Στην Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ κλήθηκε να καταθέσει σήμερα ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Πηλακούτα, που εισάγει τα BMW στην Κύπρο, Λουκάς Χατζηβασιλείου. Όπως ανέφερε, τέσσερα χρόνια πριν το θανατηφόρο δυστύχημα του Κυριάκου Όξινου η εταιρεία BMW είχε ενημερώσει το TOM ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε βρισκόταν υπό ανάκληση. Αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2019. Στις 24 Ιανουαρίου του 2023 συνέβη το θανατηφόρο.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, υπήρχε ανάκληση για το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκος Όξινος, επισημαίνοντας ότι το αυτοκίνητο πωλήθηκε στη γιαγιά του και γράφτηκε το 2000. Το αυτοκίνητο, όπως είπε, το οδηγούσε ο Κυριάκος και ουδέποτε πέρασε από το συνεργείο της ΒΜW για σέρβις από το 2011 μέχρι το 2023. Εξήγησε πως σε περίπτωση που το αυτοκίνητο μετά το 2011 πήγαινε για έλεγχο στο συνεργείο της BMW θα είχε γίνει και η ανάκληση του αερόσακου που εκκρεμούσε. Ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία επικοινωνούσε με τη γιαγιά, της απέστειλε μια επιστολή, τηλεφώνησαν δύο φορές αλλά ουδέποτε ανταποκρίθηκε για άμεση ακινητοποίηση και αντικατάσταση του ελαττωματικού αερόσακου. Εξήγησε ότι δεν υπήρχαν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΤΟΜ για το εν λόγω όχημα. Πρόσθεσε ότι το 2019 υπήρχε οδηγία για άμεση ακινητοποίηση 59 οχημάτων BMW, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν το όχημα του Κυριάκου Όξινου. Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες για αντικατάσταση αερόσακου.
Αγωγή πολίτη κατά BMW
Ο Όμιλος κλήθηκε επίσης να δώσει τα φώτα του, λόγω μίας δικαστικής αγωγής εναντίον πολίτη με επιτυχή κατάληξη για τον Όμιλο. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου η ανάκληση που υπήρχε για το εν λόγω όχημα ήταν σχετικά με κωδικοποίηση της μονάδας του συστήματος παθητικής ασφάλειας για λανθασμένη ενεργοποίηση και όχι για ελαττωματικούς αερόσακους.
Συγκεκριμένα, η ΒMW για την συγκεκριμένη ανάκληση έκανε πρώτη δημοσίευση στις 29/10/2008. «Εμείς τότε ενημερώσαμε τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες όλων των επηρεαζομένων οχημάτων που βάλαμε στην αγορά και διεκπεραιώσαμε την ανάκληση με βάση τον αριθμό του κατασκευαστή. Είχαμε διεκπεραιώσει την συγκεκριμένη ανάκληση στο 100%.
Σε σχέση με τον τύπο του αερόσακου στο συγκεκριμένο όχημα, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως «δεν γνωρίζουμε αλλά ο αερόσακος (οδηγού) είχε ανάκληση το 21/01/2019 για έλεγχο για τυχόν μετατροπή. Ο έλεγχος για το συγκεκριμένο όχημα έγινε στις 31/02/2022 και ήταν ΟΚ και δεν έχρηζε αλλαγής.Το από πότε και μέχρι πότε τα αυτοκίνητα του ομίλου είχαν αερόσακους Takata δεν έχουμε αυτή την πληροφορία».
Στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής ο πρόεδρος της, Μιχαλάκης Χριστοδούλου, υποστήριξε ότι η εταιρεία BMW ήταν η πρώτη που εντόπισε το πρόβλημα με τους ελαττωματικούς αερόσακους το 2008 και μάλιστα εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση για την ανακάλυψη αυτή.
Χωρίς Takata KIA, Isuzu, Hyundai, Volvo – Ζητήθηκε αρχείο ανακλήσεων από τη CTC
Στη δική του κατάθεση, ο Γιάννος Λούτσιος, διευθύνων σύμβουλος της A. Loutsios & Sons διανομέας των αυτοκινήτων Kia και Isuzu, ανέφερε ότι η εταιρεία του, από την πληροφόρηση που είχε από τις μητρικές εταιρείες κανένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην Κύπρο δεν διαθέτει TAKATA αερόσακους. Είπε, ωστόσο, πως άλλες ανακλήσεις υπάρχουν συνεχώς και τυγχάνουν διαχείρησης. Σε σχέση με την εγκύκλιο του 2017 από το ΤΟΜ, ο κ. Λούτσιος ρωτήθηκε κατά πόσον συμμορφώθηκε η εταιρεία, απαντώντας καταφατικά. «Στείλαμε πολλές επιστολές, πολλές δεν πήγε ο κόσμος να τις πάρει γιατί νόμιζε ότι ήταν πρόστιμα», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχαλάκης Χριστοδούλου, απευθυνόμενος προς τον κ. Λούτσιο ανέφερε ότι το πρόβλημα με τους Takata το πληροφορήθηκε μετά το θανατηφόρο. Διερωτήθηκε γιατί δεν εκδόθηκε μια απλή ανανακοίνωση στον κόσμο για να γνωρίζει. «Δεν γνώριζα τη λέξη Takata», είπε, «πριν τον θάνατο των δύο παιδιών και των σοβαρών τραυματισμών άλλων».
