Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου και απόσπασης χρημάτων μέσω ψευδών παραστάσεων, διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό.
Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό ύψους πέραν των 642 χιλιάδων ευρώ, μέσω ψευδούς μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e-mail, που απέστειλαν σε εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο.
Η υπόθεση καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού, από εκπρόσωπο της εταιρείας στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η παραπονούμενη εταιρεία προχώρησε σε πληρωμές για αγορά υπηρεσιών από άλλη εταιρεία με την οποία είναι συνεργάτες.
Τον Απρίλιο 2025, η παραπονούμενη εταιρεία έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο φαινόταν να είχε σταλεί δήθεν από την συνεργάτιδα εταιρεία και στο οποίο αναφερόταν ότι, ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα έπρεπε να γίνει η πληρωμή τιμολογίου που επισυναπτόταν στο μήνυμα, έχει αλλαχθεί και υποδείχθηκε όπως η πληρωμή γίνει σε νέο λογαριασμό, σε τράπεζα άλλης χώρας της Ευρώπης. Τα στοιχεία του δήθεν νέου τραπεζικού λογαριασμού αναφέρονταν στο μήνυμα.
Η εταιρεία στην Κύπρο προχώρησε στην πληρωμή του τιμολογίου, με έμβασμα χρηματικού ποσού ύψους 642,658 ευρώ, στον νέο τραπεζικό λογαριασμό, ωστόσο μετά από επικοινωνία με τη συνεργάτιδα εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι, ο νέος τραπεζικός λογαριασμός δεν ανήκει στη συνεργάτιδα εταιρεία.
Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.
Με αφορμή την νέα αυτή υπόθεση απάτης, η Αστυνομία συστήνει όπως, στις περιπτώσεις όπου λαμβάνονται τέτοιου είδους μηνύματα, προτού οι πολίτες προχωρήσουν στην εξόφληση τιμολογίων, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους συνεργάτες, στους οποίους πρόκειται να γίνει η πληρωμή.
Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται τηλεφωνικός αριθμός με τον οποίο οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους σε προηγούμενες τους συναλλαγές.
Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, προτρέπονται να ενημερώνουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.