Την απλοποίηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσηλευτήρια επιχειρεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος ετοίμασε τα σχόλιά του επί του προσχεδίου νομοσχεδίου που καταρτίστηκε ύστερα από τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας και των διαφόρων εμπλεκομένων και απέστειλε τις δικές του προτάσεις σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων και όλων των Συντεχνιών που εκπροσωπούν τους γιατρούς του δημοσίου.
Σε γενικές γραμμές ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2019, φαίνεται να μην υιοθετεί την άποψη ότι στα νοσηλευτήρια θα πρέπει να λειτουργούν διαφορετικών ειδών και προτεραιοτήτων κλινικές, ενώ ενισχύει την «ισονομία» μεταξύ νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών γιατρών ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες συμφωνίες θα γίνονται μεταξύ του Οργανισμού και των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων και όχι μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των Πανεπιστημιακών Σχολών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πανεπιστημιακά» το Γ.Ν. Λευκωσίας και το Μακάρειο
Η πρόταση του ΟΚΥπΥ, θα συζητηθεί όπως πληροφορούμαστε μεταξύ του Οργανισμού και των εμπλεκομένων εντός του μηνός Νοεμβρίου, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες που απαιτείται να γίνουν πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση.
Η νομοθετική ρύθμιση πάντως του θέματος έχει καταστεί πλέον αδήριτη ανάγκη, καθώς η μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών γιατρών, συχνά χαρακτηρίζεται από εντάσεις και διαφωνίες.
Σε εκκρεμότητα, εξάλλου, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το θέμα της λειτουργίας πανεπιστημιακής νευρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Λευκωσίας με το υπουργείο Υγείας και τις Συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών, να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με εντελώς διαφορετικό και αντίθετο τρόπο.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την ετοιμασία του νομοσχεδίου για τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Κύπρο, άρχισε πριν από δύο περίπου χρόνια και το τελευταίο προσχέδιο νομοσχεδίου είχε ολοκληρωθεί πριν από έναν ακριβώς χρόνο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2017.
Το προσχέδιο νομοσχεδίου που είχε ετοιμαστεί και τεθεί ενώπιον όλων των εμπλεκομένων, προνοούσε τη μετατροπή του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και του Μακάρειου Νοσοκομείου σε Πανεπιστημιακά. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας φαίνεται να μην υιοθετεί την άποψη αυτή αφού στη δική του πρόταση εισηγείται όπως:
«Όλες οι διευθύνσεις/νοσηλευτήρια θα μπορούν να αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά νοσοκομεία συνδεδεμένα με ιατρικές Σχολές για σκοπούς εκπαίδευσης μετά την υπογραφή συμφωνίας».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερίζουν για πανεπιστημιακές κλινικές
Επιπλέον, στο προσχέδιο του νομοσχεδίου γινόταν διαχωρισμός «νοσοκομειακής κλινικής» και «Πανεπιστημιακής κλινικής», πρόνοια την οποία επίσης φαίνεται να μην υιοθετεί ο ΟΚΥπΥ.
Τέλος, ξεκαθαρίζει το σκηνικό και οι όποιες συμφωνίες θα συνάπτονται πλέον μεταξύ των Ιατρικών Σχολών και του ΟΚΥπΥ/νοσηλευτηρίων και όχι μεταξύ Πανεπιστημίου και Κράτους.
Πρόταση του ΟΚΥπΥ
Αναλυτικά, το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την πρόταση του ΟΚΥπΥ, θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ακολούθως:
● Για την έναρξη και εφαρμογή προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης σε νοσηλευτήριο θα συνομολογείται ειδική συμφωνία (δεν καθορίζεται το διάστημα ισχύος της), μεταξύ της Ιατρικής Σχολής και της διεύθυνσης ΟΚΥπΥ/Νοσηλευτηρίου.
● Η συμφωνία αυτή θα επικυρώνεται από τον υπουργό Υγείας.
