«Σας παρακαλώ να με ακούσετε γιατί εσείς θα νιώσετε για πέντε – δέκα λεπτά, σε κάποιο μόνο βαθμό, αυτά που εμείς ζούμε στην καθημερινότητα μας. Ζητώ μόνο μερικά λεπτά», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, πατέρας παιδιού με αυτισμό, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Θέμιδα Ανθοπούλου.
«Όσο κι αν θα σας φανεί παράξενο, με απείλησαν ότι αν δεν υπέγραφα για να πάρει εξιτήριο το παιδί μου από το Μακάρειο Νοσοκομείο θα καλούσαν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Αστυνομία. Τη στιγμή που το παιδί μου δεν ήταν καλά», πρόσθεσε και περιέγραψε την πιο πρόσφατη, όπως είπε, από τις περιπέτειες της οικογένειας του.
Η ιστορία του συγκεκριμένου παιδιού περιγράφεται και σε επιστολή που απέστειλε η ΚΥΣΟΑ στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό και κατατέθηκε ταυτόχρονα και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.
Το παιδί, αποτελεί «ένα από τα σοβαρότερης βαρύτητας περιστατικά του φάσματος της διαταραχής του αυτισμού στην Κύπρο, σύμφωνα και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους που το έχουν αξιολογήσει. Δεν έχει καθόλου λεκτική επικοινωνία, αδυνατεί να εκφραστεί ικανοποιητικά με εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και υπολείπεται σημαντικά σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης». Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο πατέρας, «ότι το παιδί απλώς αντιδρά έντονα. Δηλαδή, ακόμα και να έχει πόνο στην κοιλιά ή μια γαστρεντερίτιδα, θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά όταν έχει έξαρση συμπτωμάτων».
«Η κατάσταση του παιδιού εδώ και μήνες έχει επιδεινωθεί δραματικά. Παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή χωρίς οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα».
Το παιδί μέχρι πρόσφατα δεν είχε νοσηλευθεί στην αρμόδια πτέρυγα του Μακάρειου νοσοκομείου «λόγω άρνησης των εκεί υπευθύνων, παρά την αναγκαιότητα που προέκυψε σε διάφορες περιπτώσεις. Το παιδί για κάποιες ημέρες παρουσίαζε έξαρση συμπτωμάτων. Η παιδοψυχίατρος ήταν ενήμερη για το γεγονός. Ο πατέρας κλήθηκε από το σχολείο να πάει να παραλάβει το παιδί του «το οποίο παρουσίαζε σοβαρή κρίση και αμέσως άρχισε η οδύσσεια μας».
Ως ΚΥΣΟΑ, ανέφερε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, «ξεκινήσαμε έναν αγώνα για να επικοινωνήσουμε με τις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου και να καλέσουμε ασθενοφόρο. Η απάντηση που εμβρόντητοι λάβαμε όταν με ειλικρίνεια παραθέσαμε τα στοιχεία του παιδιού, ήταν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Αντιπρότειναν δε τη διαδικασία που ακολουθείται και σύμφωνα με αυτή θα έπρεπε να καλέσουμε την Αστυνομία να στείλουν περιπολικό για να υπάρχουν χειροπέδες» (σ.σ. η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται σε περιπτώσεις ψυχιατρικών περιστατικών). Η συγκεκριμένη εισήγηση, βεβαίως, δεν έγινε αποδεκτή και χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για να μεταφερθεί, τελικά, το παιδί με ασθενοφόρο στο Μακάρειο για νοσηλεία. «Το προσωπικό του ασθενοφόρου ήταν πέραν του εξαιρετικού στην όλη διαχείριση».
Στο νοσοκομείο, οι γονείς ενημερώθηκαν ότι το παιδί δεν θα εισαγόταν για νοσηλεία αλλά για διημερεύουσα φροντίδα μερικών ωρών για την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ο πατέρας, ενημέρωσε ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν και πάλι το παιδί παρουσίαζε έξαρση συμπτωμάτων και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, η συγκεκριμένη πρακτική δεν είχε αποτέλεσμα. Παρά τις προτροπές του όμως, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, δεν κατάφερε να πείσει.
