Χάσμα προκάλεσε χθες στην Επιτροπή Παιδείας το ζήτημα της μετατροπής των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν για 30 μήνες σε αορίστου χρόνου. Μάλιστα, τέθηκαν προ συζήτηση δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις, που δίχασαν εντελώς τους παρευρισκόμενους.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο προτείνει όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε έκθετες θέσεις (μη μόνιμες), και από τους δύο καταλόγους διορισμού, να μην εργοδοτούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών, ώστε να μη συμπληρώνονται οι 30 μήνες.
Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία εισηγείται τη δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου, εκείνου του αορίστου χρόνου, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί, εφόσον έχουν εργαστεί αθροιστικά (και όχι συνεχόμενα) για 30 μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτοι οι αορίστου χρόνου στους διορισμούς στα σχολεία
Η Επιτροπή Παιδείας δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε συμπέρασμα και θα συνεδριάσει ξανά σε ένα μήνα, ενώ τεχνοκράτες και εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, για να βρουν λύσεις.
Τη δημιουργία καταλόγου αορίστου χρόνου εισηγείται ο κ. Λεωνιδίου, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας. Όπως συγκεκριμένα είπε, με την εν λόγω πρόταση δεν αλλάζει η υφιστάμενη νομοθεσία ως προς τον τρόπο που θα γίνονται προσλήψεις στις μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να μοιράζονται κατά 50% από τον πίνακα διοριστέων (επετηρίδα) και 50% από τον πίνακα διορισίμων.
Η αλλαγή, ωστόσο, αφορά στις έκτακτες θέσεις (που είναι κατά πολύ περισσότερες) οι οποίες προτρέπεται, αντί να μοιράζονται εξ ημισείας από τους καταλόγους, να καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου. «Εκείνο που προτείνουμε είναι η δημιουργία μιας τρίτης δεξαμενής, που θα αποτελείται από αντικαταστάτες, συμβασιούχους και άλλους, οι οποίοι θα είναι στον κατάλογο αορίστου χρόνου, εφόσον έχουν συμπληρώσει αθροιστικά 30 μήνες υπηρεσίας».
Παράλληλα, προτείνεται να μη λαμβάνεται υπόψη αν ο εκπαιδευτικός εργοδοτήθηκε το διάστημα των 30 μηνών με διαφορετικό καθεστώς εργασίας (μερική απασχόληση, σύμβαση, αντικατάσταση), ενώ αναφέρεται και η παράταση της συνύπαρξης των δύο καταλόγων για έναν επιπρόσθετο χρόνο, έως τον Σεπτέμβριο του 2028 και όχι έως τον Σεπτέμβριο του 2027, που ισχύει σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, με σκοπό να μη συνεχίζεται η ατέρμονη παραγωγή εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επ.Παιδείας: Σε ένα μήνα εκ νέου συζήτηση για το θέμα των εκπαιδευτικών
Συγκεκριμένα, σε αυτό προβλέπεται να μη διορίζονται εκπαιδευτικοί σε έκτακτη θέση με σύμβαση που ξεπερνά τους 24 μήνες. Επίσης, αναφέρεται, να μη γίνεται ανανέωση σύμβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπερνιέται το διάστημα των 24 μηνών, «ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης της μετατροπής της απασχόλησης του εκπαιδευτικού σε απασχόληση αορίστου διαρκείας».
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αίγλη Παντελάκη: «Κατά την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου όσοι συμπληρώνουν τους 30 μήνες εργασίας με συνδυασμό σύμβασης έκτακτης θέσης μαζί με αντικατάσταση, καθώς και όσοι εργάστηκαν μόνο ως αντικαταστάτες. Το ίδιο ισχύει και για όσους την περασμένη ή τη φετινή χρονιά δεν εργάστηκαν, ακόμη και αν είχαν ήδη συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας.
Αντιθέτως, μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου όσοι έχουν τρεις διαδοχικές συμβάσεις έκτακτης εργασίας ή όσοι εργάστηκαν μέσω αναπληρωτικών διορισμών». Επιπλέον, η κ. Παντελάκη σημείωσε ότι θα καταθέσουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία θα ζητούν να μετατραπούν και όσοι συμπληρώνουν τους 30 μήνες, έως τις 31 Αυγούστου του 2018, οι οποίοι είναι ακόμη 78 εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν αναγνωριστεί ήδη ως αορίστου χρόνου 174 εκπαιδευτικοί.
Επ. Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας: Επικίνδυνη η δημιουργία τρίτου καταλόγου
Ενάντια στη δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου διορισμού τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) Παναγιώτης Αντωνίου. «Το πιο επικίνδυνο, για εμένα, είναι η δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου, του αορίστου χρόνου». Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, σε μια τέτοια περίπτωση προτεραιότητα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί του καταλόγου αορίστου χρόνου, έναντι του καταλόγου διοριστέων και διορισίμων.
Ως προς την πρόταση νόμου, η Νομική Υπηρεσία ανέφερε: «Ο αντικαταστάτης εκπαιδευτικός εξαιρείται από την αναγνώριση της σύμβασής του, ως αορίστου χρόνου» και τονίστηκε πως όταν κάποιος αναγνωριστεί ως αορίστου χρόνου, αναγνωρίζεται με βάση το καθεστώς της σύμβασης που υπέγραψε, δηλαδή εκπαιδευτικός με μερική απασχόληση, θα γίνει εκπαιδευτικός με μερική απασχόληση αορίστου χρόνου.
Αξιολόγηση ζητούν οι γονείς
Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου ανέφερε ως λύση στο αδιέξοδο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου. Όπως συγκεκριμένα σημείωσε ο κ. Νικηφόρου, μέσω της αξιολόγησης θα μπορέσουν να απομακρυνθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι ανεπαρκείς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες κενές θέσεις για τους καταλόγους. Επιπλέον, ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων δεν παρέλειψε να διαφωνήσει με την παράταση της συνύπαρξης και των δύο καταλόγων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του κ. Λεωνίδου.
Διαφωνούν οι οργανώσεις για τους 24 μήνες
Τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για συμβάσεις εργδότησης που δεν θα ξεπερνούν τους 24 μήνες, εξέφρασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου, σημειώνοντας πως θα δημιουργήσει αναλώσιμους εκπαιδευτικούς, τους οποίους το σύστημα θα τους πετά μετά το πέρας των 24 μηνών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διορισμού, σημειώνοντας ότι εκείνοι που πέτυχαν στις εξετάσεις και που θα καταλάβουν έκτακτες θέσεις, θα δουλέψουν μόνο για δύο σχολικές χρονιές, «μετά θα πάνε στο σπίτι τους». Ως αποτέλεσμα, ο κ. Σωκράτους πρότεινε να γίνουν οι αφυπηρετήσεις, ώστε να δοθούν θέσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σημείωσε: «Το 24μηνο, που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, καταστρατηγεί και τον κατάλογο διοριστέων και τον κατάλογο διορισμών. Αν δεν βρούμε μια λύση, το νέο σύστημα διορισμού θα έχει ημερομηνία λήξης μέχρι το 2020. Θα φτάσει σε τέλμα». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Φυλακτού ζήτησε να συζητηθεί το πρόβλημα από μια ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τεχνοκράτες και εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Είναι ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί στα θεμέλια της εκπαίδευσης».