Προθεσμία ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων και τέκνων έδωσε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς, γεγονός που καθυστέρησε τη σύνταξη ενός πλήρους και αντιπροσωπευτικού νομοσχεδίου. Ως εκ τούτου, δόθηκε παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και μία εβδομάδα στους φορείς για την υποβολή υπομνημάτων.

Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου περιλαμβάνει συνολικά οκτώ νομοσχέδια, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν ήδη ψηφιστεί. Η συζήτηση προχωρά πλέον στα υπόλοιπα, με έμφαση στο νομοσχέδιο για τις σχέσεις γονέων και παιδιών. Υπογράμμισε ότι το συμφέρον του παιδιού είναι ύψιστης σημασίας και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τα παιδιά, λέει η Επίτροπος

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου-Λιβανίου, δήλωσε ότι η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ήταν αναγκαία και πως το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τα παιδιά. Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές πρέπει να προτεραιοποιούν το συμφέρον του παιδιού, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του Γραφείου της έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στο προσχέδιο.

Απαντώντας σε αντιδράσεις που αφορούν την απομάκρυνση παιδιών από τους γονείς τους, η Επίτροπος ανέφερε πως όταν οι γονείς είναι ακατάλληλοι ή κακοποιητικοί, το κράτος οφείλει να παρέμβει. «Τα παιδιά δεν μπορούν να βλάπτονται ψυχικά ή σωματικά από τις αποφάσεις των γονιών τους», είπε, προσθέτοντας ότι η προστασία των παιδιών είναι υποχρέωση που απορρέει από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

ΚΥΠΕ