Η Περιβαλλοντική Αρχή αποφάσισε να απορρίψει δύο προτεινόμενα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα Λεμεσού, για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήσεις χορήγησης πολεοδομικών αδειών και περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Το πρώτο είχε ισχύ 2,6 MW και το δεύτερο 1,11 MW. Τα δύο έργα απορρίφθηκαν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών που υποβλήθηκαν.

Η αρνητική απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής βασίστηκε σε περιβαλλοντικά κριτήρια που αφορούν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Τα έργα προέβλεπαν την απομάκρυνση σημαντικού αριθμού δέντρων και θάμνων, όπως χαρουπιές, ελιές, αμυγδαλιές και μοσφιλιές, καθώς και την αφαίρεση φρυγάνων και θάμνων που αποτελούν βασικά οικοσυστήματα για την τοπική άγρια ζωή. Στο πλαίσιο των προτεινόμενων έργων, εκτιμάται ότι περίπου 350 δέντρα και θάμνοι θα αφαιρούνταν για το πρώτο έργο και περίπου 40 για το δεύτερο.

Η περιοχή στην οποία προγραμματίστηκαν τα έργα χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη υψηλής φυσικής αξίας, με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και γεωργικές εκτάσεις που συνδυάζουν παραδοσιακές γεωργικές καλλιέργειες και πλούσια άγρια ζωή. Περαιτέρω, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι τα προτεινόμενα έργα χωροθετούνται πλησίον της περιοχής εξάπλωσης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 24/6/2024, στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Ανώγυρα και Πραστειό Αυδήμου και κατέκαψε 150 εκτάρια. Επιπλέον, λήφθηκε υπόψη η αφαίρεση μεγάλου αριθμού σημαντικών ειδών δέντρων (όπως χαρουπιές, ελιές, αμυγδαλιές και μοσφιλιές), θάμνων (όπως περνιές και σχοινιές), καθώς και φρύγανων (όπως μαζιά και θρουμπιά) στην περιοχή, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια γεωργικής γης υψηλής φυσικής αξίας και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων των ειδών στην περιοχή.

Η απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας αυτών των περιοχών και των σημαντικών ειδών πτηνοπανίδας που φιλοξενούν, όπως ο Σπιζαετός και ο Πυρόχρους Γύπας.

Επιπλέον, η προτεινόμενη σύνδεση των έργων με το δίκτυο της ΑΗΚ φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Ο υποσταθμός Πισσουρίου, στον οποίο θα συνδεόταν το έργο, είναι ήδη κορεσμένος και οι αναγκαίες αναβαθμίσεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η απόσταση μεταξύ του υποσταθμού και των τεμαχίων χωροθέτησης του έργου, σε συνδυασμό με την ανάγκη επέκτασης των δικτύων ηλεκτροδότησης, ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη επίσης στα πλαίσια των αρνητικών τοποθετήσεων και αιτιολογημένων εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι θέσεις της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η οποία επισημαίνει τη σημασία των περιοχών φωλεοποίησης και χωροκράτειας προστατευόμενων αρπακτικών πτηνών, όπως ο Σπιζαετός και ο Πυρόχρους Γύπας. Η Περιβαλλοντική Αρχή, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, έκρινε ότι η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε τέτοιες περιοχές δεν πληροί τις απαραίτητες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και την ανάγκη ισχυρής προστασίας των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων της Κύπρου.