Ημερομηνία λήξης φαίνεται να έχει η κοινότητα Μαρί, της οποίας οι πρόσφυγες κάτοικοι καλούνται να πάρουν δρόμο και να βρουν αλλού στέγη. Μάλιστα, το κράτος παραχώρησε σε κάποιους από αυτούς και οικόπεδο στο Ζύγι με σκοπό να κτίσουν εκεί τα σπίτια τους και να δημιουργήσουν ξανά τη ζωή τους ενώ στο παρελθόν παραχωρήθηκε και οικονομική βοήθεια.
Κάποιος που ακούει την προσφορά, θα μπορούσε να πει, ότι υπό κανονικές συνθήκες η προσφορά είναι καλή.
«Είναι καλή για ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται, έχουν εισοδήματα, μπορούν να συνάψουν δάνειο από τράπεζα, να εργαστούν και να το ξοφλήσουν» ανέφερε στον «Φ» πρόσφυγας της κοινότητας. Ο ίδιος ανέφερε πως όταν έγινε η προφορά, πολλοί από τους κατοίκους ήταν σε ηλικία που θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα, κυρίως λόγω ηλικίας και οικονομικών δεδομένων έχουν διαφοροποιηθεί. Αν επιμένει η κυβέρνηση μέχρι τέλους, κάποιοι άνθρωποι απλώς θα βρεθούν στο δρόμο. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχει μία σκέψη η υλοποίηση της οποίας απλώς θα παρατείνει τη διαδικασία μετοίκησης χωρίς να επηρεαστούν κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Πώς έχει η κατάσταση:
Η απόφαση για μετοίκηση δεν ελήφθη σήμερα αλλά το 1992. Απλώς, σήμερα φαίνεται να ασκούνται περισσότερες και πιο έντονες πιέσεις. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η παραχώρηση οικοπέδων στο Ζύγι καθώς και οικονομική βοήθεια ή οποία σε κάποιες περιπτώσεις κυμαινόταν σε €50.000 ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν χαμηλότερη, αναλόγως και της σύνθεσης της κάθε οικογένειας.
Η απόφαση μετοίκησης ελήφθη επειδή η πρώην τουρκοκυπριακή κοινότητα γειτνιάζει με εγκαταστάσεις οι οποίες δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους ανθρώπους σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιασδήποτε αστοχίας η οποία δυνατόν να προκαλέσει ρύπανση στην περιοχή. Είναι αλήθεια, όμως, ότι σε κάποιο στάδιο και οι ίδιοι οι κάτοικοι ευνοούσαν την μετοίκηση τους, κάτι το οποίο βόλευε και τους σχεδιασμούς του κράτους για την περιοχή.
Ο Έπαρχος Λάρνακας αναμένεται να επιληφθεί του θέματος και να έρθει σε επαφή με τους κατοίκους με σκοπό να τους ενημερώσει πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση.
Είχε ληφθεί και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για οικονομική στήριξη των κατοίκων.
Σύμφωνα με όσα μας έχουν λεχθεί, η απόφαση για μετοίκηση ελήφθη το 1992 επειδή προγραμματιζόταν να δημιουργηθούν εκεί οι εγκαταστάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ). Όμως, όπως ήδη γράφτηκε πιο πάνω, και οι ίδιοι οι κάτοικοι της τότε εποχής, έβλεπαν ευνοϊκά τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή, όπου θα μπορούσαν μετά κόπων και μόχθων και με τη βοήθεια το κράτους, να αποκτήσουν ιδιόκτητα σπίτια, πιο καινούρια κοκ.
Η απόφαση του 1992 εκκρεμούσε μέχρι το 2010, οπόταν δόθηκε όντως οικονομική βοήθεια και οικόπεδα ενώ σε άτομα προχωρημένης ηλικίας και σε οικογένειες δύο ατόμων παραχωρήθηκαν συνολικά δέκα οικίσκοι. Οι υπό αναφορά οικίσκοι διατέθηκαν με κλήρωση σε ηλικιωμένα άτομα. Εδώ, σύμφωνα με τους κατοίκους υπάρχει μία λεπτομέρεια». Αφορά το ότι μετά τον θάνατο των κατοίκων που διαμένουν στους οικίσκους, αυτοί θα ανήκουν στο κράτος και δεν θα κληρονομηθούν στα παιδιά των δικαιούχων.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους, κάποιοι από αυτούς κατέστησαν συνταξιούχοι μέχρι το 2010, οπόταν δεν ήταν εύκολο να συνάψουν και δάνειο για να κτίσουν στα οικόπεδα που τους παραχωρήθηκαν.
Κάποιοι από τους πρόσφυγες που επέλεξαν να πάρουν οικόπεδο και οικονομική βοήθεια, αναλόγως και των μελών της κάθε οικογένειας, ξεκίνησαν τη διαδικασία ανέγερσης οικίας και κάποιοι μπόρεσαν να κτίσουν. Ωστόσο, άλλοι δεν εκπόνησαν καν τα κατασκευαστικά σχέδια και άλλοι άρχισαν μεν να κτίζουν αλλά έμειναν μεσοστρατίς.
Σημειώνεται, πως κάποιοι άρχισαν να κτίζουν τα σπίτια τους αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και το οικόπεδο να μείνουν μετέωροι.
Πάντως, όπως μας ελέχθη, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις που οι λήπτες των οικοπέδων δεν τα αξιοποίησαν, μετά το θάνατό τους τα ακίνητα παρέμειναν στο κράτος.
Αυτή τη στιγμή, στο Μαρί ζουν 135 άτομα και από αυτούς, 7 δικαιούχοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ανέγερση κατοικίας στα οικόπεδα που τους παραχωρήθηκαν, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να μένουν στο Μαρί. Αυτό κατέστη εφικτό επειδή από την αρχή τους είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα σπίτια στο Μαρί ως αποθήκες.
Κάτοικοι επικαλούνται αναφορά του υπουργού Εσωτερικών ότι τα υποστατικά στο Μαρί θα κατεδαφιστούν.
Υποδεικνύουν επίσης, πως περίπου 15 οικογένειες δεν έχουν περιληφθεί στο σχέδιο είτε επειδή είναι πρόσφυγες εκ μητρογονίας είτε επειδή διαμένουν εκεί υπό ειδικό καθεστώς. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται άτομα τα οποία δεν κατέχουν προσφυγική ταυτότητα καθώς και πολύτεκνοι στους οποίους παραχωρήθηκε στέγη προσωρινά. Όπως μας ελέχθη, υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι μετά την τουρκική εισβολή έλαβαν μικρή χρηματική βοήθεια με την προοπτική να κτίσουν αλλά εξακολουθούν να διαμένουν στην κοινότητα.
Κάτοικοι υποστηρίζουν επίσης, πως η Επαρχιακή Διοίκηση διέγραψε από τον εκλογικό κατάλογο του Μαρί άτομα τα οποία γεννήθηκαν και εργάζονται στην κοινότητα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων.