Είναι γεγονός ότι η δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, Ελένης Σταύρου, αλλά και η φωτογράφησή της μπροστά στο άγαλμα του Στρατηγού Γρίβα κατά την ημέρα του μνημοσύνου του, δημιούργησαν αντιδράσεις. Αλλά, ας δούμε ποια είναι η κ. Σταύρου.
Είναι κόρη του γνωστού, Σταύρου Σύρου. Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε σύμβουλος επί κυβερνήσεων Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Επίσης είναι μέλος του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, αλλά και σύμβουλος του ΠτΔ, για θέματα Μέσης Ανατολής.
Έγραψε στο facebook, η Ελένη: «O Γεώργιος Γρίβας δεν είναι σάρκα, για να τον φάει το χώμα. Είναι ιδέα υψηλή. Αθάνατος! Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις».
Προσέξτε όμως. Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε με αυτή την ανάρτηση, έσπευσε να ανασκευάσει κάπως τη δήλωση, γράφοντας: «Η Ένωσις δεν αποτελεί πλέον πολιτικό στόχο μας. Το όραμα Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις ενέπνευσε τους Έλληνες της Κύπρου, που επί 4 χρόνια θυσιάστηκαν, και λοιπά, και λοιπά…».
Εδώ, πριν συνεχίσω, ως παρένθεση, θα αναφερθώ σε ένα εξαιρετικό σκίτσο-γελοιογραφία του Pin στον «Φ», όπου παρουσιάζει ένα… μωρό, να ερωτά τον μπαμπά του: «Ποιοι θα νικήσουν, οι Μακαριακοί ή οι Γριβικοί;». Θα υπονοούσε τις επερχόμενες ευρωεκλογές, υποθέτω. Συγχαίρω τον εξαίρετο γελοιογράφο!
Κυρία Ελένη Σταύρου, επιτρέψτε μου, να κάνω κάποια καλοπροαίρετα σχόλια για την επίμαχη δήλωσή σας. Πρώτα όμως, θα πάω 45 χρόνια πίσω. Ένα χρόνο πριν γεννηθείτε, το καλοκαίρι του ’74, εγώ ως 15χρονο παιδί, Κερυνιώτης πρόσφυγας, έτρεχα μέσα από τον καιόμενο Πενταδάκτυλο, με τους γονείς και τη γιαγιά μου, προσπαθώντας να γλυτώσουμε από τα τανκς Μ-48 και τις ορδές του Αττίλα. Ο οποίος εισέβαλε στην πατρίδα μας, μετά την απίστευτη διχόνοια, μεταξύ 1971 και 1974, που κατέληξε στην πραξικοπηματική ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου ηγέτη, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Και, εκτός από τα όργανα της Χούντας των Αθηνών που στελέχωναν νευραλγικές θέσεις της τότε Εθνικής Φρουράς, και συνέβαλαν έτσι στη διχοτόμηση της Κύπρου, ποιος ήταν ο άνθρωπος, που ίδρυσε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, που επί 3 – 4 χρόνια ανατίναζε αστυνομικούς σταθμούς, δολοφονούσε αθώους δημοκρατικούς συμπατριώτες μας, με τη δικαιολογία ότι ήσαν αριστεροί, ή Μακαριακοί;
Θα αφήσω τον αναγνώστη να απαντήσει. Δεν επιθυμώ να προάγω τη διχόνοια. Και θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά, ότι ο στρατηγός υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικο-στρατιωτικές μορφές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου μας. Και θα προσθέσω επίσης ότι είμαι εξ εκείνων που διαφοροποιούν τις δύο περιόδους δράσης, ένοπλης δράσης, του Γ. Γρίβα. Δηλώνω, λοιπόν, ότι τιμώ μεν την αντίστασή του, κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, τις ταλαιπωρίες που υπέστη όντας σε προχωρημένη ηλικία, πάνω στα βουνά, το κυνηγητό από τους Άγγλους, την εξαιρετική γνώση του για διεξαγωγή του ανταρτοπόλεμου κ.λπ. Όχι, δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του, σχετικά με την περίοδο ’55 – ’59. Η αγέρωχη, ασκητική μορφή του, με συγκινεί.
Από την άλλη όμως, μου είναι αδύνατον να ξεχάσω και τα θλιβερά γεγονότα, δηλαδή την ξενιτιά-προσφυγιά, που βιώνω επί 45 ολόκληρα χρόνια, ένεκα της μετέπειτα δράσης του. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να του δώσω συγχωροχάρτι, για την προ του πραξικοπήματος δράση του.
Σε τι απέβλεπαν, λοιπόν, οι δηλώσεις της κ. Ελένης Σταύρου; Ε, τυχαίες, αποκλείεται να ήσαν. Και φαντάζομαι, θα είχε ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη, πριν τις κάνει. Θα απαντήσω, με ερωτήσεις. Μήπως η αποτυχία εφαρμογής της ΔΔΟ, μας οδηγεί σε μια λύση Διπλής Ένωσης; Ή δύο κρατών; Διότι αυτή θα εξασφαλίζει περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων; Από την άλλη, μήπως αποτελούν έναν τρόπο με τον οποίο –μελετώντας τις αντιδράσεις ημών των πολιτών– θα είναι μια σφυγμομέτρηση, άτυπη σφυγμομέτρηση, ανεπίσημη, την οποία θα λάβει υπόψη ο ΠτΔ, για τις μετέπειτα κινήσεις του, ενόψει και της καθόδου της Λουτ;
Ή, τέλος, μήπως είναι αυτό που λένε οι… κακές γλώσσες, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης; Δηλαδή, μια προσπάθεια αλίευσης ακροδεξιών ψήφων, και συγκράτησής τους στον χώρο του ΔΗΣΥ;
Πάντως, όπως και να τις δούμε, αγαπητή μου Ελένη, με όλο τον σεβασμό, οι συγκεκριμένες δηλώσεις σου, υπήρξαν μάλλον ατυχείς. Και θα σου συνιστούσα να περιοριστείς στις πολύ εύστοχες γεωστρατηγικές αναλύσεις σου, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ατυχείς οι δηλώσεις σας κυρία Ελένη Σταύρου

Ο Α. Χατζηαντώνης, Κερυνιώτης που δεν ξεχνά, σχολιάζει τα όσα δημοσιοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.
ΣΧΟΛΙΑ
2 Σχόλια
Προβολή σχολίων