Τα θηράματα ευνοούνται από τις ανοικτές περιοχές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς, αφού βρίσκουν μεγάλη ποσότητα τροφής, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να κατακλύζουν το δάσος Σολέας, φάσσες και πέρδικες, ενώ και οι λαγοί αυξήθηκαν σε μεγάλο αριθμό. Αντίθετα τα θηράματα δεν προτιμούν περιοχές με πυκνή βλάστηση όπως διαφάνηκε και στην πυρκαγιά του Σαϊττά, όπου πλέον οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί αισθητά.
 
Η Υπηρεσία Θήρας δεν επέτρεψε το κυνήγι τη θερινή περίοδο του 2016 σε όλη την έκταση που έχει καεί από την πυρκαγιά στην κοιλάδα Σολέας. Η περιοχή περικλείεται από τις κοινότητες Αγίου Θεοδώρου, Ευρύχου, Κακοπετριάς, Σπήλια, Καννάβια, Καπουρά.
 
Δεδομένου ότι χιλιάδες πουλιά κατακλύζουν τις περιοχές Σολέας, η Υπηρεσία Θήρας από το 2017 και μετά, απαγορεύει το κυνήγι σε αρκετές περιοχές για προστασία του θηράματος. 
 
Η κήρυξη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Θήρας. Μιλώντας στον «Φ», ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας Παντελής Χατζηγέρος ανέφερε ότι από το 2017 και μετά επιτράπηκε το κυνήγι στην περιοχή Σολέας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για καλύτερη διαχείριση του θηράματος πάρα πολλές περιοχές παραμένουν κλειστές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρκαγιές Σολιάς: Πάνω από €7 εκατ. βοήθεια από ΕΕ
 
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηγέρος η περιοχή ενός πρόσφατα καμένου δάσους είναι ένας πολύτιμος βιότοπος για μερικά είδη πανίδας. Τα κύρια θηράματα της Κύπρου, είπε, προτιμούν αραιά δάση με διάκενα ή ανοιχτές εκτάσεις με φυσικούς φράκτες και ποικιλία καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να ευνοούνται σε λιβάδια και θαμνότοπους που δημιουργούνται τα επόμενα χρόνια από την εμφάνιση πυρκαγιάς.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι τα πουλιά τρώνε τους σπόρους. Το να επιτρέπεται το κυνήγι πρόσθεσε είναι αποτελεσματικό να διώχνει τα πουλιά τις δύο ημέρες που διεξάγεται, ωστόσο τα πουλιά επιστρέφουν την επόμενη ημέρα. Επεσήμανε, ότι η παρέμβαση του Τμήματος Δασών είναι για να υποβοηθηθεί η φύση. Πιο σημαντικά είπε είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που περιορίζουν τις πλημμύρες στα γεωργικά τεμάχια και στις κοινότητες.
 
Για το θέμα του κυνηγίου στην καμένη περιοχή της Σολέας χαρακτηριστική είναι η απάντηση του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή στον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη. Σύμφωνα με τον κ. Καδή «η ανάκαμψη της άγριας ζωής μετά από πυρκαγιά γίνεται πιο εύκολα χωρίς την ανθρώπινη παρουσία και ιδιαίτερα το κυνήγι. Κατά τα πρώτα στάδια μετά την πυρκαγιά, αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, χωρίς την οποία η ολοκληρωτική αποκατάσταση των οικοσυστημικών λειτουργιών και της άγριας ζωής, είναι ανέφικτη».
 
Έπειτα από έρευνα που ακολούθησε μετά την πυρκαγιά στη Σολέα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων σπόρων (από τα καμένα πεύκα) οι οποίοι κάτω από ευνοϊκές συνθήκες είναι αρκετοί για τη φυσική αναγέννηση της περιοχής. Για την ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης, το Τμήμα Δασών έχει μεριμνήσει για τον εμπλουτισμό της περιοχής με ακόμη δύο τόνους σπόρο με κόστος €160.000 (συν το κόστος εργατικών για τη σπορά).
 
Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σπόρων στο γυμνό έδαφος, ευνοεί τις μαζικές συγκεντρώσεις θηραματικών ειδών (ιδιαίτερα φάσσας και περδικιού) που έχουν σαν συνέπεια τη δραματική μείωση των σπόρων αλλά και των αρτίφυτρων που καταναλώνονται μόλις φυτρώσουν.
 
Ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί, σε πολύ σοβαρό βαθμό στην περιοχή του Σαΐττα (έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007), «οπόταν και αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε να επιτραπεί το κυνήγι για την προστασία των σπόρων και της αναγέννησης». Τονίζεται ότι την άνοιξη του 2008 ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, ζήτησε από την Υπηρεσία Θήρας να επιτρέψει το κυνήγι στις καμένες εκτάσεις, διότι παρατηρήθηκε μεγάλη ζημιά στην αναγέννηση του δάσους από τα θηράματα.
 
Αναμφίβολα, αναφέρει ο κ. Καδής, δεν επιθυμούμε τη μετατόπιση των θηραμάτων από την περιοχή, αλλά τη διατήρησή τους σε επίπεδα που δεν θα αποτελούν απειλή για τη φυσική αναγέννηση. Μάλιστα για σκοπούς βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της άγριας ζωής και ιδιαίτερα των προστατευόμενων ειδών, στο σχέδιο «Μεταπυρικής Διαχείρισης- Αποκατάστασης» της περιοχής, υλοποιήθηκαν δράσεις όπως το κλείσιμο δρόμων, η τοποθέτηση ποτίστρων, η παροχή τροφής, η δημιουργία και η αποκατάσταση ξερολιθιών, η διατήρηση νεκρού ξύλου, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών κ.λπ.
 
Προτεραιότητα σε αντιδιαβρωτικά έργα
 
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας τον Ιούνιο του 2016 που κατέκαυσε 18,5 τ.χλμ. γης, άφησε δύο νεκρούς και σημαντικές απώλειες σε πυροσβεστικό εξοπλισμό, όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Τα αποτελέσματα των ενεργειών που έγιναν τότε διαπιστώθηκαν αυτή τη χρονιά με τις έντονες βροχοπτώσεις και το γεγονός ότι ήταν αποτελεσματικά στο να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις κοινότητες και στα παρακείμενα καλλιεργούμενα χωράφια. Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ήπιες οι βροχοπτώσεις, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.