Τέρμα στον κλεφτοπόλεμο με τις κινητές κάμερες φωτοεπισήμανσης σε βάρος των πολιτών, επιχειρείται να τεθεί με πρόταση Νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ο εισηγητής της πρότασης Νόμου, βουλευτής ΔΗΣΥ εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου, με το εν λόγω νομοθέτημα επιδιώκει το εξής: Η Αστυνομία να προειδοποιεί κάθε πρωί το κοινό για τις τοποθεσίες, όπου θα στήνονται τα κινητά συστήματα φωτοεπισήμανσης.

Όπως, άλλωστε, σημειώνεται και στην εισηγητική έκθεση «σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε η Αστυνομία Κύπρου, για σκοπούς προειδοποίησης του κοινού, να ανακοινώνει και δημοσιεύει εκ των προτέρων καθημερινά τις γενικές περιοχές όπου θα λειτουργούν κινητές συσκευές φωτοεπισήμανσης, χωρίς να αναφέρονται οι ώρες λειτουργίας τους».

Το δε πνεύμα της πρότασης Νόμου, σύμφωνα με τον εισηγητή, δεν αναιρεί το ζητούμενο που είναι η συμμόρφωση των πολιτών με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά συντείνει στην ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και κοινού.

Σημειώνει σχετικά: «Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η πρόληψη της διάπραξης αδικημάτων οδικής ασφάλειας και της συμμόρφωσης με τα όρια ταχύτητας, καθώς και της ενίσχυσης της διαφάνειας και καλλιέργειας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία, καθότι μειώνει την καχυποψία που υπάρχει στους πολίτες ότι στόχος της χρήσης των κινητών συσκευών φωτοεπισήμανσης είναι η αύξηση των εξωδίκων, ο εισπρακτικός χαρακτήρας και όχι η οδική ασφάλεια».

Η νομοθετική πρόνοια

Ο συνοπτικός τίτλος του Νόμου έχει ως ακολούθως: «Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2025 και θα διαβάζεται μαζί με τους περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμους του 2001 έως 2025 (που στο εξής θα αναφέρονται ως «ο βασικός νόμος») και ο βασικός νόμος και ο παρών Νόμος θα αναφέρονται μαζί ως οι περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμοι του 2001 έως (Αρ. 2) του 2025».

Στην ουσία ο Νίκος Γεωργίου εισηγείται την τροποποίηση του βασικού Νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου (12Α) αμέσως μετά το άρθρο 12. Αναφέρεται, συγκεκριμένα:

«Δημοσίευση γενικών περιοχών.

12Α.-(1) Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 12, η Αστυνομία Κύπρου, για σκοπούς προειδοποίησης του κοινού, ανακοινώνει και δημοσιεύει για κάθε ημερολογιακή ημέρα εκ των προτέρων, μέσω του ιστότοπου της και κάθε δημόσιου ηλεκτρονικού ή έντυπου μέσου που δύναται να διαθέτει, τις γενικές περιοχές όπου θα λειτουργούν κινητές συσκευές φωτοεπισήμανσης, χωρίς να αναφέρονται οι ώρες λειτουργίας τους: Νοείται ότι, κατόπιν σχετικής αιτιολόγησης, από την πιο πάνω υποχρέωση εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες υφίσταται ανάγκη άσκησης επείγοντος ή έκτακτου ελέγχου σε περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.

(2) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, «γενικές περιοχές» σημαίνει τη γενική ονομαστική αναφορά λεωφόρων, δρόμων, δήμων, κοινοτήτων, γεωγραφικών περιοχών και αυτοκινητοδρόμων από και προς μεταξύ πόλεων και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το συγκεκριμένο σημείο ή τη διεύθυνση τοποθέτησης της κινητής συσκευής φωτοεπισήμανσης».

Γεωργίου: «Η Αστυνομία δεν είναι εισπράκτορας εξωδίκων»

Ο βουλευτής Νίκος Γεωργίου σε τοποθετήσεις του στον «Φ» για την πρόταση Νόμου, στάθηκε σε δύο σημεία αναλύοντας τη φιλοσοφία της πρότασης Νόμου.

