Οι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών είναι πιο ευάλωτοι ως προς τον επηρεασμό όχι μόνο σωματικά αλλά και από πλευράς ψυχικής υγείας κάτι το οποίο διαπιστώνει και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εφαρμόζει προγράμματα υποβοήθησης των εργαζομένων όλων των ηλικιών.

Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Γιώργου Κουκουμά αναφέρει, πως «μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις αποτελεί και το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας τα οποία συνδέονται με την εργασία και εμφανίζονται κυρίως σε τομείς και σε θέσεις απασχόλησης που χαρακτηρίζονται από αυξημένο σωματικό και/ή πνευματικό φόρτο εργασίας και χειρωνακτικές εργασίες».

Στην ερώτηση του ο βουλευτής σημείωνε και τα ακόλουθα: «Η εργασιακή ανασφάλεια και η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας αποτελούν πηγές κινδύνων για την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Το 2022 το 27% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε ψυχολογική πίεση, κατάθλιψη και άγχος, ενώ στην Κύπρο ποσοστό 47,4% των εργαζομένων έχουν ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για αλληλεπίδραση κατά την ώρα της εργασίας τους. Η πίεση από τους εργοδότες είναι ακόμα πιο ασφυκτική στους εργαζομένους άνω των 60 ετών».

Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Παναγιώτου, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) παρακολουθεί τους ψυχολογικούς και άλλους κινδύνους που δημιουργούνται στους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό επιμορφώνει εδώ και αρκετό καιρό τους επιθεωρητές του Τμήματος στον έλεγχο διαφόρων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των κομμωτηρίων, των κουρείων, των γραφείων, των κρεοπωλείων, της τροφοδοσίας, των σχολικών μονάδων, των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, των καφεστιατορίων, των συνεργείων επιθεώρησης και βαφής αυτοκινήτων, των μικρών εμπορικών καταστημάτων και τω, αρτοποιείων.

Οι επιμορφώσεις των επιθεωρητών άρχισαν από 2010, με εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια (Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Τα προγράμματα υλοποιούνται υπό τον τίτλο «Διαχείριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον και την επιτήρηση της εφαρμογής της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία νομοθεσίας.

Στην απάντηση προς τον κ. Κουκουμά αναφέρεται επίσης, πως το σύστημα επιτήρησης της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τους ψυχοκοινωνικούς και εργονομικούς κινδύνους σε διάφορες οικονομικές εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την εγκαθίδρυση και λειτουργία τους Συστήματος Επιτήρησης της Υγείας των Εργαζομένων.

Η δράση αυτή εμπίπτει σε ένα από τους πυλώνες της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021-2027, για τη “διεύρυνση και βελτίωση του συστήματος επιτήρησης και προαγωγής της υγείας των εργαζομένων”.

Στόχος της εκστρατείας ήταν η παροχή στήριξης και καθοδήγησης προς τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία και προήγαγε τη χρήση πρακτικών και εύχρηστων εργαλείων.

Απαντώντας στην πτυχή της ερώτησης του βουλευτή σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο υπουργός παραθέτει τις εκστρατείες που προηγήθηκαν, και προσθέτει:

Στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η εκστρατεία με θέμα “Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή” (2023-2025), η οποία στοχεύει στην αύξηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχέση με τις επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της εργασίας στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Η διαχείριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων αποτελεί σημαντικό μέρος της εκστρατείας και τυγχάνει εκτενούς αναφοράς και ανάλυσης σε κάθε τομέα προτεραιότητας της εκστρατείας. Οι 5 τομείς προτεραιότητας είναι, 1) εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, 2) αυτοματοποίηση καθηκόντων, 3) διαχείριση εργαζομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης, 4) ευφυή ψηφιακά συστήματα 5) εξ αποστάσεως εργασία και υβριδική εργασία.