Σειρά σοβαρών ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους, με επίκεντρο τα προβλήματα που προκαλούν οι ελαττωματικοί αερόσακοι Takata, ήγειραν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων & Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ) κατά τη διάρκεια της Ερευνητικής Επιτροπής.

Χθες, ολοκληρώθηκε ο κύκλος καταθέσεων των εκπροσώπων του ΣΕΜΗΟ σε δύο συνεδριάσεις και τις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα ακολουθήσουν καταθέσεις από την Παγκύπρια Συντεχνία Εμπορίας Αυτοκινήτων (ΠΑΣΕΑ), μέλος της ΠΟΒΕΚ που εκπροσωπεί τους εισαγωγείς των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με την τρίτη στη σειρά συνεδρίαση να έχει καθοριστεί για τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου 2025.

Τα μέλη του ΣΕΜΗΟ που πέρασαν από την Ερευνητική Επιτροπή εξέφρασαν την ανησυχία τους, τονίζοντας την αδυναμία ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ανακλήσεις.

Υποστηρίζουν ότι οι ανακλήσεις εκτελούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των ελλιπών στοιχείων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), που δυσχεραίνουν την επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Η θέση τους ήταν η ίδια ότι εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν για τους μεγάλους κινδύνους από την υφιστάμενη πρακτική, χωρίς, ωστόσο, οι αρμόδιοι να λαμβάνουν μέτρα για απάμβλυνση του προβλήματος.

Οι διανομείς των αυτοκινήτων μέλη ΣΕΜΗΟ υπέδειξαν ότι με βάση τη νομοθεσία, οποιοδήποτε αυτοκίνητο δεν διαθέτει πιστοποιητικό συμμόρφωσης δεν πρέπει να εισέρχεται στην κυπριακή αγορά εκτός από εξαιρετικές και μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αντί αυτού, ανέφεραν, η εξαίρεση έγινε κανόνας και άνοιξε τις πόρτες παράβασης του ευρωπαϊκού κανονισμού επιτρέποντας να εισέρχονται στην Κύπρο οχήματα χωρίς έγκριση τύπου, τα εισαγόμενα.

Κατ’ επέκταση, άφησαν να νοηθεί δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα ανεξέλεγκτα χωρίς να ελεγχθούν ποτέ για την ασφάλεια τους.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή παρατηρείται ακόμα και με τα τελευταία γεγονότα μετά το 2023, παρά τα θανατηφόρα και άλλα ατυχήματα που επισυνέβησαν.

Σύμφωνα με τα 10 μέλη του ΣΕΜΗΟ που κατέθεσαν στην Ερευνητική Επιτροπή, ουδέποτε υπήρξε αλυσίδα ενημέρωσης, αφού οι έμποροι δεν ενημέρωναν σχετικά τους αγοραστές αυτοκινήτων.

Υποστήριξαν ότι το ΤΟΜ δεν υιοθέτησε ποτέ τις σχετικές νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να αφεθούν κενά και να μην προκύπτουν ευθύνες των εισαγωγέων και εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σχεδόν όλα τα μέλη υπογράμμισαν πως η πρωταρχική ευθύνη για τα οχήματα αυτά ανήκει αποκλειστικά στους εισαγωγείς και εμπόρους που τα εισαγάγουν στην Κύπρο.

Αναφέρθηκαν στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η ευθύνη για τα προβλήματα χωρίς ευρωπαϊκού έγκριση τύπου βαραίνει τον εισαγωγέα και τον έμπορο και επομένως είναι υπόλογος έναντι των πελατών του.

Η Ερευνητική Επιτροπή συνεχίζει τη διερεύνηση του ζητήματος, τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου και αναμένεται να συνεχιστεί η έρευνα για την αποσαφήνιση της κατάστασης, τη διαχείριση των ανακλήσεων και τη διαφάνεια στις διαδικασίες εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Κύπρο.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε έκκληση όπως μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων να προβούν σε καταθέσεις ενώπιον τους, προκειμένου να διαλευκάνει τα αίτια των δυστυχημάτων που σχετίζονται με τους αερόσακους Takata.

Ενώπιον της Επιτροπής, θα κληθούν εκπρόσωποι της Αστυνομίας που διερευνούν υποθέσεις τραυματισμών και δυστυχημάτων από ελαττωματικά εξαρτήματα, ακόμα και θανατικοί ανακριτές.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της διαδικασίας, το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τους Takata, Μιχάλης Βορκάς, αναφέρθηκε στις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι θα καταθέσουν και συγγενείς των θυμάτων.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να καταθέσουν γονείς ή συγγενείς προσώπων τα οποία αποδεδειγμένα έχουν τραυματιστεί ή έχασαν τη ζωή τους από ελαττωματικά εξαρτήματα σε οχήματα τα οποία οδηγούσαν ή ήταν επιβάτες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΗΟ, Σώτος Τρικωμίτης, δήλωσε ότι η μαρτυρία που έχει κατατεθεί από το Σύνδεσμο έχει υιοθετηθεί από όλα τα μέλη. «Οι εισαγωγές των αυτοκινήτων από τρίτες χώρες δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έτσι εγγράφονταν τα οχήματα περνώντας από το SVA», επισημαίνει, τονίζοντας ότι περίπου 50-70 οχήματα εγγράφονται καθημερινώς από τρίτες χώρες.

