Έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες εκφράζει το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Terra Cypria, σε σχέση με την αυξανόμενη ανάπτυξη και τις δραστηριότητες που καταγράφονται στην παραλία του Αγίου Ερμογένη στον Δήμο Κουρίου το τελευταίο διάστημα. Το Ίδρυμα κάνει λόγο για ανεπαρκή προστασία και κακή διαχείριση μιας περιοχής μεγάλης οικολογικής σημασίας, υποστηρίζοντας ότι συγκεκριμένο εστιατόριο προχώρησε σε επεκτάσεις όχι μόνο πάνω στην παραλία, αλλά σχεδόν εντός της θάλασσας.
Με επιστολή που στάλθηκε στη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, το Ίδρυμα καλεί τις αρμόδιες αρχές να τοποθετηθούν σε σχέση με τα έργα που εκτελούνται, τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και τις άδειες για τις ανακαινίσεις και τις κατασκευές, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών ανησυχιών στην ανάπτυξη και χρήση της παραλίας.

Με αφορμή δεκάδες παράπονα από χρήστες της παραλίας, η οργάνωση προχώρησε σε επιτόπια επίσκεψη στα μέσα Μαρτίου, όπου διαπίστωσε ότι εστιατόριο στη δυτική πλευρά της παραλιακής ζώνης ανακαινίζεται πλήρως, με τοίχο να κατασκευάζεται σχεδόν εντός της θάλασσας.
Μιλώντας στο philenews, η εκτελεστική διευθύντρια του Terra Cypria, Κούλλα Μιχαήλ, ανέφερε ότι εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχουν ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις Βάσεις κατά πόσο έχει υποβληθεί και εγκριθεί η δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και αν υπάρχει άδεια για ανακαίνιση του εστιατορίου και την κατασκευή νέων υποδομών. Σύμφωνα με την κ. Μιχαήλ, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί και οποιαδήποτε μέτρα.
Το Ίδρυμα ζητά να πληροφορηθεί και για την ελευθερία πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα κατά μήκος της ακτής, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών, δεδομένου ότι οι ακτές αποτελούν δημόσιο αγαθό.
Η εκτελεστική Διευθύντρια του Terra Cypria επισημαίνει επίσης τη σημασία της διασφάλισης της ακεραιότητας της ζώνης προστασίας της παραλίας, η οποία αποτελεί, όπως τονίζει, σημαντικό στοιχείο και ουσιώδες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή. «Η καταπάτηση της ζώνης προστασίας της παραλίας έχει σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής» τονίζει.

Αξιοσημείωτο είναι πως η παραλία του Αγίου Ερμογένη εντάσσεται σε περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη ειδικής διατήρησης και ζώνη ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό για τη Φύση και την Άγρια Ζωή του 2007 και τον Κανονισμό για τα Άγρια Πουλιά και τα Γνωστά Ζώα του 2008. Επιπλέον, αποτελεί μέρος της διαδρομής μετανάστευσης άγριων πουλιών του ποταμού Κούρη, η οποία έχει καθοριστεί από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας το 2006.
Καμία επέκταση, ανακαίνιση στα υφιστάμενα όρια
Πληροφορίες που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας από αρμόδια πρόσωπα, υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται καμία επέκταση από τα όρια του υποστατικού όπως ήταν τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια. Μας εξηγήθηκε ότι τα υποστατικά λειτουργούν με μισθώσεις, καθώς πρόκειται για κρατική γη και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το υποστατικό ήταν κατασκευασμένο πριν πάρα πολλά χρόνια από ευτελή υλικά και οι νέοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτημα για ριζική ανακαίνιση, στα όρια του υφιστάμενου κέντρου. Απορρίπτουν ότι γίνεται οποιαδήποτε επέκταση του υποστατικού τονίζοντας ότι τα έργα γίνονται εντός του χώρου που κάλυπτε το προηγούμενο εστιατόριο. Η ανακαίνιση εγκρίθηκε από τα διάφορα τμήματα με βάση τα σχέδια που κατέθεσε ο αρχιτέκτονας, μαζί με όλες τις απαραίτητες μελέτες. Πέραν τούτου, μας επισημάνθηκε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν ήταν θετικό στο να μετακινηθεί το υποστατικό πιο πίσω, καθώς υπάρχει αρχαιολογικός χώρος
Σε ό,τι αφορά το περιτοίχισμα, μας εξηγήθηκε ότι έγινε ενίσχυση του υφιστάμενου τοίχου που υπήρχε από το προηγούμενο υποστατικό πριν χρόνια. Τοποθετήθηκε πάνελ, όπου υπήρξε μια μικρή επέκταση στο εύρος του τοίχου και είναι το μόνο που διερευνάται κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενα ελάχιστη επέμβαση. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες, σε μεταγενέστερο στάδιο θα υποβληθούν σύμφωνα με τα αρμόδια πρόσωπα, αιτήσεις για άδεια οικοδομής και πολεοδομική άδεια από τον ΕΟΑ.
Πέραν των πιο πάνω, μας επισημάνθηκε ότι στην περιοχή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης εδώ και χρόνια, με την θάλασσα να έχει βγει προς τα έξω περίπου 25 μέτρα.