Νομοθετικό κενό στο θέμα της πυρασφάλειας εντοπίζουν ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν για να ερευνήσουν παράπονο πολίτη στη Λάρνακα, του οποίου απέρριψαν εγκατάσταση σε υποστατικό.

Οι δύο ποινικοί ανακριτές που διενήργησαν έρευνα σε βάθος η οποία κράτησε τρεις περίπου μήνες, διαπιστώνουν επίσης ότι στην ουσία η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχωρούσε στην επιθεώρηση υποστατικών και συμβούλευε τις τοπικές Αρχές για θέματα πυρασφάλειας, χωρίς να έχει καμιά εξουσία από τον νόμο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο νόμος δεν ορίζει ως αρμόδια Αρχή για έλεγχο για πυρασφάλεια κανένα κρατικό τμήμα, ωστόσο, εδώ και χρόνια τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω αρμοδιοτήτων, χωρίς αυτό να είναι θεσμοθετημένο από τον νόμο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρικυμία στην Πυροσβεστική

Με τη διαπίστωση αυτή φαίνεται ότι το παράπονο του πολίτη ευσταθεί και αναμένονται εξελίξεις στο Δικαστήριο.
Η υπόθεση καταγγέλθηκε αρχές του 2018 όταν πολίτης από τη Λάρνακα που είχε προβεί σε εγκατάσταση πυρασφάλειας σε υποστατικό, κατάγγειλε ότι παράνομα η τοπική Πυροσβεστική την απέρριψε.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας στην οποία υπεβλήθη το παράπονο, διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές που έπιασαν δουλειά και πήραν καταθέσεις, τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και τον Δήμο Λάρνακας. 

Όπως διαπιστώθηκε, δεν καθορίζεται στον νόμο κανένα τμήμα ως αρμόδια Αρχή για να διενεργεί τους ελέγχους για την πυρασφάλεια υποστατικών. Αυτό τον ρόλο τον ανέλαβε λόγω και των αρμοδιοτήτων της εδώ και χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία που στην ουσία προβαίνει σε συμβουλευτικού χαρακτήρα εισηγήσεις προς τις αρχές, που αδειοδοτούν τη λειτουργία υποστατικών.

Από την έρευνα διεφάνη ότι δεν ορίζεται καμιά Αρχή για να διενεργεί ελέγχους και να επιθεωρεί υποστατικά για ζητήματα πυρασφάλειας, ενώ το 2003 είχαν ετοιμαστεί κανονισμοί για να ρυθμίζουν το θέμα, αλλά οι κανονισμοί δεν προωθήθηκαν ποτέ στη Βουλή για ψήφιση. 

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτουργεί γραφείο όπου αποτείνονται όσοι ενδιαφέρονται για εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας και εξασφαλίζουν άδεια. Όμως, η έρευνα έδειξε ότι μόνο τρεις εταιρείες εξασφάλισαν άδεια, ενώ αυτοί που ασχολούνται με το θέμα είναι πολλαπλάσιοι. Τώρα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών θα σταλεί από την Ανεξάρτητη Αρχή στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει για το θέμα το οποίο βεβαίως περιπλέκει διαδικασίες και ρυθμίσεις που επιβάλλονταν επί χρόνια χωρίς να έχουν την απαραίτητη νομική κάλυψη.