Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2025», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή κυπριακών και ξένων δυνάμεων.

Η άσκηση υλοποιήθηκε με συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, υπό τον γενικό συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), και με τη συνδρομή πλήθους κρατικών υπηρεσιών, καθώς και αεροναυτικών μέσων της ΚΔ και συμμαχικών χωρών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, «η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων από ξένες χώρες, απέδειξε για άλλη μια φορά τον σημαντικό ρόλο και την ετοιμότητα της ΚΔ να καταστεί διεθνής κόμβος υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Η άσκηση εκτελέστηκε σε τρεις φάσεις και περιλάμβανε δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία σχετίζονται με την υποδοχή αμάχων από εμπόλεμες περιοχές και την αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΓΕΕΦ και περιλάμβανε άσκηση επί χάρτου με εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», βάσει σεναρίου εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης. Συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες της ΚΔ, 31 κράτη και 2 διεθνείς οργανισμοί που μετέχουν στο Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group (NEOCG).

Η δεύτερη φάση, επίσης υπό την εποπτεία του ΥΠΕΞ, αφορούσε την πρακτική εφαρμογή του «ΕΣΤΙΑ» με υποδοχή και διαχείριση μαζικών αφίξεων ξένων υπηκόων από κρατικές υπηρεσίες, στο λιμάνι Λεμεσού.

Η τρίτη φάση, που ταυτίστηκε με την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV Day), εκτελέστηκε υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και περιλάμβανε σενάρια διαχείρισης ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος στον θαλάσσιο χώρο της ΚΔ με ενεργοποίηση του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ».

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 850 άτομα και 28 ναυτικά και αεροπορικά μέσα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ιταλία, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες.

Παρατηρητές από 31 χώρες και 2 διεθνείς οργανισμούς, καθώς και Πρέσβεις των συμμετεχουσών χωρών, παρακολούθησαν την άσκηση από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ». Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριο του NEOCG, στο πλαίσιο της άσκησης, με θέμα τον συντονισμό ενεργειών και διαδικασιών εκκένωσης υπηκόων από ζώνες κρίσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΜ, η δοκιμή των Εθνικών Σχεδίων έδωσε την ευκαιρία για αξιολόγηση των δυνατοτήτων απόκρισης, της διαλειτουργικότητας και του συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και για ενίσχυση των επιχειρησιακών διαδικασιών στην υποδοχή αμάχων.

Ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας απηύθυνε χαιρετισμό κατά την εκδήλωση, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον επαγγελματισμό και το ενδιαφέρον που επέδειξε το προσωπικό. Τόνισε ότι η συνεργασία αντανακλά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τις χώρες που συμμετείχαν στην άσκηση από το 2008 μέχρι σήμερα.

«Η εκπαίδευση σε ένα πολυεθνικό, κοινό περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας, καθώς ενισχύει τις δυνατότητες, την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα. Η άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτών των προσπαθειών, λειτουργώντας ως μια από τις πιο κρίσιμες πολυεθνικές ασκήσεις στην περιοχή», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε τις παγκόσμιες προκλήσεις που προέκυψαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, υπογραμμίζοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους, παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να υποστηρίζει τις προσπάθειες ασφάλειας με βάση το διεθνές δίκαιο, τις θαλάσσιες συμβάσεις και τους περιφερειακούς κανόνες ασφαλείας».

«Σε όλες τις προηγούμενες και συνεχιζόμενες κρίσεις, έχουμε επιδείξει με συνέπεια την ετοιμότητά μας να δράσουμε όταν είναι απαραίτητο ή κατόπιν αιτήματος των φίλων και των συνεργατών μας», πρόσθεσε.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ επεσήμανε τέλος πως η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στη βέλτιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων και υποδομών της για ουσιαστική συμβολή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες.