«Όπως έχουν τα δεδομένα τώρα, το σύστημα αυτό ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2024, δεν μπορεί να επεκταθεί αμέσως σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος για το «Πληρώνω Όσο Πετώ», η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.
Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα καλά αποτελέσματα που είχε η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου στον Δήμο Αγλαντζιάς και επεσήμανε τη δυναμική που έχει αυτό.
Έκανε λόγο, όμως, για αναποφασιστικότητα σε κυβερνητικές αποφάσεις για να μπορέσει να προχωρήσει η εφαρμογή του σε όλη την Κύπρο.
Επισημαίνοντας τα θετικά αποτελέσματα στην Αγλαντζιά, είπ ότι επιτεύχθηκε μείωση των σκουπιδιών κατά 41% (περίπου 3000 τόνους) και αύξηση της ανακύκλωσης κατά 82%, αλλά και αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών και ειδικά των παιδιών.
Είπε όμως, ότι, ενώ το «Πληρώνω Όσο Πετώ» μπορεί να φέρει την αλλαγή βασισμένο στην αρχή ότι επιβαρύνονται αυτοί που προκαλούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, «παραμένει ανεφάρμοστο λόγω έλλειψης συντονισμού και κατάλληλης προετοιμασίας».
«Όταν δεν υπάρχουν οι σωστές υποδομές για τελική επεξεργασία αποβλήτων πώς μπορούμε να μιλάμε για διαλογή στην πηγή; Όταν ακόμη εκκρεμούν ζητήματα που αφορούν σχετικές μελέτες, όταν δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, όταν στην ομάδα συντονισμού δεν έχουν κληθεί καν αυτοί που εφάρμοσαν πιλοτικά το σύστημα, όταν τίθενται ζητήματα ανεπάρκειας κονδυλίων», σημείωσε η κ. Δημητρίου στη συνέχεια.
Είπε, ακόμα, ότι δικαίως οι Δήμοι και οι ΕΟΑ ανησυχούν για τη βιωσιμότητα τους και ότι δικαίως οι πολίτες αντιδρούν στην προοπτική να επωμιστούν πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις. «Δυστυχώς κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις αργούν, υπάρχει μεγάλη αναποφασιστικότητα και μεγάλη χρονοτριβή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως για όλα τα θέματα στο και πέντε«, ανέφερε.
Υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε όλη την Κύπρο, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι απαιτούνται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
«Η συνεργασία, ο συντονισμός αλλά και η εντατική ενημέρωση των πολιτών είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε. Η πρόκληση είναι πολυεπίπεδη πρώτιστα πολιτική, τεχνική και κοινωνική», σημείωσε.
Κατέληξε ότι η περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να γίνεται σωστά, «με υπευθυνότητα, προετοιμασία, διαβούλευση και προ πάντων σε πραγματικά δεδομένα».