Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία να αφαιρεθούν οι δύο –πρώτες σταθερές κάμερες– που είχαν τοποθετηθεί στην Κύπρο στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Έγκωμη το 2014, μετά το τετραπλό θανατηφόρο δυστύχημα και τις κόντρες που γίνονταν από τους οδηγούς.
Το συμβόλαιο με την εταιρεία έληξε από τον Οκτώβριο του 2022 και έκτοτε οι κάμερες έμειναν εκτός λειτουργίας, με τους οδηγούς να πιστεύουν ότι κατέγραφαν παραβάσεις, αφού τίποτε δεν ανακοινώθηκε. Θέσαμε το θέμα ενώπιον του διευθυντή Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Χάρη Ευριπίδου, ο οποίος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο με την εταιρεία, ωστόσο, υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες που έπρεπε να διευθετηθούν.
«Τώρα έχουν συμπληρωθεί όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και βρισκόμαστε στη διαδικασία να αφαιρεθούν από τη λεωφόρο» πρόσθεσε. Κληθείς να αναφέρει ποιες ήταν αυτές οι εκκρεμότητες, ο διευθυντής της Τροχαίας ανέφερε πως υπήρχαν καταγγελίες με φωτογραφίες που έπρεπε να ξεκαθαρίσουν καθώς και το λογισμικό στο οποίο φυλάσσονται οι φωτογραφίες των οχημάτων που καταγράφηκαν. Ο ίδιος αξιωματικός πρόσθεσε ότι η διαδικασία μετά την καταγγελία ενός οδηγού από αυτές τις δύο κάμερες, γινόταν με το χέρι και όχι αυτοποιημένα όπως με το νέο σύστημα, ενώ η επίδοση γινόταν επίσης από αστυνομικό και όχι επιδότη. Πρόσθεσε δε ότι η ανανέωση του συμβολαίου δεν έγινε επειδή δεν ήταν συμβατές με το όλο σύστημα της φωτοεπισήμανσης που λειτουργεί από το 2021.
Σε ερώτηση τι θα γίνει με την αστυνόμευση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή νοουμένου ότι πρόκειται για μια κύρια οδική αρτηρία στην οποία στο παρελθόν συνέβησαν θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ για δεκαετίες αντιμετώπιζε πρόβλημα οχληρίας με τις κόντρες μεταξύ των οδηγών, ο κ. Ευριπίδου ανέφερε ότι έχει γίνει εισήγηση όπως σε όλο το μήκος της λεωφόρου, το όριο ταχύτητας οριστεί στα 50 χλμ και όχι στα 65 χλμ που είναι σήμερα στο κομμάτι στο οποίο υπήρχαν οι κάμερες. Η διαφοροποίηση, πρόσθεσε, έγινε μετά τα παράπονα των οδηγών ότι καταγγέλλονταν εύκολα. Για το θέμα πρέπει να συνέλθει η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Μελετών για να λάβει σχετική απόφαση.
Όσον αφορά στην αστυνόμευση της λεωφόρου, αυτή θα γίνεται είτε με ραντάρ με φυσική παρουσία αστυνομικών, είτε με κινητές κάμερες όπου αυτό είναι εφικτό. Ήδη στο σημείο από τα φώτα του πρώην καφέ Μιλάνο μέχρι και τα φώτα παρά το Μετόχι του Κύκκου, τοποθετείται κινητή κάμερα ανά διαστήματα.