Ο Σάββας Κουμής, Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας CTC Automotive Ltd, εισαγωγέας των αυτοκινήτων Hyundai, Volvo και άλλα, ανέφερε ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2016 υπήρξαν ανακλήσεις διαφόρων εξαρτημάτων. Ωστόσο, η Hyundai και η Volvo διευκρίνισε δεν χρησιμοποιεί αερόσακους Takata. Η Ερευνητική ζήτησε την κατάθεση αρχείου για τις ανακλήσεις που έγιναν από την εταιρεία. Σε ερώτηση αν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία του ΤΟΜ, ο κ. Κουμής είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, λόγω απουσίας ιστορικού. Τόνισε, επίσης, ότι μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων οχημάτων δεν είναι και τα πιο ασφαλή.
Ο Αλέξης Άννινος, διευθύνων σύμβουλος της Κυπριακής Εταιρίας Εισαγωγών Λτδ, περισσότερο γνωστή ως CiC (Cyprus Import Corporation Ltd), που έχει συνδέσει το όνομά της με τα αυτοκίνητα Mercedes, σημείωσε ότι η πρώτη αντικατάσταση TAKATA από την εταιρεία έγινε το 2017 και αφορούσε αυτοκίνητο Jeep. Παράλληλα, είπε ότι η εταιρεία τρέχει ανακλήσεις για διάφορα εξαρτήματα και ότι δεν γινόταν έλεγχος για ανοικτές ανακλήσεις πριν την εγγραφή εισαγόμενου μεταχειρισμένου, μέχρι την εφαρμογή της νομοθεσίας το 2025. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, ανέφερε, επιβάλλεται ότι κάθε αυτοκίνητο που εγγράφεται είναι ασφαλισμένο και δεν έχει ανοικτή ανάκληση. Πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα που τύγχαναν ανάκληση προηγουμένως εισάγονταν και εγγράφονταν στην Κύπρο χωρίς προηγουμένως να τύχουν ανάκληση από τη χώρα προέλευσής τους. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υπάρχουν οχήματα που εγγράφηκαν το 2023 και το 2024 για τα οποία υπάρχει ανάκληση από το 2021».
Θέση του κ. Άννινου είναι εκείνος που εισάγει τα αυτοκίνητα να αναλαμβάνει την ευθύνη της ανάκλησης, αλλιώς να αποταθεί στην αρμίδια Αρχή. Ερωτηθείς από το μέλος της Επιτροπής, Θεοδόσιο Χατζημιχαήλ, αν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα από την αγγλική αγορά πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές έγκρισης τύπου, ο κ. Άννινος απάντησε θετικά.
Χρεώσεις για αντικατάσταση αερόσακου
Ο Σπύρος Παυλίδης, εκ μέρους της εταιρείας Geo. Pavlides Automotive, διανομέας των αυτοκινήτων, Mazda και Subaru, κατέθεσε ότι η πρώτη ενημέρωση που είχαμε για ανάκληση αερόσακων σε οχήματα Subaru και Mazda ήταν το 2017. Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση για αυτοκίνητα που δεν ήταν ευρωπαϊκού τύπου. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς αφορά τα ιαπωνικά αυτοκίνητα καθώς δεν έχουμε ενημέρωση από τον κατασκευή», συμπλήρωσε. Μάλστα, είπε ότι «είμαστε η πρώτη εταιρεία που έκανε ανάκληση το 1993». Σε σχέση με τις χρεώσεις για αντικατάσταση αερόσακου, ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα το κόστος το καταβάλλει η εταιρεία μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία και για τα ιαπωνικά ο ιδιοκτήτης πληρώνει ένα μικρό ποσό ως διοικητικό κόστος.
Στις 17 Απριλίου η επόμενη συνεδρία – Η έκκληση του Προέδρου της Ερευνητικής
Η επόμενη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Απριλίου. Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής απηύθυνε έκκληση προς τις οικογένειες των θυμάτων και τα άτομα που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με αιτία τους ελαττωματικούς αερόσακους και επιθυμούν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής να το πράξουν. Όσοι επιθυμούν, συμπλήρωσε, να έρθουν σε επαφή μέσω των ΜΜΕ. «Δεν επιθυμούμε σημείωσε να σταλούν επίσημα μαρτυρικές κλήσεις στις οικογένειες των θυμάτων».
Η Επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει την έρευνα, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν εμπλακεί, καλούνται να συνεργαστούν και να δώσουν απαντήσεις για τα όσα συνέβησαν. Η Ερευνητική Επιτροπή, επικεντρώνεται στο να καταγράψει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος και να καταθέσει μια εμπεριστατωμένη έκθεση, η οποία αναμένεται να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση του σκανδάλου των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.
Όπως αναφέρθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων & Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ), η κατάσταση στην Κύπρο είναι μοναδική στην ΕΕ, καθώς σε καμία άλλη χώρα δεν έχει καταγραφεί τόσο εκτεταμένο πρόβλημα με τους συγκεκριμένους αερόσακους. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Χριστοδούλου διευκρίνισε ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει ποινικές ευθύνες, αλλά μόνο να υποδείξει στοιχεία που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ποινική διερεύνηση. Ανέφερε πως η Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει για τυχόν νομικές ενέργειες.