Φράγμα κατακράτησης όμβριων υδάτων για τις ανάγκες της ενοποιημένης ανάπτυξης μεγάλων και σύνθετων χρήσεων στον Δήμο Πέγειας προγραμματίζει η εταιρεία Aetheria Heights Ltd συμφερόντων του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, η οποία πλέον έχει μεταβιβαστεί στα τρία παιδιά του. Τόσο για την μελλοντική ανάπτυξη, όσο και για το προτεινόμενο φράγμα που εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφεται η έντονη αντίδραση από τον Δήμαρχο Ακάμα.
Η ενοποιημένη ανάπτυξη κατά το ήμισυ της, αφορά 250 οικιστικές μονάδες, ενώ περιλαμβάνει Κέντρο Αποκατάστασης και Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, πλατεία με γκαλερί τέχνης, καταστήματα και εστιατόρια. Η λειτουργία του φράγματος θα έχει αναχαιτιστικό χαρακτήρα. Τόσο τα όμβρια όσο και τα ύδατα της λεκάνης απορροής θα συλλέγονται προσωρινά και θα αποδεσμεύονται σταδιακά μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων κατάντη του φράγματος, δηλαδή της κατοικημένης περιοχής κατάντη της μελλοντικής ενοποιημένης ανάπτυξης.

Ουσιαστικά το φράγμα θα κατακρατεί πλημμυρικά ύδατα, τα οποία θα αποθηκεύονται και θα απελευθερώνονται σταδιακά για να μην αυξηθεί η ροή κατάντη.
Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική μελέτη, όσον αφορά τις κατοικημένες και ευαίσθητες χρήσεις γης που απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή, αυτές δεν αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη λειτουργία του φράγματος, καθώς δεν αναμένονται οποιεσδήποτε εκπομπές θορύβου, αέριων ρύπων ή οσμών. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, η οποία θα συμβάλει στην καινοτομία στον τομέα της αειφορίας στην Κύπρο και την Ευρώπη.

Την πλήρη αντίθεσή του στην ανέγερση φράγματος στην περιοχή Αη Βουνί εκφράζει ο Δήμαρχος Ακάμα, Μαρίνος Λάμπρου. Σε επιστολή του προς τις αρμόδιες Αρχές, ζητά την απόρριψη της πολεοδομικής άδειας, επικαλούμενος σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον.
Η επιστολή απευθύνεται στον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τη διευθύντρια Αδειοδότησης του ΕΟΑ Πάφου και στον διευθυντή Τμήματος Περιβάλλοντος. Ο κ. Λάμπρου εκφράζει την αντίθεση του Δήμου Ακάμα όχι μόνο για την άδεια, αλλά και για την ίδια την προτεινόμενη κατασκευή.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την πρόταση ως «πρωτάκουστη» και διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή αστοχίας του έργου. Τόνισε ότι κάτω από το σημείο κατασκευής βρίσκεται ο παραδοσιακός πυρήνας του Δημοτικού Διαμερίσματος Πέγειας. «Θα θρηνήσουμε θύματα», προειδοποίησε, υποστηρίζοντας ότι αρμόδια κρατικά τμήματα αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και κωφεύουν στις εκκλήσεις της τοπικής Αρχής. Ο κ. Λάμπρου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιμονή των Υπηρεσιών να προχωρήσουν με την αδειοδότηση, καταγγέλλοντας «πιέσεις» και αγνόηση των ανησυχιών της τοπικής κοινωνίας.
Η περιοχή μελέτης συνορεύει με οικιστική ζώνη Η5, όπου προγραμματίζεται ο διαχωρισμός 44 οικοπέδων από την ίδια εταιρεία, ενώ ο πυρήνας της Πέγειας βρίσκεται μόλις 1 χλμ. απόσταση από την περιοχή Natura 2000.
Επιστολή του Δήμου Ακάμα: Αντίθεση στην υλοποίηση φράγματος στην Πέγεια
Στην επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ο Δήμος Ακάμα εκφράζει την κατηγορηματική του διαφωνία με την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας για την προτεινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή της Πέγειας, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή αναχαιτιστικού φράγματος κατακράτησης όμβριων υδάτων. Ο Δήμος επισημαίνει τη σοβαρότητα των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν, κυρίως λόγω της τοποθεσίας του φράγματος σε ορεινή περιοχή δίπλα στον παραδοσιακό πυρήνα της Πέγειας.
Η τοπική Αρχή τονίζει πως η συγκεκριμένη ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε Ζώνη Προστασίας (Ζ1) και γειτνιάζει με δασική περιοχή και το δίκτυο Natura 2000, ενέχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οι φορείς του Δήμου εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή αστοχίας στη λειτουργία του φράγματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφές και απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Με ιδιαίτερη ανησυχία, η επιστολή αναφέρεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προτίθενται να προχωρήσουν με την έγκριση του έργου, παρά τις προειδοποιήσεις της τοπικής Αρχής και των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, η επιστολή θέτει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα που ενδεχομένως υποκινούν την εν λόγω ανάπτυξη, η οποία, σύμφωνα με τον Δήμο, θα προκαλέσει ασχήμια και καταστροφή στο τοπίο και τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.
Η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές να επανεξετάσουν το αίτημα για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι η απόρριψη του έργου θα συμβάλει στη διατήρηση της περιοχής και θα αποτρέψει τη δυνητική καταστροφή της.
Η μελέτη εκτιμά ότι το έργο δεν θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή
Στην περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή του αναχαιτιστικού φράγματος, το οποίο προορίζεται για την αποθήκευση όμβριων υδάτων στο πλαίσιο της «Ενοποιημένης Ανάπτυξης Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων» στην περιοχή της Πέγειας, σημειώνεται ότι το φράγμα έχει στόχο την κατακράτηση πλημμυρικών όγκων νερού προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της ροής προς τα κάτω.

Η μελέτη περιγράφει ότι το φράγμα θα έχει χωρητικότητα 3.000 τ.μ. και θα βρίσκεται σε περιοχή με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής €3.000.000. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες από την έναρξή του, μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.
Η ανάπτυξη του φράγματος, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σύστημα εκκένωσης για τη διαχείριση των πλημμυρικών όγκων, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιορίζει τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή που βρίσκεται κατάντη του φράγματος. Οι προγραμματισμένες κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνουν την εκσκαφή, τη θεμελίωση και τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών για την αποθήκευση και εκκένωση του νερού.