, ενώ κάποιοι διαμένουν σε διαμερίσματα μέχρι να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας σε πιθανές δίκες.