Σε Λεμεσό και Πάφο, με προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών της Επαρχίας Πάφου που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροδότησης, θα εγκατασταθούν οι μονάδες αφαλάτωσης 15.000 κυβικών μέτρων ημερησίως που εξασφαλίστηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι μονάδες θα παραχωρηθούν με τη μορφή δωρεάς από την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (TAQA).

Μετά την καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης στα Κουκλιά, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών για κινητές μονάδες αφαλάτωσης, έχοντας δεδομένο ότι η εν λόγω μονάδα θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει στα τέλη Αυγούστου.

Μετά τη διέξοδο που δίνουν τα Εμιράτα, οι μονάδες συνολικής ισχύος 15.000κ.μ. ημερησίως θα εγκατασταθούν σε Πάφο και Λεμεσό. Στην Πάφο 5.000κ.μ. και στη Λεμεσό 10.000. Οι μονάδες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υδροδότησης που θα κάλυπταν οι τέσσερις κινητές μονάδες αφαλάτωσης που προγραμματίζονται.

Σημειώνεται ότι με βάση τους σχεδιασμούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, τρεις κινητές μονάδες θα εγκατασταθούν στη Λεμεσό και μία στην Πάφο. Στη Λεμεσό, η μία μονάδα προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην περιοχή Γαρύλλη και αφορά την επεξεργασία νερού γεωτρήσεων του ποταµού. Δεύτερη μονάδα προγραμματίζεται στον χώρο της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ στη Μονή. Τρίτη κινητή μονάδα στην επαρχία Λεμεσού θα κατασκευαστεί στο χώρο του νέου λιμανιού Λεμεσού, περιοχή η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Η μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στον Δήμο Πέγειας, στην περιοχή όπου προγραμματίζεται η δημιουργία της μαρίνας Πάφου και είναι σε εξέλιξη διαδικασία κατακύρωσης διαγωνισμού.

Η λύση που παρέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφορά σε 15 κινητές μονάδες αφαλάτωσης, με δυνατότητα παραγωγής έως 1.100 κυβικών μέτρων νερού η καθεμία, οι οποίες θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Κύπρου.

Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου και ομάδα λειτουργών του Τμήματος Υδάτων επισκέφθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές Απριλίου, για να επιθεωρήσουν τις μονάδες και διαπίστωσαν πως μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το κυπριακό σύστημα υδροδότησης. Ουσιαστικά, επιθεώρησαν τέσσερις μονάδες οι οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν άμεσα στην Πέγεια, ενώ, ακολούθως, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν και άλλες μονάδες διαθέσιμες συνολικής ισχύς 15.000κ.μ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, επικύρωσε τη συμφωνία κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως είχε αποκαλύψει το philenews, στις 2 Απριλίου, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μετέβη στο Άμπου Ντάμπι για να συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (TAQA). Η επίσκεψη αυτή είχε στόχο τη διερεύνηση της προοπτικής εγκατάστασης κινητών μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο, με σκοπό την ενίσχυση της διαθεσιμότητας πόσιμου νερού.

Εταιρεία με μεγάλη εμπειρία

Η TAQA, εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη έργων αφαλάτωσης και ενεργειακής παραγωγής σε όλο τον κόσμο, είχε δείξει ενδιαφέρον για τη συνεργασία αυτή, λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει η Κύπρος ως κόμβος στην περιοχή και της ανάγκης για καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ύδρευσης.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Άμπου Ντάμπι εκδήλωσε ενδιαφέρον στη δημόσια διαβούλευση για σκοπούς εγκατάστασης χερσαίων κινητών, αλλά και μόνιμων μονάδων αφαλάτωσης. Προτάσεις που αφορούν την αφαλάτωση νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης με την εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων στη ξηρά για μικρές μονάδες. Πρόταση κατέθεσε και για μόνιμη μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 80.000 – 100.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί σε βάθος πενταετίας. Η TAQA για τις μονάδες αφαλάτωσης συνεργάζεται με ισπανικές εταιρείες όπως GS Inima, Accion και Abengoa.