Την ανάγκη ρύθμισης των θέμα της δανειοδότησης και ασφαλιστικής κάλυψης ηλικιωμένων οδηγών με εσωτερικούς κανονισμούς, διαπιστώνει σε Έκθεσή της η Επίτροπος Διοίκησης.
Η Επίτροπος Μαρία Στυλαινού Λοττίδη εξέταζε σειρά παραπόνων από ηλικιωμένους για σε σχέση με την άρνηση των τραπεζών να παρέχουν με ισχυρές εξασφαλίσεις, και των ασφαλιστικών εταιριών να παρέχουν ασφάλιση μηχανοκινήτων, σε άτομα άνω των 70 ετών ή με την επιβολή επιπρόσθετων ασφαλίστρων.
Σε Έκθεσή της που ετοίμασε παρόλο ότι αναγνωρίζει την ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, εντούτοις εξέτασε το θέμα και προβαίνει σε εισηγήσεις για να ρυθμιστεί το θέμα εσωτερικά με κανονισμούς.
Ανάμεσα στα παράπονα που εξετάστηκαν ήταν και ενός 80χρονου, ο οποίος όπως αναφέρει τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου του, χωρίς να έχει ουδέποτε σημειώσει αυτοκινητιστικό ατύχημα, υπερπολλαπλασιάστηκαν, αφού από 250 ευρώ ανήλθαν στα 800 ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ φάνηκε ότι δεν υπάρχει γενική απαγόρευση στις διακρίσεις λόγω ηλικίας και σε ορισμένα κράτη, η νομοθεσία είτε ρητά, είτε σιωπώντας, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, επιτρέπει διαφοροποιήσεις στη βάση της ηλικίας, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί διάκριση η τοποθέτηση ενός προσώπου σε δυσμενέστερη θέση λόγω ηλικίας κατά τη διάρκεια του καθορισμού των ασφαλίστρων.
Η κ. Λοττίδη αναφέρει την Έκθεσή της ότι με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο, δεν παρέχεται επί του παρόντος νομική προστασία κατά των διακρίσεων λόγω ηλικίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ηλικία να μπορεί να λαμβάνεται υπόψη ως ένας καθοριστικός παράγοντας, βάσει του οποίου η σχετική αίτηση ενός προσώπου να μπορεί να απορρίπτεται ή να εγκρίνεται με δυσμενέστερους όρους (π.χ. υψηλότερα ασφάλιστρα) χωρίς να απαιτείται η παροχή οποιασδήποτε αιτιολογίας.
Παράλληλα, σημειώνει, «το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεσμευτικό νομικό πλαίσιο στον τομέα αυτό και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται διάκριση στη βάση της ηλικίας, μου αποστερεί την εξουσία άσκησης των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τον περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμο [Ν.42(Ι)/2004 και δεν δύναμαι να προχωρήσω στην έκδοση δεσμευτικής απόφασης που να απευθύνεται σε παρόχους χρηματοπιστωτικών ή ασφαλιστικών προϊόντων».
Στην Έκθεση σημειώνονται και τα εξής: Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα και με τον Έφορο Ασφαλίσεων, η «ηλικία» αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που μπορεί μεν να λαμβάνεται υπόψη από τους χρηματοπιστωτικούς και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ο αποκλειστικός παράγοντας. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις και των δύο, θα πρέπει οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι εξατομικευμένες, στη βάση των χαρακτηριστικών της κάθε περίπτωσης.
Στην πράξη, όμως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι παραπονούμενοι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες άτομα της τρίτης ηλικίας επικοινώνησαν είτε για τη λήψη χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, είτε για τη σύναψη ασφάλειας αυτοκινήτου, και απορρίφθηκαν ευθύς μόλις δήλωσαν την ηλικία τους, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε περαιτέρω αξιολόγηση.
«Παρόλο που δεν υπάρχει νομική υποχρέωση των υπό αναφορά Οργανισμών να αιτιολογούν σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις τους ή να καθιστούν τις πληροφορίες που διέπουν το εν λόγω ζήτημα διαθέσιμες, κατανοητές και προσβάσιμες, εντούτοις, τόσο από τις απαντήσεις Κεντρικής Τράπεζας και Εφόρου Ασφαλίσεων, όσο και από τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, προκύπτει ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται, αφού αποτελεί μια καλή πρακτική, που καταδεικνύει τόσο σεβασμό στα δικαιώματα των ηλικιωμένων προσώπων, ως ανθρώπων αλλά και ως καταναλωτών, όσο και επαγγελματισμό από μέρους των Οργανισμών», αναφέρει η Επίτροπος.
Υποβάλλεται εν τέλει η εισήγηση ότι υπάρχει ανάγκη δεσμευτικής ρύθμισης του ζητήματος, /εσωτερικών κανονισμών που να αφορά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να κατοχυρώνονται τουλάχιστον οι πιο πάνω υποχρεώσεις και συγκεκριμένα για (α) εξατομικευμένες και αιτιολογημένες απαντήσεις στα αιτήματα των ενδιαφερομένων και (β) διαθέσιμες, κατανοητές και προσβάσιμες πληροφορίες σε σχέση με τις διαδικασίες και τα κριτήρια που έχουν εφαρμογή σε κάθε χρηματοπιστωτικό ή ασφαλιστικό προϊόν.
Θα μπορούσε, δε, κατά τη διαμόρφωση του εν λόγω πλαισίου, καταλήγει, να εξεταστούν και να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι θεσμοθετημένης προστασίας των ηλικιωμένων ατόμων, κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, μέσω ειδικών εκπτώσεων ή ανταμοιβών.