Προβληματισμό προκαλεί η περίπτωση 12χρονης Ελληνοκύπριας, της οποίας τα γονικά δικαιώματα φέρεται να παραχωρήθηκαν παράτυπα από τους βιολογικούς της γονείς σε ηγουμένη μονής του εξωτερικού, με αποτέλεσμα η ανήλικη τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται σε μοναστήρια στην Ευρώπη, με τελευταίο σταθμό μια μονή στη Γερμανία.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία ανέδειξε η ιστοσελίδα offsite, απασχολεί το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Όπως δήλωσε η κ. Λήδα Κουρσουμπά στο philenews, μετά από σχετική καταγγελία ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το όλο ζήτημα, ενώ μεταξύ άλλων η ίδια έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, θέτοντας τη σωστή νομική βάση.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την Επίτροπο, πέραν από το συμφέρον της δωδεκάχρονης, της οποίας όπως κατήγγειλε παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματά, αποτελεί επίσης το γεγονός πως η οικογένεια διαθέτει και άλλα ανήλικα παιδιά. Σημειώνεται μάλιστα ότι στο Γραφείο της Επιτρόπου έχει υπάρξει καταγγελία ότι οι γονείς σκοπεύουν να παραχωρήσουν τα γονικά δικαιώματα και δεύτερου παιδιού κατά τον ίδιο τρόπο, χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία.
Η κ. Κουρσουμπά τόνισε ότι «η ουσία του ζητήματος έγκειται στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν αποτελούν αντικείμενα των γονέων, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο ασκούν τη γονική μέριμνα όχι μόνο ως δικαίωμα αλλά και ως καθήκον. Επεσήμανε μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι γονείς επιθυμούν να παραχωρήσουν τη μέριμνα των παιδιών σε άλλο πρόσωπο ή φορέα, τότε πρέπει να αποταθούν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες ακολούθως πρέπει να ελέγξουν κατά πόσο είναι κατάλληλο το πρόσωπο ή ο φορέας. Ακολούθως πρέπει να κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει αν θα δοθεί η επιμέλεια εκεί όπου επιθυμούν οι γονείς ή ακόμη και σε άλλο πρόσωπο ή φορέα.
Υπογράμμισε ότι μόνο το δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τη μέριμνα των παιδιών και ότι ακόμη και αν αποφασιστεί αυτή να παραχωρηθεί σε άλλο πρόσωπο ή φορέα, τότε θα πρέπει εκείνοι που αναλαμβάνουν τη μέριμνα του παιδιού να συνεχίσουν να επιβλέπονται και στο μέλλον. Η κ. Κουρσουμπά σημείωσε ότι σε περίπτωση που το ίδιο το παιδί εκφράσει την επιθυμία για παραχώρησή της επιμέλειάς του από τους γονείς του σε άλλο πρόσωπο ή φορέα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί τόσο ο τρόπος με τον οποίο το παιδί εξέφρασε την επιθυμία, όσο και η ηλικία και η ωριμότητά του.
Επομένως, όπως εξήγησε η Επίτροπος, στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον δεν ακολουθήθηκε η δέουσα διαδικασία, η οποία να στηρίζεται στην πρέπουσα νομική βάση, αυτό σημαίνει ότι παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματά του παιδιού.
Επεσήμανε καταληκτικά ότι η ίδια αναμένει να δει τι θα γίνει, εφόσον δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής γραπτή απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές.