Τη σημασία της υλοποίησης και αναβάθμισης των προγραμμάτων εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης των μελών της Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, υπογράμμισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα “Enhancing police criminal investigations with Evidence-Based Offender Profiling”, που οργάνωσαν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εγκληματολογίας.

Θετική αίσθηση στους συνέδρους προκάλεσε στατιστικό στοιχείο που παρουσιάστηκε με βάση το οποίο το 36% των αστυνομικών έλαβε μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κύπρο και το εξωτερικό μέσα σε ένα χρόνο.

Από το συνέδριο ξεχώρισε επίσης η αναφορά του Αρχηγού Αστυνομίας στο νεοσύστατο Τμήμα της Δύναμης που θα υπάγεται στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών και θα ασχολείται με την επιστήμη της συμπεριφοράς. Για τις ανάγκες του νέου Τμήματος ο Αρχηγός Αστυνομίας ζήτησε και εξασφάλισε δύο θέσεις Δικανικών Ψυχολόγων που θα παρέχουν υποστήριξη στους αστυνομικούς ανακριτές, κατά τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού, υποθέσεις εμπρησμού, υποθέσεις διαρρήξεων, καθώς και σε άλλα θέματα σχετικά με τον τομέα της εγκληματολογικής ψυχολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων

Στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός Αστυνομίας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Αστυνομία Κύπρου δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και δια βίου μάθηση, ως μέρος της στρατηγικής της για ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της και αναβάθμιση των υπηρεσιών της. Από φέτος, ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της Αστυνομικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου (Α.Α.Κ.) ένωσε τις δυνάμεις της με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε οι Δόκιμοι Αστυνομικοί  να τυγχάνουν εκπαίδευσης, τόσο στην Α.Α.Κ., όσο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι Δόκιμοι Αστυνομικοί καλούνται συγκεκριμένα να ολοκληρώσουν ένα τριετές πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πέντε ενότητες σχετικές με την αστυνόμευση σε ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των σταδίων της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, τους απονέμεται δίπλωμα ανώτερης εκπαίδευσης. 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε επιπρόσθετα, ότι οι υποψήφιοι Υπαστυνόμοι, ως προαπαιτούμενο, καλούνται να παρακολουθήσουν τρεις ενότητες που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για το βαθμό τους, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και άλλες εκπαιδευτικές ενότητες στην Α.Α.Κ.. 

Ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της δια βίου μάθησης, επισημαίνοντας ότι η Α.Α.Κ. προσφέρει στα μέλη της Αστυνομίας ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τόσο στην Κύπρου όσο και στο εξωτερικό. Κατά το έτος 2017, σημείωσε, 278 μέλη της Αστυνομίας, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε χώρες του εξωτερικού, ενώ 1140 μέλη της Αστυνομίας έτυχαν εκπαίδευσης στην Κύπρο. «Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 36% των μελών της Αστυνομίας και καταδεικνύει τη δέσμευσή μας στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσληψη δικανικών ψυχολόγων για νεοσύστατο Τμήμα

Ο κ. Χρυσοστόμου, ανακοίνωσε ότι ζήτησε και εξασφάλισε δύο θέσεις Δικανικών Ψυχολόγων για τη σύσταση Τμήματος που να ασχολείται με την επιστήμη της συμπεριφοράς, (Behavioural Forensic Unit).

Το εν λόγω Τμήμα, θα υπάγεται στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών και θα παρέχει υποστήριξη στους αστυνομικούς ανακριτές, κατά τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού, υποθέσεις εμπρησμού, υποθέσεις διαρρήξεων, καθώς και σε άλλα θέματα σχετικά με τον τομέα της εγκληματολογικής ψυχολογίας.

* Το συνέδριο χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής, ενώ συμμετείχαν ως ομιλητές, καθηγητές και ειδικοί του θέματος, διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι προέβησαν σε σχετικές επί του θέματος παρουσιάσεις. 

Πηγή: philenews