Η Μεγάλη Εβδομάδα, για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, είναι εβδομάδα νηστείας. Για όσους είχαν τηρήσει τη νηστεία του σαραντημέρου τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, αν και για τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, η απότομη αλλαγή που έρχεται τη νύκτα της Ανάστασης, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες περιπέτειες πασχαλιάτικα.
Για όσους επιλέγουν να τηρήσουν τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, τα πάντα μπορεί να γίνουν με μεγαλύτερη ευκολία εάν ακολουθήσουν πιστά συγκεκριμένους κανόνες διατροφής και, όπως σε όλα σχεδόν τα πράγματα, η ισορροπία, αποτελεί βασική αρχή.
«Η Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από έντονες διατροφικές μεταβολές, καθώς περνάμε από την αυστηρή νηστεία στην υπερκατανάλωση τροφίμων το Πάσχα. Για να διατηρήσουμε την υγεία και το βάρος μας σε ισορροπία και να αποφύγουμε πεπτικά προβλήματα, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα σωστά οργανωμένο πρόγραμμα διατροφής», εξήγησε μιλώντας στον «Φ» η κλινική διαιτολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ελένη Ανδρέου.
Οι πρώτες τέσσερις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη, είναι φυσικά πιο εύκολες αφού η κατανάλωση ελαιολάδου κάνει τη νηστεία κάπως πιο εύκολη.
· Καταναλώνουμε 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο και 2 ενδιάμεσα). Δεν παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα, επιλέγοντας φρούτα με ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς, που προκαλούν γρήγορα κορεσμό.
· Προσέχουμε τις ποσότητες, καθώς πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι υψηλά σε θερμίδες (π.χ. χαλβάς).
· Συνδυάζουμε όσπρια ή άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. ντομάτα, πιπεριές) για καλύτερη απορρόφηση.
· Καταναλώνουμε θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές, γαρίδες, οστρακοειδή) που περιέχουν βιταμίνη Β12 και ποιοτική πρωτεΐνη, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες.
Τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου (μετά την πρώτη Ανάσταση).
Εάν θα τηρήσουμε λοιπόν αυτό που η παράδοση επιβάλλει και θα αφαιρέσουμε και το ελαιόλαδο από τη διατροφή μας, και πάλι καλύτερο θα ήταν να ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών.
Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο
Γενικά, προσφέρεται να καταναλώνουμε:
· Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
· Ξηρούς καρπούς και ταχίνι-χαλβά (πηγές βιταμίνης Ε, ιχνοστοιχείων και πολυακόρεστων λιπαρών).
· σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
· Σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα, σουπα με φακη και ξυδι).
Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου μπορούμε να καταναλώσουμε λαδερό φαγητό. Για όσους προετοιμάζονται για τη Θεία Κοινωνία την Ανάσταση η κατανάλωση φαγητού σταματά νωρίς το απόγευμα.
Προσοχή τι θα φάμε μετά την Ανάσταση
Αμέσως μετά την Ανάσταση, η μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία πρέπει να γίνει ομαλά:
«Επιλέγουμε μαγειρίτσα ή αυγολέμενο ή εναλλακτικά μια ελαφριά σούπα. Αποφεύγουμε την ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών λιπαρών, φλαούνων και αυγών, καθώς επιβαρύνουν την πέψη. Συνοδεύουμε τη σούπα με σαλάτα και ψωμί. Οι σούπες είναι μια καλή τροφή και βοηθούν το στομάχι να δεχθεί ευκολότερα τις ζωικές τροφές μετά από μια νηστεία».
Την Κυριακή του Πάσχα
· Ξεκινάμε με ένα ελαφρύ πρωινό: γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα φλαούνας, τσουρεκιού ή κουλουριών μαζί με ένα φρούτο.
· Στο μεσημεριανό τραπέζι, αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα. Φτιάχνουμε ένα πιάτο με λογικές ποσότητες από κρέας, σαλάτα και συνοδευτικούς υδατάνθρακες (πατάτες, ρύζι, ψωμί) για ενέργεια και φυτικές ίνες.