● Με τη σύναψη της ειδικής συμφωνίας για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, η Σχολή θα υποβάλλει προς τον εκτελεστικό (γενικό) διευθυντή και τον ιατρικό διευθυντή της διεύθυνσης νοσηλευτηρίου, τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φοιτητών, την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση αστικής ευθύνης για κάθε φοιτητή, το πιστοποιητικό υγείας του κάθε φοιτητή κ.λπ.
● Η κλινική εκπαίδευση των φοιτητών θα μπορεί να προσφερθεί είτε σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ είτε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
● Το περιεχόμενο της κλινικής εκπαίδευσης και οι διαδικασίες αξιολόγησης των φοιτητών στο νοσηλευτήριο θα καταρτίζονται από την ιατρική σχολή.
● Το ωρολόγιο πρόγραμμα της κλινικής εκπαίδευσης ανά υπηρεσία θα συμφωνείται μεταξύ της Ιατρικής Σχολής και του ιατρικού διευθυντή.
● Για κάθε ιατρική σχολή συστήνεται Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης της κλινικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους φοιτητές της.
Νοσοκομειακοί και ακαδημαϊκοί γιατροί μαζί
Η πρόταση του ΟΚΥπΥ, η οποία έγινε στη βάση του προσχεδίου νομοσχεδίου, περιλαμβάνει πρόνοιες με τις οποίες μπαίνουν σε τάξη οι διαφωνίες που σήμερα παρατηρούνται στα νοσηλευτήρια και αφορούν στις αρμοδιότητες αλλά και την ιεραρχία νοσοκομειακών και ακαδημαϊκών γιατρών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοιτητές ιατρικής σε κλινικές διαφορετικών κατηγοριών
Παράλληλα, ρυθμίζεται και ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ των δύο επιστημονικών ομάδων. Συγκεκριμένα:
● «Το πρόγραμμα εφημεριών και άλλα σχετικά προγράμματα δραστηριοτήτων (π.χ. κάλυψη εξωτερικών ιατρείων, χειρουργείων, παραπομπών από άλλες κλινικές), θα ετοιμάζεται από τον κλινικό και τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο υπηρεσίας σε συνεργασία με τους κλινικούς υπεύθυνους.
● Η εισαγωγή ασθενών σε υπηρεσίες θα γίνεται είτε από τους εφημερεύοντες (νοσοκομειακούς ή ακαδημαϊκούς) είτε από προγραμματισμένες εισαγωγές για χειρουργείο από τη λίστα ασθενών.
● Το πανεπιστημιακό προσωπικό της ιατρικής σχολής, θα έχει ισότιμη πρόσβαση στις υποδομές του νοσηλευτηρίου.
Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι αλλά και οι αρμοδιότητες Πανεπιστημίου και Οργανισμού/Νοσηλευτηρίου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στη βάση των αναγκών του Οργανισμού.
Μεταξύ άλλων, ο ΟΚΥπΥ εισηγείται όπως: «οι προκηρύξεις των Ιατρικών Σχολών για θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού σε κλινικές ειδικότητες θα γίνονται μετά από συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Οργανισμού/νοσηλευτηρίου». Επίσης, οι «πανεπιστημιακοί γιατροί δύναται να τοποθετούνται και να ασκούν κλινικά, διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα στα νοσηλευτήρια με βάση και τις ανάγκες του νοσηλευτηρίου».
Επιπλέον, για «την ανάληψη κλινικών, διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων από πανεπιστημιακό γιατρό, ο Πρύτανης/Ιατρική Σχολή, θα απευθύνει γραπτό αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ».
Όσον αφορά «την παροχή κλινικού έργου και εν γένει την υπηρεσία τους στο νοσηλευτήριο, οι πανεπιστημιακοί γιατροί «θα βρίσκονται σε οργανική σχέση με το νοσηλευτήριο και θα τυγχάνουν των ίδιων διοικητικών διευκολύνσεων και στήριξης όπως και το λοιπό ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτηρίου αντίστοιχων μισθολογικών βαθμίδων». Παράλληλα, θα «ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού και τους κανόνες του νοσηλευτηρίου», ενώ «η ρύθμιση των κλινικών τους καθηκόντων όσο και των καθηκόντων κλινικής εκπαίδευσης, θα υπάγεται στη δικαιοδοσία και τον διοικητικό έλεγχο των αρμοδίων οργάνων του νοσηλευτηρίου».
