Άλωση της παλιάς πόλης θεωρούν καταστηματάρχες και κάτοικοι, το κλείσιμο της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (από το «ΟΧΙ» μέχρι και την Πλατεία Ελευθερίας) για σκοπούς ανάπλασης. Προειδοποιούν δε, πως δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο, οπόταν το επόμενο χρονικό διάστημα προμηνύεται θερμό.
Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος, λέει από πλευράς του ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή διότι ήδη ο εργολάβος άρχισε τις εργασίες και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει κόστος κυρίως για τους δημότες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες επιβαρύνσεις».
Πέραν αυτού, εξηγεί ότι ο Δήμος εξασφάλισε €13 εκατ. από το Ταμείο Αναζωογόνησης γι’ ανάπλαση των πεζοδρόμων Λήδρας-Ονασαγόρου, που μαζί με την ανάπλαση της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, θ’ αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή, κάτι το οποίο θα ωφελήσει πρωτίστως τους ίδιους τους καταστηματάρχες.
Παρατηρήσαμε ότι το ερώτημα είναι, «πως επιβιώνουν οι καταστηματάρχες μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα», και θέσαμε στον Δήμαρχο μία από τις εισηγήσεις τους, η οποία προβλέπει εκτέλεση των έργων αρχικά στη μία πλευρά του δρόμου και στη συνέχεια στην άλλη, ώστε να μην διακοπεί η πρόσβαση των οχημάτων στους πεζόδρομους.
Ο Δήμαρχος αναφέρει πως τεχνικά αυτό δεν είναι δυνατόν, κάτι το οποίο εξηγήθηκε στους καταστηματάρχες. Κατανοώ ότι έργα που προηγήθηκαν, όπως η ανάπλαση της Τρικούπη (παραδίδεται τώρα) καθυστέρησαν, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις, αλλά στόχος μας είναι όπως η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις, είπε ο κ. Προύντζος.
Ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα, ανέφερε πως επιδίωξη είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να ολοκληρωθεί το τμήμα από το «ΟΧΙ» (στην είσοδο της Τρικούπη) μέχρι και το παλιό Δημαρχείο, παρά την Πλατεία Ελευθερίας. Έρχεται η Προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελεί ακόμη ένα λόγο να θέλουμε να ολοκληρωθεί το έργο, είπε.
Οργανωμένοι καταστηματάρχες προβάλλουν ανάμεσα σε άλλους λόγους για μη ανάπλαση της Παλαιολόγου, και τους ακόλουθους:
-Ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και ανάθεση αυτού του έργου, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους άμεσα επηρεαζόμενους.
-Οι καταστηματάρχες ζήτησαν να συζητηθεί η ανάπλαση της Παλαιολόγου και να αποφασιστούν αντισταθμιστικά μέτρα, χωρίς ανταπόκριση.
-Ζητήθηκε όπως η ανάπλαση υλοποιηθεί κατά τρόπο ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και την ζωή των κατοίκων.
-Η Παλαιολόγου θα μπορούσε να μοιραστεί στα δύο κατά το μήκος της, ώστε να συνεχίσουν να διέρχονται αυτοκίνητα, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά πλατύς μονόδρομος. Έχει πλάτος άνω των 12 μέτρων στο στενότερο σημείο της. Σημειώνεται, πως στο σημείο της Παλαιολόγου, όπου σήμερα εκτελούνται έργα, πάνω από το γήπεδο του Ολυμπιακού, ο δρόμος έχει μόλις 6 μέτρα πλάτος.
Σε έντυπο που απέστειλαν στον «Φ», οργανωμένοι καταστηματάρχες των πεζοδρόμων αναφέρονται και τα ακόλουθα:
«Συνεχώς ο Δήμος Λευκωσίας μας αγνοεί. Έχουμε υποβάλει γραπτώς λεπτομερείς προτάσεις για κάθε θέμα που αφορά τη βελτίωση της περιοχής των Πεζοδρόμων μας, αλλά και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου. Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας δεν έχουν ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτά τα αιτήματα, τα παράπονα και οι ανησυχίες μας, συνοδεύονταν από δήλωση καταστηματαρχών, κατοίκων και ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων της περιοχής μας, όπου όλοι σημειώναμε πως είμαστε οργανωμένοι, αποτελούμε συμπαγές σύνολο και εκπροσωπούμαστε ίσια, διάφανα και δημοκρατικά».
“Η περιοχή μας παραμένει ένας σκυβαλότοπος”
Εκ μέρους καταστηματαρχών των πεζοδρόμων ο κ. Αντώνης Κουππαρής ανέφερε και τα εξής:
«Ζητήσαμε να είναι καθαρή η περιοχή μας, ζητήσαμε καλύτερη διαχείριση των σκυβάλων και των ανακυκλώσιμων. Η περιοχή μας παραμένει ένας σκυβαλότοπος, με βουνά από σκουπίδια να συσσωρεύονται γύρω από τους πεζόδρομους μας, οι οποίοι παραμένουν ακάθαρτοι, ενώ η ανακύκλωση παραμένει έννοια άγνωστη για τον Δήμο Λευκωσίας».
Περαιτέρω ανέφερε ότι ζητήθηκε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας επιχειρήσεων μέχρι αργά το βράδυ. Εξάλλου, ζητήθηκε και έλεγχος παράνομων φρουταριών και μίνι μάρκετ, όπως αυτές της οδού Ρηγαίνης, έξω από τις οποίες τοποθετούνται δεκάδες κύλινδροι υγραερίου. Δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, συμπλήρωσε ο κ. Κουππαρής.