Αδιέξοδα αντιμετωπίζουν οι νέοι της Κύπρου, με το 60% να θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους την εύρεση εργασίας. Παρά το γεγονός ότι ο οικονομικός παράγοντας βρίσκεται στην κορυφή των δυσκολιών που βιώνουν οι νέοι, μια μεγάλη μερίδα εκφράζει, επίσης, ως σοβαρό πρόβλημα το μέλλον της χώρας (25%) και τη δημιουργία οικογένειας (21%). Οι νέοι εκφράζουν πολύ μεγάλη δυσπιστία και προς τους θεσμούς, με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση να βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις, ενώ τους απασχολεί η διαφθορά και η αναξιοπιστία.
Πρόκειται για τα ευρήματα του 6ου Νεο-Βαρόμετρου, ετήσιας έρευνας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) που διενεργεί για λογαριασμό του ο οργανισμός IMR του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, τα οποία παρουσιάστηκαν πριν από λίγο σε διάσκεψη Τύπου.
Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Κύπρου σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία –έξι στους δέκα (60%)– αναφέρει την εύρεση εργασίας.

Ακολουθούν η καλή επαγγελματική προοπτική (37%), τα οικονομικά προβλήματα (27%), το μέλλον της χώρας (25%), η δημιουργία οικογένειας (21%), οι σπουδές (18%), το κόστος ζωής/ ακρίβεια (17%), η διατήρηση της δουλείας (16%), το στεγαστικό (14%), η υγεία (12%), οι χαμηλοί μισθοί (12%), το περιβάλλον (10%), η ψυχική υγεία (5%), τα οικογενειακά προβλήματα (4%).
Κρίνοντας την σοβαρότητα επιμέρους προβλημάτων, το στεγαστικό τοποθετείται από τους νέους στη κορυφή, συγκεντρώνοντας μέσο όρο 8,67 μονάδες από τις 10.
Η εξεύρεση εργασίας με καλές προοπτικές συγκεντρώνει 8,35 μονάδες, η εξεύρεση εργασίας (χωρίς προσδοκίες) 7,89 μονάδες.
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των ίδιων, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) δηλώνουν πως τα καταφέρνουν. Μόλις οι 3 στους 10 (29%) ζουν άνετα, το 18% απαντά πως αντιμετωπίζει δυσκολία, ενώ 3% φαίνεται να μην τα βγάζει πέρα (υπάρχει μεγάλη δυσκολία).
Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η εργασιακή κατάσταση έχει παραμείνει ίδια για το 53%, έχει βελτιωθεί για το 38% (από 41% στην περσινή έρευνα) και έχει χειροτερεύσει για το 9%.

Στα τάρταρα τα πολιτικά κόμματα
Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των νέων προς τους θεσμούς.
Η μεγαλύτερη δυσπιστία εκφράζεται προς τα πολιτικά κόμματα συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο, μόλις 3,26 μονάδες στις 10.
Σε εξίσου κακή θέση βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης 3,84 μονάδες, η κυβέρνηση 3,97 μονάδες, η Βουλή 4 μονάδες, τα δικαστήρια 4,81 μονάδες, η τοπική αυτοδιοίκηση 4,88 μονάδες, η Αστυνομία 4,92 μονάδες και ο Γενικός Ελεγκτής στις 5,05 μονάδες (ο οποίος παρουσίασε πτωτική πορεία συγκριτικά με πέρσι).
Την ίδια στιγμή οι νέοι εκφράζουν αποστροφή για την πολιτική (57%), καθώς το 31% ενδιαφέρονται λίγο, 26% καθόλου, 27% αρκετά, 16% πολύ.
Εξέχουσας σημασίας για τους νέους είναι το ζήτημα της διαφθοράς με μέσο όρο 8,68 μονάδες στις 10. Ακολουθούν η αναξιοκρατία με 8,5 μονάδες, η απουσία νέων σε ψηλά αξιώματα 7,87 μονάδες, το brain drain 7,78 μονάδες, η ριζοσπαστικοποίηση 7,17 μονάδες.
Δυσοίωνο το μέλλον για τις επόμενες γενιές
Παρά το γεγονός ότι οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους με αισιοδοξία (πολύ 18% και αρκετά 45%), εντούτοις διατηρούν διαφορετική στάση για τις επόμενες γενιές.
Το 74% δεν εκφράζει αισιοδοξία για τα όσα επιφυλάσσει το μέλλον, στάση η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται στα διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα στην ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξοι για τα όσα αναμένουν τις ερχόμενες γενιές: 31% απαντά καθόλου, 43% λίγο, 21% αρκετά, 5% πολύ.
Απουσιάζουν οι νέοι από ενεργό συμμετοχή και τον εθελοντισμό
Εξόφθαλμη είναι η απουσία των νέων από την ενεργό συμμετοχή. Μόλις το 35% είναι μέλος σε κάποια εθελοντική οργάνωση, 31% σε αθλητική ομάδα, 20% σε επαγγελματικό σύνδεσμο, 14% σε οργάνωση νεολαίας, 14% σε πολιτιστικό όμιλο, 11% σε περιβαλλοντικό σύνδεσμό, 10% σε κέντρο νεότητας, 10% σε πολιτικό κόμμα, 7% σε μαθητικό συμβούλιο,6% σε φοιτητική παράταξη.

