Μετά από τα επεισόδια στην Ορόκλινη έπεται ανάλογο χάος και στην Πύλα. Όπως ανέφεραν βουλευτές στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών, σε πολυκατοικία στην Πύλα επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν και στην Ορόκλινη και ήδη άρχισαν και εκεί να βράζουν τα αίματα.
Την ύπαρξη προβλημάτων με τους διαμένοντες στην εν λόγω πολυκατοικία αναγνώρισαν και εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών, με βουλευτές να καλούν τους εμπλεκομένους να λάβουν μέτρα προτού να είναι αργά.
Αναφορά στα πιο πάνω έγινε στο πλαίσιο συζήτησης των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο στην Ορόκλινη κατά τη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη η ανυπαρξία των υπηρεσιών του κράτους. Η ασυνεννοησία μεταξύ τους επέτρεψε στο παρακράτος να δράσει στην περίπτωση των έξι πολυκατοικιών στην Ορόκλινη, όπου το περασμένο Σάββατο προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αιτητές ασύλου και μασκοφόρους, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός ατόμου.
Ενώπιον της Επιτροπής, εκπρόσωποι των διαφόρων υπηρεσιών αναφέρθηκαν ο καθένας στο δικό του κομμάτι αρμοδιοτήτων, φανερώνοντας την πλήρη ασυνεννοησία η οποία οδηγεί έναν παρατηρητή να καταλήξει στο συμπέρασμα πως όσα συνέβησαν ήταν σχεδόν αναπόφευκτα. Αυτή ήταν και η διαπίστωση του βουλευτή Νίκου Γεωργίου του ΔΗΣΥ ο οποίος ενέγραψε το σχετικό θέμα προς συζήτηση, υποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται από το 2017 χωρίς να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα από την πολιτεία.
Ο αντιδήμαρχος Ορόκλινης περιέγραψε λεπτομερώς τις προσπάθειες του (όπως τις παρουσίασε εκτενώς με λεπτομέρειες τις προηγούμενες μέρες το philenews) να ευαισθητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες χωρίς αποτέλεσμα.
Παρόλον ότι κατά διαστήματα ελήφθησαν κάποια μέτρα, το θέμα άρχισε να απασχολεί τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κυρίως όταν πουλήθηκαν οι έξι πολυκατοικίες και ο νέος ιδιοκτήτης επεδίωξε να τις εκκενώσει με σκοπό να τις επιδιορθώσει και να τις αξιοποιήσει.
Η Αστυνομία υποστήριξε πως δεν νομιμοποιείτο να εκτελέσει διάταγμα έξωσης των διαμενόντων επειδή η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει επειδή το διάταγμα εξεδόθη από τον έπαρχο και όχι από το δικαστήριο.
Πάντως, ενώπιον της Επιτροπής, ο πρόεδρος της κ. Άριστος Δαμιανού καθώς και άλλοι βουλευτές, υπέδειξαν πως στην περίπτωση της Χλώρακας η Νομική Υπηρεσία τήρησε διαφορετική στάση και γι’ αυτό κατέστη δυνατόν να απομακρυνθούν οι αλλοδαποί ένοικοι από το κτηρίου στο οποίο διέμεναν.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι να ξεκαθαρίσει κατάσταση, το κράτος έστελνε χρήματα για πληρωμή ενοικίων των αλλοδαπών, οι οποίοι διέμεναν σε ένα κτήριο χωρίς πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.
Εντός του 2022 σταμάτησε η καταβολή χρημάτων για πληρωμή του ενοικίου αλλά φαίνεται πως χρήματα διοχετεύονταν από την πίσω πόρτα. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνετο με το να δηλώνεται διαφορετική διεύθυνση των αλλοδαπών, αφού η διεύθυνση στην οποία βρίσκονταν τα 57 διαμερίσματα αποκλείστηκε από τη χορηγία.
Στα υπό αναφορά διαμερίσματα σε κάποιο στάδιο είχαν καταμετρηθεί 75 αλλοδαποί εκ των οποίων οι 71 νόμιμοι ενώ σε άλλο στάδιο καταμετρήθηκαν 100 άτομα.
Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί.