Η μικρή Μαντλέν είναι μόλις 20 μηνών. Ο χρόνος ζωής που της δίνουν οι γιατροί πολύ περιορισμένος. Μοναδική ελπίδα της η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η περίπτωσή της προκάλεσε παγκόσμια κινητοποίηση και έφτασε και στην Κύπρο. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες στην Τσεχία και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των τραπεζών δοτών μυελού των οστών (μεταξύ αυτών και η κυπριακή τράπεζα που λειτουργεί υπό το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα) δεν απέδωσαν παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα δείγμα προκειμένου να γίνουν εκείνοι οι δότες που θα σώσουν το βρέφος.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται», ανέφερε στο philenews ο διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Παύλος Κωστέας.

Ο κάθε πόλιτης, πρόσθεσε, «μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει δείγμα και να ενταχθεί στην τράπεζα μυελού των οστών».

«Εάν κάποιος είναι συμβατός με την μικρή Μαντλέν, θα εντοπιστεί, εάν όχι το δείγμα του θα παραμείνει στην Τράπεζα γιατί διαρκώς κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται δότη και ο δέκτης τους υπάρχει κάπου έξω στην κοινωνία χωρίς ούτε καν ο ίδιος να το γνωρίζει».

Η ιστορία της Μαντλέν και το εξάνθημα στο πρόσωπο που θορύβησε τους γονείς

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορία, η Μαντλέν, στις αρχές Μαρτίου, χωρίς προηγουμένως να έχει παρουσιάσει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, εμφάνισε για πρώτη φορά πολύ ψηλό πυρετό.

Οι γονείς της αρχικά θεώρησαν ότι επρόκειτο για κάτι ασήμαντο, ωστόσο, λόγω ενός εξανθήματος στο πρόσωπο επισκέφθηκαν γιατρό.

«Το εξάνθημα ήταν μικρά αιμορραγικά στίγματα, ένα από τα συμπτώματα της έλλειψης αιμοπεταλίων», ανέφερε στην τηλεόραση της Τσεχίας ο πατέρας της.

Οι γιατροί, στο νοσοκομείο Μοτόλ, στην Πράγα, διέγνωσαν ότι πάσχει από μια σοβαρή διαταραχή του αίματος, η οποία μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά μόνο με μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, ο οργανισμός της Μαντλέν δεν παράγει καθόλου αιμοπετάλια, ούτε ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και η μοναδική ελπίδα της για ζωή είναι η μεταμόσχευση.

Τα μέλη της οικογένειας της αποδείχθηκαν μη συμβατά.  Ούτε στα τσέχικα, ευρωπαϊκά και τελικά ούτε στα παγκόσμια μητρώα δοτών δεν εντοπίστηκε μέχρι στιγμής συμβατός δότης.

Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι γονείς της έκαναν έκκληση μέσω βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο. Μετά την προβολή του βίντεο χιλιάδες άνθρωποι προσέτρεξαν για να γίνουν δότες στην Τσεχία.

Για την Μαντλέν δεν έχει ακόμα βρεθεί δότης, ωστόσο, από όλη αυτή την πρωτοφανή εγγραφή πολιτών στα μητρώα, βρήκαν συμβατό δότη άλλοι δέκα άνθρωποι που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

«Τα μητρώα δοτών σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το δικό μας, είναι συνδεδεμένα και όταν υπάρχει ανάγκη για εξεύρεση δότη, η προσπάθεια γίνεται μέσω όλων αυτών των συνδεδεμένων μητρώων», είπε ο κ. Κωστέας. 

Είναι ανάγκη, είπε ο διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, «να ανανεώσουμε το μητρώο δοτών και στην Κύπρο. Όσο περισσότεροι νέοι, κυρίως αυτοί που ανήκουν στην ηλικία των 18-30 ετών εγγραφούν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, «εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε  που είναι 18 -45 χρόνων  και δεν έχει  κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα όπως μεταδοτικά νοσήματα, κακοήθειες ή καρδιοπάθειες. Η εγγραφή ως εθελοντής δότης είναι καθαρά εθελοντική και αλτρουιστική πράξη και ο δότης έχει το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη. Κανένας εθελοντής δότης δεν χρηματίζεται για την πράξη αυτή αλλά ούτε και επιβαρύνεται οικονομικά με οποιονδήποτε τρόπο».

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει ακόμα και ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι μας.