Ειδήμονες οι νέοι μας στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης
Δεύτερη φύση των νέων μας οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) με ποσοστό 96% να τις γνωρίζει, αξιοποιώντας τις στο σχολείο, την εργασία ή και για προσωπικό ενδιαφέρον.
Από αυτούς, 37% γνωρίζει αρκετά για τη χρήση εργαλείων ΑΙ ώστε να τα χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. 33% γνωρίζει και κατανοεί τα βασικά, το 26% έχει ακούσει για το ΑΙ αλλά δεν είναι εξοικειωμένο. Μόλις το 4% δεν άκουσε ποτέ κάτι για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι μισοί από τους νέους (50%) αισθάνονται εξίσου ενθουσιασμό και ανησυχία για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, 24% περισσότερο ανησυχία και 26% περισσότερο ενθουσιασμό.
Το 79% αναφέρει πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω καθοδήγηση σε σχέση με την ορθή χρήση και την εφαρμογή των τεχνολογιών ΑΙ στους νέους.
Το 60% ότι η χρήση του ΑΙ είναι περισσότερο ευκαιρία, παρά απειλή.
Το 57% ότι το ΑΙ μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά για να αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες.
Το 48% ότι οι πληροφορίες που λαμβάνει είναι αξιόπιστες.
Το πιο διαδεδομένο εργαλείο ανάμεσα στους νέους, το οποίο και χρησιμοποιούν, είναι το Chat GTP με ποσοστό 72%. Ακολουθούν το Google translate (60%), Siri (27%), Canva (17%), Grammarly (13%), Copilot (12%), Alexa (11%).
Όσον αφορά στη χρήση τεχνολογιών ΑΙ, αυτή αποσκοπούσε στην αναζήτηση πληροφοριών (85%), μετάφραση κειμένων (74%), ορθογραφικό έλεγχο (64%), αναδιατύπωση κειμένων (50%), περίληψη κειμένων (44%), δημιουργία προσχεδίου κειμένου (44%), δημιουργία εικόνων και βίντεο (36%), δημιουργία περιεχομένου για τα social media (27%).
Οι νέοι κατά 55% χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση (55%), στην εργασία τους (44%) και για προσωπική χρήση (63%).

Αχιλλέως: Στο επίκεντρο η οικονομική αβεβαιότητα
«Τα ευρήματα του 6ου Νεοβαρομέτρου επιβεβαιώνουν πως η επαγγελματική αποκατάσταση και η οικονομική αβεβαιότητα παραμένουν στο επίκεντρο των προβληματισμών των νέων», ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΝΕΚ, Κωνσταντίνα Αχιλλέως και πρόσθεσε πως «το Νεοβαρόμετρο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες, τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της νεολαίας».
Ταυτόχρονα, είπε, αναδεικνύεται η αυξανόμενη εξοικείωση των νέων με την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία αντιμετωπίζουν ωστόσο τόσο με ενθουσιασμό αλλά και με ανησυχία.
«Ως ΟΝΕΚ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους νέους, προσφέροντας ευκαιρίες, εργαλεία και δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους».
Η ταυτότητα του Νεο – Βαρόμετρου
Το Νεοβαρόμετρο διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΝΕΚ από τον οργανισμό IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2024. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1.000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.