Τα πρέπει, τα μη, τα δικαιώματα ασθενών, αλλά και τα δικαιώματα των προσωπικών γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Μέχρι πού φθάνουν τα δικαιώματα των ασθενών και πού αρχίζουν τα δικαιώματα των γιατρών; Γιατί ο προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει για συγκεκριμένα φάρμακα και δεν μπορεί να παραπέμψει για συγκεκριμένες εξετάσεις; Ποια τα συνήθη ερωτήματα των πολιτών και τι λένε μετά από έξι σχεδόν χρόνια εμπειρίας οι ίδιοι οι προσωπικοί γιατροί;

 Το 2020, όταν στο Γενικό Σύστημα Υγείας ήταν εγγεγραμμένοι 711.000 δικαιούχοι καταγράφηκαν 2.8 εκατομμύρια επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς. Το 2024 με 819.000 δικαιούχους, ο αριθμός των επισκέψεων παρουσίασε 39% αύξηση και έφθασε τα 3.9 εκατομμύρια.

Οι πολίτες συχνά αποτείνονται στον ΟΑΥ και θέτουν ερωτήματα τα οποία, καταδεικνύουν την άγνοια που χαρακτηρίζει τους δικαιούχους του ΓεΣΥ σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες των προσωπικών γιατρών.

«Μπορούν οι προσωπικοί γιατροί να εκδώσουν παραπεμπτικό για φυσιοθεραπεία και να συνταγογραφήσουν συγκεκριμένα φάρμακα;», «Γιατί οι ειδικοί γιατροί δεν αιτούνται μακροπρόθεσμο παραπεμπτικό και παραπέμπουν στον προσωπικό γιατρό για έκδοση νέου βραχυπρόθεσμου παραπεμπτικού;», «Γιατί δεν μπορούν να εκδώσουν παραπεμπτικό για συγκεκριμένες ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις».

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ για την σωστή χρήση του Προσωπικού Ιατρού, αφού όπως διαπιστώνεται, παρά το γεγονός ότι το  Σύστημα εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2019, οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμα το πως μπορούν να αξιοποιούν σωστά τον συγκεκριμένο θεσμό, ώστε να διευκολύνονται στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ, «ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά τη λειτουργία του θεσμού, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των παροχέων αλλά και των δικαιούχων και εργάζεται για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών».

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία διαχειρίζεται το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος «μέσα από τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών της ΟΣΑΚ, καταγράφεται συστηματικά ότι πολλοί δικαιούχοι δεν γνωρίζουν επαρκώς ούτε τον ρόλο του προσωπικού γιατρού, ούτε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».

Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης, είπε, «συχνά οδηγεί σε σύγχυση, σε λανθασμένη χρήση των υπηρεσιών και σε δυσκολίες στην επικοινωνία με τους ιατρούς».

«Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια νοοτροπία που έχει διαμορφωθεί επί δεκαετίες, όταν ο ασθενής συνήθιζε να αποφασίζει μόνος του σε ποιον γιατρό θα απευθυνθεί, χωρίς να υπάρχει κατεύθυνση. Η κουλτούρα αυτή είναι κατανοητή, ωστόσο, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και οργανωμένου συστήματος υγείας, είναι αναγκαίο να αλλάξει. Η σωστή διαδρομή ξεκινά από τον Προσωπικό Ιατρό, που έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει τον ασθενή με βάση τις πραγματικές του ανάγκες».

Παρουσιάζοντας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης το πρόγραμμα της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών η υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας του ΟΑΥ, Αλεξία Μακρίδου αναφέρθηκε στην δημιουργία ειδικού εγχειριδίου με θέμα «όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού».

Το εγχειρίδιο, είπε, ετοιμάστηκα στην βάση των ερωτημάτων των ίδιων των δικαιούχων ώστε να καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες.

«Το εγχειρίδιο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ www.gesy.org.cy, σε έντυπη μορφή στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών καθώς θα αποσταλεί και με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα όλων των δικαιούχων του ΓεΣΥ τις επόμενες μέρες».

Η γενική διευθύντρια του ΟΑΥ Ιφιγένεια Καμμίτση, ανέφερε ότι «στην πορεία των έξι, σχεδόν, χρόνων από τη λειτουργία του θεσμού έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, στοχεύοντας πάντα στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας.  Μεταξύ άλλων, έχουμε εφαρμόσει νέους δείκτες απόδοσης και ποιοτικά κριτήρια στην αμοιβή των προσωπικών γιατρών, έχουμε εισαγάγει τη δυνατότητα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από τους προσωπικούς ιατρούς και εφαρμόσαμε το σύστημα επειγόντων παραπεμπτικών, το οποίο διασφαλίζει την προτεραιότητα για ασθενείς που χρήζουν άμεσης φροντίδας, ενισχύοντας τη δυνατότητα του Συστήματος να ανταποκριθεί σε επείγουσες ανάγκες».

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, αλλά και οι πρόεδροι όλων των επιστημονικών εταιρειών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ.