Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομος στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κορίτσια είναι ασφαλή. Ποσοστό 25% έως 42% των κοριτσιών από χώρες που εξασκούν αυτή τη φρικαλέα πρακτική ζουν στην Ελλάδα και κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM). Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).
«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί το γεγονός ότι κορίτσια που επιστρέφουν στην πατρίδα τους κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν, εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης που υφίστανται οι οικογένειές τους από συγγενείς, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Ισχυροί νόμοι, σε συνδυασμό με μια σκληρή προσέγγιση κατά της δίωξης, ακόμα και όταν το έγκλημα διαπράττεται στο εξωτερικό, είναι ισχυροί αποτρεπτικοί παράγοντες» επεσήμανε η Βιρτζίνια Λάντζμπακ, διευθύντρια του EIGE.
Η Ελλάδα ήταν μία από τις έξι χώρες όπου το EIGE θεωρεί πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για FGM. Οι άλλες χώρες περιλαμβάνουν το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Οι αριθμοί κοριτσιών που κινδυνεύουν κυμαίνονται από 44.106 στη Γαλλία έως 132 στην Κύπρο. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν κορίτσια πρώτης και δεύτερης γενιάς από χώρες που εξασκούν αυτή την πρακτική όπως η Αίγυπτος, η Γουινέα και η Σομαλία, και τα οποία ζουν στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα καλά νέα είναι ο αριθμός των κοριτσιών που υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται ιδιαίτερα για κορίτσια δεύτερης γενιάς μεταναστών.
Παρά το γεγονός πως πολλά νεαρά κορίτσια κινδυνεύουν οι έρευνες δείχνουν πως οι κοινότητες μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν αυτή την πρακτική. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, νεαρές γυναίκες από την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν αισθάνονται λιγότερο δεσμευμένες να υποκύψουν και να υποστούν ακρωτηριασμό. Επίσης, οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα ενημέρωνονται για τους νόμους, αλλά και τις συνέπειες από το FGM για τις γυναίκες.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος