Την επικαιροποίηση σχεδίων διαχείρισης κρίσεων προχωρεί η Κυβέρνηση, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, ωστόσο η Κύπρος πέρασε πριν δύο χρόνια τη δική της φονική πυρκαγιά, κι όμως ελάχιστα έχουν γίνει από τότε. 

Μετά την πυρκαγιά στην περιοχή Σολιάς το 2016, είχε διοριστεί επιτροπή που ερεύνησε όλα τα γεγονότα, το τι πήγε λάθος, εντόπισε τα κενά και προέβη σε εισηγήσεις. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έχουν προωθηθεί κάποιες αποφάσεις από αυτές που εισηγούνταν οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο έχουν κολλήσει στις διαδικασίες. Οι ειδικοί εισηγούνταν την αύξηση των πτητικών μέσων που διαθέτει η Κυβέρνηση για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ωστόσο μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η έρευνα για το ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, είτε θα γίνει αγορά υπηρεσιών δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων, είτε θα ενοικιάζονται δύο σκάφη κάθε καλοκαίρι. 

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν την ανεπάρκεια στη στελέχωση των αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών, χωρίς στον τομέα αυτό να έχουν γίνει καθοριστικά πράγματα, αφού πάλιν καίριοι πυροσβεστικοί σταθμοί λειτουργούν με εθελοντές και όχι σε 24ωρη βάση. Ωστόσο αποφασίστηκε όπως οι έκτακτοι πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες εργάζονται έντεκα μήνες αντί εφτά που ήταν προηγουμένως.

Στον εθελοντικό τομέα στον οποίο διαπιστώθηκαν τεράστια κενά στον συντονισμό, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο όμως εκκρεμεί ακόμη στη Βουλή. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που υπάρχει με τους εθελοντές, είναι πως ενώ το νομοσχέδιο που υπάρχει στη Βουλή καθορίζει αρμόδια την Πυροσβεστική, χθες κατατέθηκε πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και η οποία εγκρίθηκε και αφορά στη διαχείριση των εθελοντών υπό την καθοδήγηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και της Πολιτικής Άμυνας. Αυτό που έχει εφαρμοστεί μετά την πυρκαγιά στη Σολιά και φαίνεται να αποδίδει, είναι οι οδηγίες που δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης όπως σε κάθε πυρκαγιά σπεύδουν μαζικά πολλές δυνάμεις πυρόσβεσης και να σηκώνονται τα ελικόπτερα ασχέτως κόστους. 

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε την επικαιροποίηση όλων των μελετών και των σχεδίων που αφορούν σε πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων πυρκαγιών ή άλλων φυσικών απειλών, προτείνοντας τη σύσταση υπουργικής επιτροπής η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Εσωτερικών και Άμυνας. Η υπουργική επιτροπή θα παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόταση προκειμένου να αγοραστούν υπηρεσίες από ειδικό εμπειρογνώμονα για να εισηγηθεί συγκεκριμένη δομή για σύσταση ενιαίας στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων, να επικαιροποιήσει τα υφιστάμενα σχέδια δράσης και να εντοπίσει κενά που παρουσιάζονται.