Άτομα από το Μπαγκλαντές έπεσαν θύματα εμπορίας προσώπων και βρέθηκαν να υπηρετούν στο ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, αφού τους υποσχέθηκαν εργασία στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Deutsche Welle (DW) και Agence France-Presse (AFP).

Τα θύματα και οι οικογένειές τους καταγγέλλουν ότι γραφεία εύρεσης εργασίας στην Ντάκα εισέπραξαν περίπου 8.000 δολάρια από κάθε άτομο, με αντάλλαγμα την εξεύρεση εργασίας σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ρωσία.

Ο Mohammad Akram Hossain, ένα από τα θύματα, δήλωσε στο AFP ότι με τον γαμπρό του είχαν εγγραφεί σε γραφείο εύρεσης εργασίας το οποίο αρχικά τους υποσχέθηκε δουλειές στην Κύπρο. «Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα βρεθούμε στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Hossain, ο οποίος έχει πλέον επιστρέψει στο Μπαγκλαντές.

Με την άφιξή τους, οι άνδρες αναγκάστηκαν να υπογράψουν έγγραφα στα ρωσικά, κατατασσόμενοι εν αγνοία τους στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Το γραφείο μάς είπε ότι υπήρχαν διαθέσιμες μόνο βίζες εργασίας για τη Ρωσία και συμφωνήσαμε να πάμε. Όμως, δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα μας εγκατέλειπαν με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Hossain.

Ένα άλλο θύμα, ο Arman Mondol, ανέφερε στο DW ότι του υποσχέθηκαν εργασία ως καθαριστής, αλλά αντί γι’ αυτό στάλθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης και στη συνέχεια στην Ουκρανία, όπου τραυματίστηκε από νάρκη.

Σε μια άλλη περίπτωση που αναδεικνύει το AFP, ο 22χρονος Mohammed Yasin Sheikh σκοτώθηκε ενώ υπηρετούσε στον ρωσικό στρατό. Η οικογένειά του δήλωσε ότι αναχώρησε από το Μπαγκλαντές τον Σεπτέμβριο του 2024, αφού μεσάζοντας του υποσχέθηκε εργασία ως ηλεκτρολόγος σε κινεζική εταιρεία στη Ρωσία, αλλά τελικά κατέληξε να καταταγεί στον ρωσικό στρατό τον Δεκέμβριο.

Ο Abul Hashem, θείος του Sheikh, δήλωσε ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για την τύχη του από ένα φίλο του, κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Eid στα τέλη Μαρτίου. «Ο φίλος του Yasin, επίσης Μπαγκλαντεσιανός που πολεμά για τη ρωσική πλευρά, μας τηλεφώνησε στο Eid και μας ενημέρωσε ότι ο Yasin σκοτώθηκε», είπε ο Hashem στο AFP. «Ξοδέψαμε πολλά χρήματα για να τον στείλουμε, και τώρα περιμένουμε τη σορό του», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία του Μπαγκλαντές στη Μόσχα ανέφερε ότι περίπου 12 οικογένειες επικοινώνησαν μαζί τους ζητώντας βοήθεια για τον επαναπατρισμό των γιων τους, που ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν και εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό.

Οι αρχές του Μπαγκλαντές έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά των φερόμενων ως υπεύθυνων για τη στρατολόγηση. Μία γυναίκα έχει συλληφθεί για εμπορία ανθρώπων, ενώ έχουν ανοίξει έξι ακόμη υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, με τον Σύμβουλο Εξωτερικών Υποθέσεων Touhid Hossain να επισημαίνει ότι οι πολίτες εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν στον πόλεμο μέσω παραπλανητικών μεθόδων στρατολόγησης. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των πληγέντων πολιτών και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, ανέφερε.

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές εκτιμά ότι τουλάχιστον 67 άτομα εμπλέκονται σε παρόμοιες επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων, παρασύροντας πολίτες στο εξωτερικό με ψευδείς παραστάσεις.