Εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν έλλειψη προγραμματισμού στις Μονάδες Προπαρασκευαστικής Μαθητείας.
Kάθε χρόνο, σε όλα σχεδόν τα σχολεία καταγράφονται περιστατικά κατά τα οποία μαθητές και μαθήτριες αρνούνται να εισέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας επειδή δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο ισοπεδωτικό σύστημα διδασκαλίας που εφαρμόζεται και το οποίο δεν τους δίνει τη δέουσα σημασία, προσοχή και βοήθεια που χρειάζονται για να μορφωθούν.
Όλοι αυτοί οι μαθητές, που ουσιαστικά γυρίζουν την πλάτη στο εκπαιδευτικό σύστημα -όπως και εκείνο τους γυρίζει τη δική του- και καταγράφουν τη μια απουσία μετά την άλλη στα σχολεία τους, βρίσκουν τα τελευταία χρόνια στέγη και στοργική αγκαλιά στις Μονάδες Προπαρασκευαστικής Μαθητείας, που δημιούργησε το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια, τις ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας.
Στις συγκεκριμένες μονάδες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, δίνονται τέτοια κίνητρα στους μαθητές για να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, που καμία άλλη σχολική μονάδα στην Κύπρο δεν δίνει και γι’ αυτό εξάλλου χαρακτηρίζονται επιτυχημένες και είναι παράδειγμα προς μίμηση, ακόμη και για εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα, μαθητές και μαθήτριες πηγαίνουν στο νέο τους σχολείο χωρίς μαθητική στολή, χωρίς σχολική σάκα, όλοι έχουν δωρεάν συσσίτιο και κάρτες για διακίνηση με τα λεωφορεία και επιπλέον, όταν σχολνούν, ξέρουν ότι έχουν ελεύθερο το απόγευμά τους, αφού δεν έχουν κατ’ οίκον εργασία.
Με τον τρόπο αυτό, μαθητές και μαθήτριες επανέρχονται και παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας της Προπαρασκευαστικής.
Τι γίνονται όμως μετά την αποφοίτησή τους από την Προπαρασκευαστική, όταν τους ζητούν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες άλλων εκπαιδευτηρίων, όπως οι Τεχνικές Σχολές;
Σύμφωνα με καταγγελία που υποβλήθηκε στην Επίτροπο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, αλλά και με επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες μετά την αποφοίτησή τους από την Προπαρασκευαστική, ρίχνονται χωρίς βοήθεια απευθείας στα βαθιά και καλούνται να αντεπεξέλθουν μόνοι τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επιστρέφουν στον λεγόμενο Κεντρικό Κορμό με φοίτηση σε Τεχνικές Σχολές, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς, στην πορεία να εγκαταλείπουν τα σχολεία. Εν ολίγοις, ό,τι με τόσο κόπο και χρήμα κτίστηκε στην Προπαρασκευαστική, γκρεμίζεται διότι δεν υπάρχει συνοχή στην προσπάθεια για να παραμείνουν στις αίθουσες διδασκαλίας οι συγκεκριμένοι μαθητές.
Η λειτουργία της Προπαρασκευαστικής και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος από αυτήν, είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως για άγνωστο λόγο, γίνονται περικοπές στα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, φέτος να καταβληθούν οι μισθοί των εκεί εκπαιδευτικών για την εργασία του Ιανουαρίου, μόλις τη Μεγάλη Παρασκευή. Επιπλέον, παρατηρείται έλλειψη χρημάτων που απαιτούνται για αγορά υλικών, ενώ άλλες οικονομικές ανάγκες καλύπτονται με το σταγονόμετρο.
Παρά τις δυσκολίες, όμως, γίνονται ακόμη αρκετές δράσεις στο επίπεδο της Προπαρασκευαστικής σε όλες τις επαρχίες, κι αυτό -όπως υποστηρίζουν γονείς των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν- οφείλεται στην προθυμία του προσωπικού να στηρίξει τους μαθητές. Με αυτά τα δεδομένα, όμως, αν και η Προπαρασκευαστική επιβιώνει, το μέλλον της είναι ασαφές, αφού οι απόφοιτοί της δεν εντάσσονται ομαλά στον Κεντρικό Κορμό, στις Τεχνικές Σχολές δηλαδή, όπου καλούνται να φοιτήσουν στη συνέχεια.
Οι μαθητές που με κόπο, χρήμα και θυσίες στηρίζονται στο Προπαρασκευαστικό στάδιο, γίνονται -όπως οι ίδιοι συχνά λένε- «πεταξούμενοι» αφού στις Τεχνικές Σχολές εμφανίζονται δύο μόνο μέρες την εβδομάδα, ενώ τις άλλες τρεις που κανονικά πρέπει να πηγαίνουν δουλειά, μένουν άπρακτοι στο σπίτι, αφού πλέον δεν παραχωρούνται ικανοποιητικά κίνητρα στους εργοδότες για να τους προσλάβουν και να τους εκπαιδεύσουν.
Επιπλέον, στις Τεχνικές διαλύεται το πνεύμα ομαδικότητας που ενώνει τους συγκεκριμένους μαθητές, αφού χωρίζονται σε ειδικότητες και παρουσιάζονται σε ξεχωριστές μέρες στο σχολείο.
Καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά εκπαιδευτικών
Αξιοσημείωτος πάντως είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μαθητές αυτοί, σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων προς το Υπουργείο Παιδείας και προς την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του παιδιού. Όπως καταγράφεται σε σχετικές επιστολές, κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς στις Τεχνικές Σχολές, υποστηρίζουν ότι οι μαθητές που προέρχονται από την Προπαρασκευαστική, είναι «κακή πάστα», είναι «λεφτά πεταξούμενα» και άλλα σχετικά.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί αυτοί αρνούνται να επισκεφθούν την Προπαρασκευαστική για να δουν πώς λειτουργεί, να αντιληφθούν τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισης που χρήζουν οι εκεί μαθητές, να καταλάβουν τι πρέπει να τους προσφερθεί στις Τεχνικές Σχολές για να μην ξαναοδηγηθούν και πάλι έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας.
Αποσυντόνισαν τους μαθητές
Και να’ ταν μόνο αυτά… Φέτος μετακίνησαν τους μισούς μαθητές που βρίσκονται στην Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας από την πρωινή στην απογευματινή φοίτηση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πηγαινοέρχονται στα χωριά τους, ενώ κάτι ανάλογο προωθείται και στη Λεμεσό.
Επιπρόσθετα, αυτό το πρόγραμμα αποσυντονίζει τους μαθητές που εργάζονται τις τρεις μέρες της εβδομάδας, αφού όταν εργάζονται ξυπνούν από τις 6 το πρωί για να πάνε δουλειά και όταν δεν εργάζονται και πρέπει να πάνε σχολείο, περιμένουν μέχρι το μεσημέρι για να πάνε σχολείο.