Περιοδεύοντες ναυαγοσώστες και όχι μόνιμους σε κάθε πισίνα, ειδικά για μικρές πισίνες, ζητά ο ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος επίσης θεωρεί ότι είναι υπερβολή να υπάρχει ναυαγοσώστης σε πισίνες 60 τετραγωνικών μέτρων.

Ο ΠΑΣΥΞΕ εισηγείται όπως ναυαγοσώστες τοποθετούνται σε πισίνες πολύ μεγαλύτερου εμβαδού. Για το θέμα του ορισμού περιοδευόντων ναυαγοσωστών προκλήθηκαν αντιδράσεις με το σκεπτικό ότι και ελάχιστο χρόνο να απουσιάσει ο ναυαγοσώστης, ίσως προκύψει περιστατικό το οποίο θα απαιτήσει  την παρουσία ναυαγοσώστη.

Οι αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια  συζήτησης νομοσχεδίου το οποίο εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά τις πισίνες.

Ο ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι για να συμμορφωθούν με την προωθούμενη νομοθεσία οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, θα χρειαστούν 1.000 ναυαγοσώστες και διερωτήθηκε πού θα τους βρουν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Επί του συγκεκριμένου ανέφερε ότι οι ναυαγοσώστες, είτε πρέπει να είναι Κύπριοι είτε να είναι ευρωπαίοι πολίτες, κάτι το οποίο αποτελεί πρόβλημα.

Σχολιάζοντας σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας, εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ παρατήρησε, πως είναι ωσάν να τοποθετούμε έναν αστυνομικό κάθε δέκα χιλιόμετρα στους υπεραστικούς δρόμους με σκοπό να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα. Διερωτήθηκε δε, αν ο αυξημένος αριθμός αστυνομικών θα εξαλείψει τα ατυχήματα.

Εκτός από τα πιο πάνω, Ο ΠΑΣΥΞΕ ήγειρε και θέμα ιδιωτικότητας υπό την έννοια ότι σε ένα χώρο με 5-6 δωμάτια, μπορεί να βγεις έξω με κάποιον να καθίσεις στην πισίνα και να κάθεται απέναντί σου ένας ναυαγοσώστης, όπως προνοεί το νομοσχέδιο.

Από πλευράς ΚΟΑ η κ. Πασχαλίνα Μαγνήτη ανέφερε πως με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, το κόστος του ΚΟΑ για επιτήρηση των δικών του πισίνων θα αυξηθεί κατά €1,3 εκατ.