Φόβους ότι ακίνητα Συνεργατικών θα καταλήξουν σε ιδιώτες μέσω του Φορέα που θα δημιουργηθεί για να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία, εξέφρασαν χθες βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ εμμέσως έφερε ένσταση και ο χρηματοπιστωτικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.
Η αμφισβήτηση εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προσφύγων με τους βουλευτές να υποβάλλουν σωρεία ερωτήσεων στους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και τον αναπληρωτή Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών.
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ακούστηκε ότι σε κάποια Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα μέλη είναι και Τουρκοκύπριοι όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Χαρουπιών που υπάρχει εκκρεμότητα όσον αφορά το ποιος διαχειρίζεται την περιουσία της Συνεργατικής αυτής. Τόσον βουλευτές όσον και ο κ. Ιωάννου υπέδειξαν πως θα έπρεπε να ρωτηθούν και τα μέλη κάποιων συνεργατικών προτού αναληφθεί η διαχείρισή τους από το κράτος στις 2 Απριλίου 2018 όταν η Κυβέρνηση κατέθεσε €2,5 δισ. στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μας έμεινε μόνο ο κατεχόμενος Συνεργατισμός
Ο χρηματοπιστωτικός Επίτροπος ρώτησε αν υπάρχει καταστατικό του Φορέα ο οποίος θα διαχειριστεί και την περιουσία του Συνεργατισμού και αν το είδε κανείς. Ακούμε για Φορέα και Φορέα δεν βλέπουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαφάνηκε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς το κατά πόσον περιουσία του Συνεργατισμού θα καταλήξει μέσω του Φορέα σε ιδιώτες, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά προηγούμενη αναφορά του ότι η περιουσία κατεχόμενων ΣΠΕ θα παραμείνει στο κράτος και εισηγήθηκε όπως οι περιουσίες αυτές παραμείνουν στους πραγματικούς δικαιούχους που είναι τα μέλη των Συνεργατικών.
Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ο Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, τα ακίνητα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσον και στα κατεχόμενα θα παραμείνουν στο κράτος και το κράτος θα αποφασίσει μελλοντικά για τον τρόπο διάθεσης των ακινήτων. Είπε, επίσης, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αρκετά ακίνητα ζητήθηκαν από Τοπική Αυτοδιοίκηση, ίσως χρησιμοποιηθούν από αυτές. Εκπονείται μελέτη και θα υποβληθεί πρόταση προς Υπουργικό, πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρος Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι σε μη πιστωτικές συνεργατικές, είτε αυτές είχαν έδρα τις ελεύθερες είτε τις κατεχόμενες περιοχές, είτε επαναδραστηριοποιήθηκαν είτε όχι, ουδεμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς έγινε.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι στα Χαρούπια που υπάρχουν τουρκοκυπριακές εταιρείες (που ήταν μέτοχοι του συγκεκριμένου συνεργατικού) δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναγοράς των μετοχών τους, οπόταν υπάρχει εκκρεμότητα.
Αναφερόμενος σε ΣΠΕ που είχαν περιουσία και στις κατεχόμενες περιοχές και επαναδραστηριοποιήθηκαν όπως η ΣΠΕ Μακράσυκας, είπε ότι η περιουσία τους ενεγράφη στο όνομα της Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ρώτησε αν εκδόθηκε και τίτλος ιδιοκτησίας στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απάντηση ήταν ότι δεν εκδόθηκε τίτλος αλλά οι περιουσίες αυτές εκχωρήθηκαν. Ζήτησε επίσης να κατατεθεί η συμφωνία εκχώρησης της περιουσίας των συνεργατικών στο κράτος.
Ο κ. Διονυσίου εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η περιουσία των κατεχομένων συνεργατικών δεν θα μεταφερθεί σε ιδιώτες.
Μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, έκανε αναφορά σε κενά στις απαντήσεις που δόθηκαν αρμοδίως ως προς τη διαχείριση των περιουσιών των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα κατεχόμενα.
Όπως λέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής, λειτουργούσαν 93 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία στην πορεία συγχωνεύτηκαν σε 18, τα οποία κατείχαν 148 ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές. Άλλα 180 ακίνητα ανήκαν στα μη δραστηριοποιημένα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.