Προκλητική αλλοίωση στο χαρακτήρα του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη στη σειρά «Τρικυμία» του ΡΙΚ, καταγγέλλουν ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής και η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», αναφέροντας μάλιστα και αρκετά παραδείγματα από τη σειρά. «Σκαρφίζονται λογής “ιστορίες”, οι οποίες ψευτίζουν την πραγματικότητα», επισημαίνουν οι λογοτέχνες. Εντούτοις, ο συντονιστής της σεναριακής ομάδας της «Τρικυμίας», Δημήτρης Τακαρής, απάντα μέσω του philenews στις επικρίσεις, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για ιστορικό βιογραφικό του Βασίλη Μιχαηλίδη, αλλά για μυθοπλασία.  

Στην κριτική για τη σειρά, η οποία βρίσκεται στον τρίτο κύκλο της, γίνεται λόγος για τη συμπερίληψη ρόλου του Βασίλη Μιχαηλίδη,μεταξύ των πρωταγωνιστών.

«Ωστόσο, όσον αφορά τη ζωή του ποιητή της Ρωμιοσύνης, οι σεναριογράφοι δεν έχουν σεβαστεί ούτε κατ’ ελάχιστον την ιστορική αλήθεια. Αντίθετα, σκαρφίζονται λογής “ιστορίες”, οι οποίες ψευτίζουν την πραγματικότητα και, συνακόλουθα, παραπληροφορούν τους ανυποψίαστους τηλεθεατές».

Για παράδειγμα, συνεχίζουν οι λογοτέχνες, στη σειρά αυτή πληροφορούμαστε ότι «ο Βασίλης Μιχαηλίδης έζησε σε κάποιο χωριό της Κύπρου και ότι, ζώντας στο χωριό αυτό, εμπνεύστηκε τα δύο πολύστιχα αφηγηματικά ποιήματά του, την “9η Ιουλίου” και τη “Χιώτισσα”. Ουδέν αναληθέστερον».

Επίσης, υπογραμμίζεται, οι σεναριογράφοι παρουσιάζουν τον Βασίλη Μιχαηλίδη ως “τεμπέλη, αξόρτωτο και γυναικά”, κάτι που επίσης δεν έχει στέρεα ιστορική τεκμηρίωση, καθώς είναι γνωστό ότι ο ποιητής έχαιρε εκτίμησης όχι μόνο από τον κόσμο της Λεμεσού, αλλά και από τους πνευματικούς κύκλους της πόλης.

«Ασφαλώς τέτοια παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας υπερβαίνει κατά πολύ το αποδεκτό πλαίσιο της μυθοπλασίας. Εκτός και αν θα αποδεχόμασταν αδιαμαρτύρητα να παρακολουθούμε μια σειρά, σύμφωνα με την οποία, π.χ., ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης είναι ένας “τεμπέλης, αξόρτωτος και γυναικάς” ποιητής που ζει σε κάποιο χωριό της Αιγύπτου (και όχι, βέβαια, στην Αλεξάνδρεια), όπου και συνθέτει τα σημαντικότερα ποιήματά του».

Καταληκτικά, αναφέρεται, και έχοντας υπόψη τις παραπάνω διαπιστώσεις, «καλούμε το κρατικό κανάλι να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να σταματήσει η σπίλωση της ιερής μνήμης του Βασίλη Μιχαηλίδη».

Τοκαρής: Από κάπου ψηλά ο Βασίλης Μιχαηλίδης χαμογελά

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τοκαρής, εκ της θέσεως του ως συντονιστή της σεναριακής ομάδας, υπογράμμισε στο philenews ότι αναφέρεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για μυθοπλασία, και όχι για ντοκιμαντέρ ή για ιστορικό βιογραφικό. 

«Σεβαστή κάθε διαμαρτυρία, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους της Λογοτεχνίας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν κάνουμε ιστορικό βιογραφικό αποτύπωμα του Βασίλη Μιχαηλίδη, ούτε και ποτέ ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, τονίσαμε σε πολλές περιπτώσεις (και αναφέρεται ξεκάθαρα και στους αρχικούς τίτλους της σειράς) ότι πρόκειται για μυθοπλασία βασισμένη σε μερικά χαρακτηριστικά του Βασίλη Μιχαηλίδη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ιστορική αλήθεια παντρεύεται με μυθοπλασία “ποιητική αδεία”. Δεν μας απασχολεί αν ένα ποίημα γράφτηκε στη Λεμεσό ή σε ένα χωριουδάκι της Λάρνακας. Δεν μας απασχολεί αν ο τσακωμός με το Δεσπότη θείο του έγινε λίγο πριν ή λίγο μετά την Αγγλοκρατία. Μας απασχολεί περισσότερο να γνωρίσει ο κόσμος την ποίησή του και να μάθει λίγα από τα πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της πολύπλευρης -μα σε καμιά περίπτωση τέλειας- προσωπικότητας».

Τέλειος δεν είναι κανένας, ούτε βέβαια οι σεναριογράφοι της σειράς, υπογραμμίζει. «Απολογούμαστε αν κάποιοι έχουν θιγεί, μα δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Θα μείνουμε πιο προσκολλημένοι στην ιστορική πραγματικότητα όταν θα φτιάξουμε ντοκιμαντέρ για το Βασίλη Μιχαηλίδη. Η “Τρικυμία” είναι μια σειρά μυθοπλασίας και ως τέτοια ούτε μπορεί ούτε θέλει να ακουμπά απόλυτα στην ιστορική αλήθεια. Το αν “υπερβαίνει κατά πολύ το αποδεκτό πλαίσιο μυθοπλασίας” ας αφεθεί να το κρίνουν οι τηλεθεατές, καθότι καλοί οι “επαγγελματίες κριτικοί” αλλά ας μην υποτιμούμε το κριτήριο του τηλεθεατή. Κανείς δεν ξέρει σίγουρα, μα πιστεύω πως αν μας βλέπει από κάπου ψηλά ο Βασίλης Μιχαηλίδης χαμογελά, διότι τουλάχιστον δεν τον ξεχάσαμε».