Συζητείται σήμερα έκτακτα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που αφορά στις λαμπρατζιές, με το μεγάλο στοίχημα να σχετίζεται με το κατά πόσον θα εφαρμοστεί από το φετινό Πάσχα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε το νέο νομοσχέδιο με τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την Ένωση Δήμων και Ένωση κοινοτήτων, με την Αστυνομία να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο των όρων που θα δίνεται μια άδεια για άναμμα λαμπρατζιάς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η λαμπρατζιά διοργανώνεται:

(i) Από την Αρχή τοπικής διοίκησης στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

(ii) Από μέλος Ενοριακής Επιτροπής και κατόπιν ειδικής άδειας που εκδίδεται από την Αρχή τοπικής διοίκησης, εντός των ορίων της οποίας τοποθετείται η λαμπρατζιά.

Για κάθε ναό δύναται να διοργανωθεί μια και μόνο λαμπρατζιά, η οποία θα τοποθετείται μόνο σε σημείο κοντά σε ναό, 30 μέτρα μακριά από το κτήριο του ναού ή οικία, κτήριο ή υποστατικό. Προβλέπεται επίσης ότι η προετοιμασία και το άναμμα λαμπρατζιάς εντός ακίνητης ιδιοκτησίας τρίτου προσώπου χωρίς την γραπτή συγκατάθεση του δεν επιτρέπεται.

Επίσης η λαμπρατζιά πρέπει να αποτελείται από μικρή σε όγκο ποσότητα καθαρής ξυλείας, μη εμποτισμένης από χημικά υλικά, της οποίας η διάμετρος βάσης και το ύψος δεν υπερβαίνουν τα τρία μέτρα. Το κόστος, η μεταφορά και η τοποθέτηση των υλικών της λαμπρατζιάς καθώς και ο έλεγχος ότι δεν εγκαταλείπεται άσβεστη, αποτελεί ευθύνη του διοργανωτή της λαμπρατζιάς.

Στο νέο νομοσχέδιο σημειώνεται επίσης ότι η προετοιμασία για σκοπούς ανάμματος της λαμπρατζιάς αρχίζει τη Μεγάλη Τετάρτη και μπορεί να εκτείνεται μέχρι η ώρα 16:00 του Μεγάλου Σαββάτου, το δε άναμμα της γίνεται μεταξύ των ωρών 23:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και 01:00 της Κυριακής του Πάσχα. Με την λήψη απόφασης για διοργάνωση λαμπρατζιάς, η αρχή τοπικής διοίκησης κοινοποιεί την απόφαση της αυτή, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία 30 ημέρες πριν το Πάσχα. Κατ’ εξαίρεση φέτος θα μπορεί η αρχή τοπικής διοίκησης να κοινοποιήσει την απόφασή της για διοργάνωση λαμπρατζιάς, μέχρι και τρεις ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Προνοείται ακόμα ότι η λαμπρατζιά τίθεται υπό την επίβλεψη εκπρόσωπου της αρχής τοπικής διοίκησης που την διοργανώνει και σε περίπτωση που παρατηρείται οτιδήποτε το επιλήψιμο ενημερώνει σχετικά την Αστυνομία Κύπρου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, για να επιληφθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ποινές από πέντε χρόνια φυλάκιση ή και €25.000 πρόστιμο μέχρι και 12 χρόνια φυλάκιση και €100.000 ανάλογα με το που θα ξεσπάσει φωτιά και τι ζημιές θα προκαλέσει, όταν ξεφύγει μια λαμπρατζιά.