Το Τμήμα Περιβάλλοντος ξεκινά μια νέα εκστρατεία ελέγχων σε παγκύπρια κλίμακα, με στόχο την πάταξη της παράνομης απόρριψης αποβλήτων, επικεντρωμένο κυρίως στα εργοτάξια και τους μεγάλους εργολάβους που εμπλέκονται στη διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Στην προσπάθεια αυτή, το Τμήμα θα συνεργαστεί με την Αστυνομία για να εντοπίσει παραβάτες και να διασφαλίσει ότι τα απόβλητα καταλήγουν σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης.

Η νέα αυτή εκστρατεία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste Free Cyprus», στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και στην αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας, η οποία απαιτεί από τους μεταφορείς να απορρίπτουν τα απόβλητα μόνο σε εγκεκριμένους χώρους και να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα για να αποδείξουν τη σωστή διαχείρισή τους.

Η νομοθεσία, όπως υπενθυμίζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς, με πρόστιμα έως και €20.000 και ποινικές διώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε φυλάκιση ή και υψηλές χρηματικές ποινές για τους υπεύθυνους. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην παρακολούθηση των απόβλητων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους και θα διαπιστωθεί αν αυτά καταλήγουν σε μη ελεγχόμενους χώρους, όπως χωράφια, ρυάκια και άλλες παράνομες τοποθεσίες.

Η νέα εκστρατεία, που αρχίζει σήμερα 7 Απριλίου 2025, θα περιλαμβάνει και ελέγχους στις διαδρομές των μεταφορέων, με την παρουσία της Αστυνομίας στους αυτοκινητοδρόμους. Οι μεταφορείς θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα που μεταφέρουν κατευθύνονται σε εγκεκριμένους χώρους διαχείρισης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται πρόστιμα για παράνομη απόρριψη.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί τους επαγγελματίες μεταφορείς να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, τονίζοντας ότι έχει δοθεί άπλετος χρόνος για να προσαρμοστούν στις αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα για καλύτερο συντονισμό και πιο αυστηρούς ελέγχους.

Επιπλέον, οι αδειοδοτημένοι μεταφορείς από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Σκιπ επισημαίνουν την ανάγκη για πιο αυστηρή εποπτεία του κλάδου τους, προκειμένου να προστατευτούν οι νόμιμοι μεταφορείς και να περιοριστεί η δραστηριότητα των παράνομων. Παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την έλλειψη ελέγχων και την αδυναμία εφαρμογής των νομοθεσιών, οι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, σχεδιάζουν στοχευμένες επιθεωρήσεις για να διασφαλίσουν την περιβαλλοντική συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σκιπ, το κράτος δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την αναγκαία νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι παραβάτες να εκμεταλλεύονται τα κενά και να απορρίπτουν παράνομα τα υλικά σε διάφορες τοποθεσίες, κερδίζοντας πλεονέκτημα έναντι των νόμιμων μεταφορέων. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα εντάθηκε μετά το κλείσιμο των χωματερών του Κοτσιάτη και του Βατί, το 2019, και παραμένει ανοιχτό χωρίς αποτελεσματική λύση.

Εν κατακλείδι, η ενίσχυση των ελέγχων και η αυστηρή επιβολή των ποινών αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της παράνομης απόρριψης αποβλήτων και στην προστασία του κυπριακού περιβάλλοντος από την επιβάρυνση των παράνομων πρακτικών.

Μέσα στο 2024, στο πλαίσιο των δράσεων του «Waste Free Cyprus», διατέθηκαν €1,55 εκατ. για την υποστήριξη των Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης, καθαρίστηκαν 269 παράνομοι σκυβαλότοποι σε 106 Κοινότητες και απομακρύνθηκαν συνολικά 21,55 τετραγωνικά μέτρα απορριμμάτων. Παράλληλα, διορίστηκαν 59 επιθεωρητές περιβάλλοντος, ενώ επίκειται ο διορισμός ακόμη 118 με στόχο την πρόληψη και αποτροπή επανάληψης των φαινομένων παράνομης απόρριψης. Η εκστρατεία συνεχίζεται και το 2025 με έμφαση σε άλλους 500 παράνομους σκυβαλότοπους που έχουν εντοπιστεί. Προς το σκοπό αυτό θα υπάρχουν συναντήσεις με τις επηρεαζόμενες Τοπικές Αρχές σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν προσωρινά πράσινα σημεία ανά κοινότητα για να τερματιστούν οι παράνομες απορρίψεις από τους κατοίκους.