Ο ΣΕΜΗΟ ζητά να διορθωθεί η στρέβλωση σχετικά με τις εισαγωγές οχημάτων από τρίτες χώρες και να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση.

Εισαγωγείς: Εγγράφονται στην Κύπρο οχήματα για τα οποία εκκρεμεί ανάκληση αλλού

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Πηλακούτα, που εισάγει τα BMW στην Κύπρο, Λουκάς Χατζηβασιλείου.

Όπως ανέφερε, τέσσερα χρόνια πριν το θανατηφόρο δυστύχημα του Κυριάκου Όξινου, η εταιρεία BMW είχε ενημερώσει το TOM ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε βρισκόταν υπό ανάκληση. Αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019. Στις 24 Ιανουαρίου του 2023 συνέβη το θανατηφόρο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, υπήρχε ανάκληση για το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκος Όξινος, επισημαίνοντας ότι το αυτοκίνητο πωλήθηκε στη γιαγιά του και γράφτηκε το 2000.

Το αυτοκίνητο, όπως είπε, το οδηγούσε ο Κυριάκος και ουδέποτε πέρασε από το συνεργείο της ΒΜW για σέρβις από το 2011 μέχρι το 2023.

Εξήγησε πως σε περίπτωση που το αυτοκίνητο μετά το 2011 πήγαινε για έλεγχο στο συνεργείο της BMW, θα είχε γίνει και η ανάκληση του αερόσακου που εκκρεμούσε.

Ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία επικοινωνούσε με τη γιαγιά, της απέστειλε μια επιστολή, τηλεφώνησαν δύο φορές, αλλά ουδέποτε ανταποκρίθηκε για άμεση ακινητοποίηση και αντικατάσταση του ελαττωματικού αερόσακου.

Εξήγησε ότι δεν υπήρχαν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΤΟΜ για το εν λόγω όχημα.

Στη δική του κατάθεση, ο Γιάννος Λούτσιος, διευθύνων σύμβουλος της A. Loutsios & Sons, διανομέας των αυτοκινήτων Kia και Isuzu, ανέφερε ότι η εταιρεία του, από την πληροφόρηση που είχε από τις μητρικές εταιρείες, κανένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην Κύπρο δεν διαθέτει Takata αερόσακους.

Είπε, ωστόσο, πως άλλες ανακλήσεις υπάρχουν συνεχώς και τυγχάνουν διαχείρισης. Σε σχέση με την εγκύκλιο του 2017 από το ΤΟΜ, ο κ. Λούτσιος ρωτήθηκε κατά πόσον συμμορφώθηκε η εταιρεία, απαντώντας καταφατικά. «Στείλαμε πολλές επιστολές, πολλές δεν πήγε ο κόσμος να τις πάρει γιατί νόμιζε ότι ήταν πρόστιμα», επισήμανε.

Ο Σάββας Κουμής, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας CTC Automotive Ltd, εισαγωγέας των αυτοκινήτων Hyundai, Volvo και άλλων, ανέφερε ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2016 υπήρξαν ανακλήσεις διαφόρων εξαρτημάτων.

Ωστόσο, η Hyundai και η Volvo, διευκρίνισε, δεν χρησιμοποιούν αερόσακους Takata.

Ο Αλέξης Άννινος, διευθύνων σύμβουλος της Κυπριακής Εταιρείας Εισαγωγών Λτδ, περισσότερο γνωστή ως CiC (Cyprus Import Corporation Ltd), που έχει συνδέσει το όνομά της με τα αυτοκίνητα Mercedes, σημείωσε ότι η πρώτη αντικατάσταση Takata από την εταιρεία έγινε το 2017 και αφορούσε αυτοκίνητο Jeep.

Παράλληλα, είπε ότι η εταιρεία τρέχει ανακλήσεις για διάφορα εξαρτήματα και ότι δεν γινόταν έλεγχος για ανοικτές ανακλήσεις πριν την εγγραφή εισαγόμενου μεταχειρισμένου, μέχρι την εφαρμογή της νομοθεσίας το 2025.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, ανέφερε, επιβάλλεται ότι κάθε αυτοκίνητο που εγγράφεται είναι ασφαλισμένο και δεν έχει ανοικτή ανάκληση.

Πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα που τύγχαναν ανάκληση προηγουμένως εισάγονταν και εγγράφονταν στην Κύπρο χωρίς προηγουμένως να τύχουν ανάκληση από τη χώρα προέλευσής τους.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υπάρχουν οχήματα που εγγράφηκαν το 2023 και το 2024 για τα οποία υπάρχει ανάκληση από το 2021».

Ο Σπύρος Παυλίδης, εκ μέρους της εταιρείας Geo. Pavlides Automotive, διανομέας των αυτοκινήτων, Mazda και Subaru, κατέθεσε ότι η πρώτη ενημέρωση που είχε για ανάκληση αερόσακων σε οχήματα Subaru και Mazda ήταν το 2017.

Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση για αυτοκίνητα που δεν ήταν ευρωπαϊκού τύπου. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς αφορά τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, καθώς δεν έχουμε ενημέρωση από τον κατασκευή», συμπλήρωσε