· Η σαλάτα στο γεύμα είναι απαραίτητη, καθώς βοηθά στον κορεσμό και μειώνει την υπερφαγία.
· Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο (2-3 ποτά το πολύ), καθώς έχει υψηλές θερμίδες και επιβαρύνει την πέψη.
· Για επιδόρπιο, μπορούμε να επιλέξουμε παγωτό χωρίς σιρόπια ή ξηρούς καρπούς, καθώς και μικρή ποσοτητα από σοκολατένια αυγά .
Το βράδυ της Κυριακής επιλέγουμε ένα ελαφρύ γεύμα: Σαλάτα εποχής με ψωμί και λίγο τυρί ή μια απαλή χορτόσουπα ή γιαούρτι με φρυγανιά ή μερικες λεπτες φεττες από φλαουνα ή φλαουνα με αναρη.
Εναλλακτικές φλαούνες για λιγότερες θερμίδες
«Οι φλαoύvες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε κάθε περιoχή της Κυπρoυ. Όμως, η βασική συvταγή είναι ίδια. Μια αvάλυση θρεπτικής αξίας μιας απλής συvταγής φλαoύvας θα μας δείξει ότι oι φλαoύvες είvαι ψηλές σε περιεκτικότητα πρωτεϊvης, υδαταvθράκωv, με ικαvoπoιητικές πoσότητες ασβεστίoυ, βιταμιvώv Α, Δ, Κ, Β12, και Β2, και κάλλιoυ, και σιδήρoυ. Όμως, είvαι πλούσιες και σε περιεκτικότητα κoρεσμένου λίπoυς (ζωϊκoύ), χoληστερόλης, vατρίoυ, και θερμίδωv».
Έτσι για όσους προσέχουν τι τρώνε, η κ. Ανδρέου δίνει μια εναλλακτική συνταγή:
Φλαούνες με αναρή
ΥΛΙΚΑ:
Ζύμη: 5 φλ. αλεύρι [(2φλ. ολοσίταρο +3φλ. άσπρο/φαρίνα ή 5φλ χωριάτικο)
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
νερό όσο χρειαστεί
3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
4 κουταλάκια τσαγιού baking powder
λίγη μαστίχα και λίγο μέχλεπι
1 φακελάκι βανίλια
(1 κουταλιά υποκατάστατου της ζάχαρης – προαιρετικό)
Γέμιση: 1 κιλό αναρή (μισή με αλάτι και μισή χωρίς)
250γρ. cottage cheese (ή 250γρ. Χαλούμι –δ, 12%λιπαρά)
1 αυγό
2 ασπράδια αυγού κτυπημένα με 1 κ/κι λάδι
λίγο μαστίχι, κανέλλα, μέχλεπι
½ φλ. δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι ή σιμιγδάλι
½ φλ. σταφίδες
3 κουταλάκια baking powder
(2 κουτάλια υποκατάστατου ζάχαρης – προαιρετικό)
Επάλειψη Φλαούνων: 1 αυγό
2 κουταλιές σούπας σουσάμι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
1. Προετοιμάζουμε την γέμιση λιώνοντας την αναρή και τρυφώντας το χαλούμι ή ανακατεύοντας το cottage cheese. Τα ανακατεύουμε με τα αυγά, τα επιπρόσθετα ασπράδια, το αλεύρι, το δυόσμο, το μαστίχι, την κανέλλα, το μέχλεπι. Αφήνουμε την γέμιση στο ψυγείο και προσθέτουμε το baking powder στην ζύμη πριν γεμίσουμε τις φλαούνες.
2. Ζυμώνουμε το αλεύρι με την μαργαρίνη και τον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε σταδιακά τα άλλα υλικά με τελευταίο το baking powder. Αφήνουμε την ζύμη να ψηλώσει για 2 περίπου ώρες και πλάθουμε τις φλαούνες.
3. Ανοίγουμε τις πίττες σε μέγεθος 17cm x 17cm και τις γεμίζουμε με δύο κουταλιές γέμιση.
4. Αλείφουμε τις φλαούνες με το κτυπημένο αυγό και σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο αλλά ζεστό φούρνο.