Κατ’ αρχάς σχολίασε ότι με το νομοθέτημα ενισχύεται ο ρόλος της Αστυνομίας ως θεματοφύλακας της ασφάλειας και θα καταπολεμηθεί η καχυποψία των πολιτών έναντι στο αστυνομικό Σώμα.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής θεωρεί πως θα ελέγχεται το αστυνομικό Σώμα για τις επιλογές του να τοποθετήσει κάμερες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αστυνομία δεν είναι εισπράκτορας εξωδίκων ούτε τιμωρός των πολιτών αλλά θεματοφύλακας της ασφάλειας μέσω της πρόληψης και της καλλιέργεια της οδικής συνείδησης. Πιστεύω ότι η δημοσιοποίηση από πλευράς της Αστυνομίας των γενικών περιοχών που θα λειτουργούν κινητές συσκευές φωτοεπισήμανσης αφενός θα μειώσει την καχυποψία που υπάρχει στους πολίτες ότι πρόκειται για κάμερες που λειτουργούν ως «παγίδα» με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και θα συμβάλει στην οδική συμμόρφωση μέσω της πρόληψης και όχι της καταστολής».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Αφετέρου θα ελέγχεται και η Αστυνομία ως προς την συνέπεια της και στην τοποθέτηση των κινητών καμερών σε δρόμους με υψηλή επικινδυνότητα ή παραβατικότητα».

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία δημοσιοποιεί τα ακριβή σημεία στα οποία βρίσκονται οι σταθερές κάμερες, ενώ προαναγγέλλει και την τοποθέτηση των μελλοντικών σταθερών καμερών.

Σε ερώτημά μας κατά πόσον θα υπάρχουν αντιδράσεις από την αστυνομική Δύναμη σχετικά με την πρόταση Νόμου, ο κ. Γεωργίου μάς ανέφερε: «Εάν μελετήσουν το σκεπτικό της πρότασης νόμου πιστεύω ότι δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να είναι αντίθετη. Άλλωστε να υπενθυμίσω ότι η Αστυνομία δημοσιοποιεί σήμερα τις σταθερές κάμερες και την ίδια ώρα προαναγγέλλει την εγκατάσταση νέων σταθερών καμερών και σε ποιες διασταυρώσεις δρόμων.

Μια άλλη διάσταση είναι ότι οι πολίτες είναι ήδη πιο μπροστά και λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα προστασίας,  ενδεικτικά το πώς αντιμετωπίζουν τις κινητές κάμερες. Συγκεκριμένα, πρώτον, χιλιάδες συμπολίτες μας παρακολουθούν εφαρμογές στο κινητό τους, που τους υποδεικνύουν που βρίσκονται κάμερες της Αστυνομίας στους δημόσιους δρόμους και δεύτερον, υπάρχει σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με 155.000 μέλη περίπου όπου πολίτες ενημερώνουν την σελίδα με αναρτήσεις φωτογραφιών και υποδεικνύουν που βρίσκονται κινητές κάμερες στους δημόσιους δρόμους. Επομένως, ταπεινά πιστεύω ότι, η πρόταση νόμου είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

286.635 τα εξώδικα πρόστιμα το 2024

Βάσει στοιχείων που διαβίβασε τον περασμένο Φεβρουάριο το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών, κατά το 2024 ο αριθμός των εξώδικων προστίμων από τις κάμερες τροχαίας, τα οποία έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με το ταχυδρομείο άγγιξε τις 286.635.

Όπως συνάγεται από το πιο πάνω στοιχείο, οι 90 σταθερές κάμερες και οι 20 κινητές που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, κατέγραφαν κατά μέσο όρο καθημερινά 788 πρόσωπα για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ο συνολικός αριθμός παραβάσεων που φωτογράφησαν οι σταθερές κάμερες για το έτος 2024, ανέρχεται σε 225.588, ενώ τα φλας των κινητών καμερών «άναψαν» 75.574 φορές.

Οι σταθερές κάμερες δουλεύουν όλο το 24ωρο, ενώ οι κινητές λειτουργούν βάσει προγράμματος που καταρτίζεται από την Αστυνομία, το οποίο έχει διάρκεια 8 ωρών, σε καθημερινή βάση.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες κατέφυγαν στη δημιουργία μηχανισμών ενημέρωσης για τα σημεία στα οποία τοποθετούνται κινητά συστήματα φωτοεπισήμανσης. Έχουν δημιουργηθεί σχετικές ομάδες σε ΜΚΔ, αλλά και σχετικές εφαρμογές.