Την αντίδραση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και συγκεκριμένα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) προκάλεσε διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών το οποίο, όπως υποστηρίζουν, διαφοροποιεί τα δεδομένα πρόσβασης των αναπήρων και συγκεκριμένα στους χώρους υγιεινής.

Μάλιστα η Οργάνωση βλέπει σκοπιμότητες ή και εξυπηρέτηση συμφερόντων, κάτι το οποίο απορρίπτει ο πρόεδρος της «Επιτροπής Προσβασιμότητας» του υπουργείου Εσωτερικών, Κυριάκος Κούρος, ο οποίος προσθέτει ότι συζητούνται ρυθμίσεις ώστε να αρθούν τα όποια εμπόδια προσβασιμότητας.

Εκ μέρους της ΟΠΑΚ ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης ανέφερε πως η Οργάνωση ζητά όπως αποκατασταθούν οι πρόνοιες του κανονισμού, όπως αυτές ίσχυαν πριν τη δημοσίευση του διατάγματος ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου 2018. Η Οργάνωση ζητά επίσης να ανακληθούν οι πολεοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί αφότου δημοσιεύθηκε το διάταγμα του υπουργού, ώστε να μην κτιστούν νέα κτήρια χωρίς να έχουν πρόσβαση τα άτομα με αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η 3η Δεκεμβρίου μέρα των ΑμεΑ

Σε επιστολή της ΟΠΑΚ προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, αναφέρεται πως «μελετώντας καλύτερα τις αλλαγές διαπιστώσαμε ανάμεσα σε άλλες, και τις πιο κάτω σοβαρές υποβαθμίσεις των απαιτήσεων του κανονισμού:

  1. Έχει ακυρωθεί η απαίτηση για προσβάσιμο χώρο υγιεινής σε καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία και σνακ μπαρ, μπιραρίες, καμπαρέ και άλλες παρόμοιες χρήσεις οι οποίες έχουν εμβαδό μικρότερο των 65 τ.μ.
  2. Σε φροντιστήρια η απαίτηση για προσβάσιμο χώρο υγιεινής αφορά χώρους που εξυπηρετούν περισσότερα από 10 άτομα ενώ πριν η απαίτηση αφορούσε χώρους που εξυπηρετούν περισσότερα από 3 άτομα.
  3. Διαγράφηκε η απαίτηση για προσβάσιμο χώρο υγιεινής με ντους σε φυλακές.
  4. Στους χώρους λατρείας μείωσαν την απαίτηση σε ένα χώρο υγιεινής ενώ πριν ο κανονισμός απαιτούσε δύο χώρους υγιεινής, ένα για κάθε φύλο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ακρωτηριασμένος σε ένα… ανάπηρο κράτος

Στην ίδια επιστολή ζητείται όπως μέχρι να αποκατασταθούν οι αλλαγές που επήλθαν στο διάταγμα με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2018, οι οποίες αποτελούν διάκριση εναντίον των ατόμων με αναπηρίες, παγιοποιηθεί η διαδικασία εξέτασης σχετικών αιτήσεων στο Τμήμα Πολεοδομίας ή και αλλού, ειδικά όσον αφορά γραφειακούς χώρους και καφετέριες ή παρόμοιες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ζητείται όπως ανακληθούν τέτοιες εγκρίσεις, αν έχουν χορηγηθεί.

Σε άλλη επιστολή της ΟΠΑΚ προς την Επιτροπή Προσβασιμότητας γίνεται και επίκληση του περί οδών και οικοδομών νόμου του 1999 (για την προσβασιμότητα των κτηρίων σε άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα) και υποδεικνύεται πως 19 χρόνια μετά κάποιοι αποφάσισαν να υποβαθμίσουν τις πρόνοιες για προσβασιμότητα. «Μια αλλαγή που εύλογα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα επιχειρηματιών που κτίζουν γραφειακούς χώρους, εις βάρος της προσβασιμότητας των πολιτών και τη δημιουργία προσβάσιμων εργασιακών χώρων», προστίθεται στην επιστολή.

Κομμένοι οι ανάπηροι από γραφεία-καφετερίες

Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι με βάση τα νέα δεδομένα, για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που λειτουργεί ως γραφειακός χώρος και έχει εμβαδόν μικρότερο των 125 τετραγωνικών μέτρων, δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτει χώρο υγιεινής για άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, παρέχεται η ευχέρεια σε νέα κτήρια στα οποία θα λειτουργήσουν καφετέριες ή παρόμοιες επιχειρήσεις με εμβαδόν μικρότερο των 65 τ.μ. να μην έχουν χώρο υγιεινής για αναπήρους. 

Προωθείται νέο διάταγμα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας κ. Κούρος απέρριψε τα περί σκοπιμοτήτων ή και εξυπηρέτηση συμφερόντων και πρόσθεσε, πως τα αιτήματα της ΟΠΑΚ συζητούνται ήδη ενώπιον της Επιτροπής. Ανέφερε επίσης, πως εκ μέρους των ατόμων με αναπηρία στην Επιτροπή συμμετέχει η ΚΥΣΟΑ, με την οποίαν φαίνεται πως υπάρχουν διαφορές. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όπως εξευρεθεί λύση ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε όλα τα κτήρια, είπε ο κ. Κούρος. Ανέφερε επίσης, πως το προσχέδιο που ετοιμάστηκε προτού εκδοθεί το διάταγμα διαβιβάστηκε στην ΟΠΑΚ παρόλον που δεν συμμετέχει στην Επιτροπή. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές και ετοιμάζεται νέα πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών, είπε ο κ. Κούρος.