«Το προσωπικό του Τμήματος επέμενε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε λάβει», το παιδί έπρεπε να πάρει εξιτήριο και ο πατέρας επιβαλλόταν να υπογράψει έγγραφο συγκατάθεσης ημερήσιας φροντίδας, αλλιώς θα καλούσαν τις ΥΚΕ. «Και πάλι μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, το παιδί κρατήθηκε για νοσηλεία και όλα αυτά γίνονταν τη στιγμή που το παιδί χτυπιόταν κυριολεκτικά και χωρίς ίχνος υπερβολής στους τοίχους του Μακάρειου νοσοκομείου με τους εκεί υπεύθυνους να επικαλούνται έλλειψη υποδομών».
«Όταν ζήτησα για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία για το παιδί μου, το πρώτο πράγμα που μου είπαν, ήταν να υπογράψω διημερεύουσα φροντίδα, διαφορετικά θα καλέσουμε τις ΥΚΕ», είπε ο πατέρας και πρόσθεσε: «Χθες, πήγαμε στις ΥΚΕ όπου μας κάλεσαν μετά από καταγγελία που μας έκαναν, επειδή λένε, είμαστε γονείς που δεν ενδιαφερόμαστε για το παιδί μας. Εμείς έχουμε δίπλα μας στην ΚΥΣΟΑ. Άλλοι γονείς δεν έχουν αυτή τη στήριξη. Αυτά τα πράγματα που σας αναφέρω πρέπει να προβληματίσουν διότι πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γονείς που δεν ξέρουν να πάρουν στο υπουργείο Υγείας ή άλλου για να ζητήσουν βοήθεια. Εμείς μπορέσαμε και εισήχθη για ενδονοσοκομειακή φροντίδα το παιδί μας. Δεν είναι αυτό όμως που πρέπει να συμβαίνει».
Τα όσα αναφέρθηκαν προκάλεσαν την αντίδραση των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής με τους βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη για καθορισμό εξειδικευμένων διαδικασιών για τα άτομα με αυτισμό και διαχωρισμό τους από τα υπόλοιπα ψυχιατρικά περιστατικά. Η Επιτροπή, αποφάσισε καταλήγοντας στη συζήτηση, να προγραμματιστεί κοινή συνάντηση, με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, ώστε να καταγραφούν λεπτομερώς όλες οι ανάγκες και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων και κάλυψη των κενών που σήμερα παρατηρούνται στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στα άτομα με αυτισμό.
«Πάντα καταλήγουμε να μας λένε ότι πρόκειται για υπερβολές των γονιών»
Η συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ, δεν είναι η μοναδική. «Από το 2013 υπάρχει αριθμός παρόμοιων καταγεγραμμένων περιστατικών και μέχρι σήμερα το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση λύσης με αποτέλεσμα το ύψιστο αγαθό και δικαίωμα της υγείας να μην είναι προσβάσιμο στα άτομα με αυτισμό και άλλες νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Δυστυχώς», είπε η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, «όταν θέτουμε αυτά τα ζητήματα και όταν προκύπτει κάποιο περιστατικό μας λένε ότι πρόκειται για “υπερβολές των γονιών”. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται».
Για το συγκεκριμένο παιδί, και για όλα τα παιδιά, αναφέρει στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η ΚΥΣΟΑ, «πρέπει να αναλάβουν τη διά νόμου ευθύνη τους αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Διαφορετικά, καταδικάζονται παιδιά και ενήλικες με αυτισμό μαζί με τις οικογένειες τους σε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες. Το Υπουργείο σας πρέπει να εξεύρει επιτέλους εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού για την αποστολή του συγκεκριμένου παιδιού. Μέχρι να γίνει αυτό, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας πρέπει να επικοινωνήσουν συντονισμένα σε μορφή ιατροσυμβουλίου με εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού για άντληση τεχνογνωσίας, να σταματήσουν να επιχειρούν να αποσείσουν την ευθύνη διώχνοντας το παιδί από το Μακάρειο νοσοκομείο και στέλνοντας το στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας».