Πολύ σοβαρότερη εξελίσσεται η υπόθεση με τα διαβαθμισμένα και μη, έγγραφα που εντοπίστηκαν στην οικία δεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών κατά την έρευνα για άλλη υπόθεση.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες έγγραφα που παραλήφθηκαν από μέλη της Αστυνομίας, περιλαμβάνονται και έγγραφα που είναι διαβαθμισμένα και αφορούν εσωτερικά θέματα της Αστυνομίας, τα πλείστα για την ασφάλεια προσώπων, ή για τον χειρισμό ενός ζητήματος, ή άλλα θέματα που απασχολούσαν κατά καιρούς το Σώμα και περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη των τεκμηρίων, εκτός από έγγραφα που αφορούσαν τις Φυλακές, έχουν εντοπιστεί και εσωτερικά έγγραφα που αποστέλλονταν εντός της Αστυνομίας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαβαθμισμένα έγγραφα που αποστέλλονταν από διευθυντές ή διοικητές προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, είχαν κοινοποίηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Όλα αυτά αλλάζουν τη ροή των ερευνών, οι οποίες στρέφονται πίσω στην περίοδο και προ του 2018, ώστε να διαπιστωθεί πώς έφτασαν στην κατοχή του δεσμοφύλακα. Ήδη, κατά τις πληροφορίες μας, άρχισαν να καλούνται πρόσωπα από την Αστυνομία που φέρονται στα έγγραφα να είναι οι αποστολείς τους, ώστε να τα αναγνωρίσουν και να δηλώσουν αν όντως τα είχαν αποστείλει και αν τα κοινοποίησαν και στις Φυλακές.

Το πλέον αξιοπρόσεκτο και είναι εδώ που επικεντρώνονται οι έρευνες, αφορά στα ίδια τα έγγραφα, αρκετά εκ των οποίων είναι τα πρωτότυπα και φέρουν την υπογραφή του αποστολέα. Δεν είναι δηλαδή τα αντίγραφα. Αυτό αποτελεί και το «κλειδί» για τις έρευνες, ώστε να εντοπιστεί το πρόσωπο που είχε πρόσβαση σε αυτά και γιατί δεν βρίσκονται στα ανάλογα αρχεία και βρέθηκαν τελικά τυχαία στην κατοχή ενός μέλους του προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών, τοποθετημένα σε κούτες στην κατοικία του.

Μετά και τις διαπιστώσεις αυτές αναμένεται ότι θα αναζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι διατελέσαντες Αρχηγοί Αστυνομίας στους οποίους απευθύνονταν οι επιστολές, ώστε να αναφέρουν κατά πόσο έλαβαν γνώση των εγγράφων αυτών και γιατί τα πρωτότυπά τους δεν βρίσκονταν αρχειοθετημένα, με κομβικής σημασίας να φανεί ποιος άλλος είχε πρόσβαση σ’ αυτά.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας ψάχνουν σιγά-σιγά να βρουν τη διασύνδεση όλων αυτών και το πώς κατέληξαν τα έγγραφα να έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Να φτάσουν, δηλαδή, στην κατοχή ενός δεσμοφύλακα.

Καταθέσεις λαμβάνονται από πρόσωπα εντός των Φυλακών για τον τρόπο αρχειοθέτησης των εγγράφων που έφταναν εκεί και κατά πόσον αυτά που εντοπίστηκαν στην κατοχή ενός δεσμοφύλακα, βρίσκονται σε κάποιο αρχείο εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως ουδέποτε καταγγέλθηκε στην Αστυνομία ή έστω έγινε αναφορά για κλοπή εγγράφων που αφορούσαν τις Κεντρικές Φυλακές, σε καμιά περίοδο από τις τόσες αλλαγές στη διεύθυνση. 

Στο μεταξύ, χθες έληγε το διάταγμα κράτησης για τον δεσμοφύλακα με τους ανακριτές ως μια κίνηση τακτικής, να μην ζητούν την ανανέωσή του, αφού αυτός ήδη τελεί υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του στις 24 Ιουνίου, για την υπόθεση με το κατ’ ισχυρισμό περίπτερο που λειτουργούσε εντός πτέρυγας από κατάδικο, υπό την ανοχή του.

Η Αστυνομία, όπως είχε αναφερθεί στο Δικαστήριο όπου προσήχθη ο δεσμοφύλακας ως ύποπτος, διερευνά εναντίον του αδικήματα που αφορούν: Κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αδικήματα του «Περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Νόμου», κλοπή από δημόσιο λειτουργό και παράνομη κατοχή περιουσίας.

Οι έρευνες προχωρούν κανονικά όπως πληροφορούμαστε και δεν κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστεί εκ νέου στο Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας, αφού αυτός βρίσκεται ήδη υπόδικος και σε τρίμηνη διαθεσιμότητα.