Με την ευκαιρία της επαναφοράς του θέματος της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ, ελπίζω μόνο μερικής και όχι «ολικής» αντιλαμβάνομαι ότι στην Κύπρο δύναται οποιοσδήποτε αλλοδαπός να αποκτήσει το 100% από το Χρηματιστήριο οποιασδήποτε εταιρείας εκτός στον τραπεζικό και ΜΜΕ τομέα.
Σε άλλες χώρες υπάρχουν τομείς που δεν επιτρέπεται αλλοδαποί να ελέγχουν τομείς όπως ενέργεια, ύδατα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και άμυνα.
Στις ΗΠΑ υπάρχει το λεγόμενο CFIUS (committee on foreign investment in USA,) σκοπός του οποίου είναι η προστασία της ασφάλειας της χώρας από ξένες επενδύσεις.
Η Αγγλία ήδη μελετά την εφαρμογή αυτού του CFIUS των ΗΠΑ, αν και τώρα σχεδόν δεν έχει περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.
Η Γερμανία για σκοπούς ασφάλειας μείωσε το ποσοστό συμμετοχής ξένων στο κεφάλαιο εταιρειών από 25% σε 10%, στους τομείς ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, υδάτων, άμυνας και οικονομίας, προ πάντων λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος της Κίνας.
Η Ιταλία ελέγχει τις επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και άμυνας.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία έχουν τον Φεβρουάριο του 2018 παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για κοινή πολιτική στον έλεγχο ξένων επενδύσεων στην ΕΕ.
Στην Κύπρο άρχισε τελευταία πάλι να γίνεται λόγος για την ΑΤΗΚ και ελπίζω το ποσοστό του ξένου επενδυτή να μην υπερβαίνει το 25% και με προσοχή στους όρους Διοίκησης και Διεύθυνσης και με Βέτο στους κρατικούς διοικητικούς συμβούλους σε θέματα άμυνας, προσωπικού και πώληση/μεταβίβαση μετοχών σε τρίτους από τον επενδυτή, προ πάντων σε τουρκικά συμφέροντα. Ελπίζω και στο προσωπικό να παραχωρηθούν μετοχές (με δόσεις) και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, και βέβαια εξασφαλίσεις στο προσωπικό για συνέχιση των δικαιωμάτων/ωφελημάτων τους και ικανοποιητική αποζημίωση σε περιπτώσεις πλεονασμού ή μετάθεσης σε άλλα κρατικά τμήματα.
Θα ήταν καλή ιδέα να προσφερθούν μετοχές και στο κοινό για αγορά, διατηρώντας βέβαια το 51%.
Στα χέρια των βουλευτών όταν παρουσιαστεί το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και σε βάθος πριν ψηφίσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Στην Κύπρο, στους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, των τηλεπικοινωνιών, της άμυνας, πιστεύω θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός στο ποσοστό ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο, στις διάφορες κυπριακές εταιρείες ή όταν θα εγγραφούν από αλλοδαπούς, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αντί μόνο στις τράπεζες και ΜΜΕ.