Μέτρα μετά από τα έκτροπα του Πάσχα σε σχέση με τη νεανική παραβατικότητα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι ώρα για ευθύνες».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας, η εξωσχολική παραβατικότητα θα μεταφέρεται στη σχολική του διαπαιδαγώγηση του παιδιού και θα αντανακλά ακόμη και στο απολυτήριο του, στο σημείο της διαγωγής του. Επιπλέον, είπε, ότι θα αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε οι υποθέσεις ανηλίκων να προχωρούν αμέσως μετά τη σύλληψη σε δίκη, χωρίς χρονοτριβές.

Στη διάρκεια τοποθέτησής του στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε πως αυτές τις μέρες «είδαμε να ρίχνονται μολότοφ εναντίον αστυνομικών, να καίνε λάστιχα στη μέση των δρόμων», τονίζοντας πως αυτά τα περιστατικά ήταν μακριά από σημεία που είχε λαμπριατζιές και συνεπώς ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν αφορούσαν το έθιμο. «Έχει να κάνει με περιστατικά νεανικής παραβατικότητας».

Απαντώντας για το δημοσίευμα του «Φ» όσον αφορά τις πολιτικές και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να ρυθμίσει τις λαμπρατζιές με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 22χρονου, ο κ. Χαρτσιώτης υπογράμμισε: «Δεν είναι ώρα για ευθύνες».

Εξήγησε πως το Φεβρουάριο του 2025 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιες και ακολούθησαν τρεις συνεδρίες στη Βουλή. «Κάλεσα τη Βουλή έστω και την υστάτη, στις 10 Απριλίου, να ψηφιστεί», εντούτοις είπε η παράκλησή του δεν εισακούστηκε. «Αναμένω ότι άμεσα θα μας καλέσουν και εμείς είμαστε έτοιμοι να παραστούμε, να το υποστηρίξουμε και να ρυθμίσουμε ένα θέμα που χρονίζει».

Είναι άδικο η απερισκεψία κάποιον να μετατρέπεται σε κρατική ευθύνη ή η ευθύνη των γονέων να διαχειριστούν τα παιδιά τους, να μετατρέπεται σε κρατική ευθύνη, είπε. «Διερωτήθηκαν αυτοί οι γονείς πού ήταν τα παιδία τους και τι έκαναν;», είπε.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε σε κάθε σπίτι ένα αστυνομικό για να προσέχει τα παιδιά του κόσμου», είπε και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να πατάξει την νεανική εγκληματικότητα όπως έχει εξελιχθεί. Τα περιστατικά, είπε, αφορούν παιδιά 11, 12, 14 ετών. Η διαγωγή σε τέτοια ηλικία αφορά πρωτίστως την οικογένεια και δευτερευόντως το σχολείο, κατέληξε.