Στη βάση του νομοσχεδίου, ο ΟΚΥπΥ εισηγείται επίσης ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί «θα συμμετέχουν σε όλες τις λειτουργίες των νοσοκομειακών κλινικών περιλαμβανομένων των εξωτερικών ιατρείων και των εφημεριών, αντίστοιχα με βάση τη βαθμίδα τους», ενώ «θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για απογευματινή/υπερωριακή εργασία εντός του νοσοκομείου όπως ισχύει για τους νοσοκομειακούς γιατρούς κατόπιν έγκρισης του γενικού διευθυντή του Οργανισμού». «Το ωράριο κλινικής εργασίας των πανεπιστημιακών γιατρών στις νοσοκομειακές κλινικές/τμήματα καθορίζεται κατόπιν διαβούλευσης ανάλογα με τις άλλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες αλλά και τις ανάγκες της υπηρεσίας».
Τέλος και «τηρουμένων των αναλογιών, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα υπάγονται στις ίδιες ρυθμίσεις όπως το λοιπό ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτηρίου/ΟΚΥπΥ, σχετικά με την άσκηση της ιατρικής εκτός νοσηλευτηρίου ή/και προς ίδιον οικονομικό όφελος».
Σε ό,τι αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς η πρόταση του ΟΚΥπΥ προνοεί ότι «η άσκηση των κλινικών καθηκόντων των νοσοκομειακών γιατρών καθώς και των κλινικών εκπαιδευτικών και διδακτικών τους καθηκόντων εντός του νοσηλευτηρίου, είτε εντός είτε εκτός του ωραρίου εργασίας, θα υπάγεται στη δικαιοδοσία και τον διοικητικό έλεγχο του γενικού διευθυντή του Οργανισμού», ενώ «τα κλινικά καθήκοντα των νοσοκομειακών γιατρών θα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τυχόν διδακτικά ή ερευνητικά καθήκοντα».
Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί που προσφέρουν διδακτικό έργο για τα προγράμματα κλινικής ή προκλινικής εκπαίδευσης, «δεν θα έχουν σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου με το Πανεπιστήμιο, θα φέρουν τον τίτλο που προνοείται στη Συμφωνία και υπόκεινται τόσο στις διαδικασίες του Πανεπιστημίου για επιλογή προσωπικού όσο και σε αξιολόγηση του εκπαιδευτικού τους έργου».
Ο αριθμός των ωρών κλινικής εκπαίδευσης ανά ειδικότητα που θα προσφέρονται εντός ωραρίου εργασίας «όπως προκύπτουν από το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής, θα κοινοποιείται στους διευθυντές των κλινικών μέσω του γενικού διευθυντή του νοσηλευτηρίου».
Επιπρόσθετα, «η Ιατρική Σχολή θα διαβουλεύεται με τους διευθυντές των κλινικών ώστε οι ώρες κλινικής εκπαίδευσης ανά ειδικότητα να κατανέμονται ανά τμήμα». Οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες «θα τυγχάνουν πρόσθετης αποζημίωσης από τον Οργανισμό για το διδακτικό έργο που θα παρέχουν».
Ο Οργανισμός «θα αποζημιώνεται από την ιατρική σχολή για την παροχή επιπλέον διδακτικού έργου εκτός ωρών εργασίας και εκτός του νοσηλευτηρίου με ποσό ανά νοσοκομειακό γιατρό όχι μικρότερο της αποζημίωσης άλλων εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι θα επιτελούν αντίστοιχο διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο. Το συνολικό ποσό θα καταβάλλεται στον νοσοκομειακό γιατρό από τον Οργανισμό μέσω της μισθοδοσίας».