Όταν μία Τουρκοκύπρια παντρευτεί με Τούρκο πολίτη και γεννήσει παιδί στα κατεχόμενα, τότε το παιδί δεν εγγράφεται Κύπριος πολίτης ενώ όταν μεταβεί στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και γεννήσει, τότε το παιδί της εγγράφεται Κύπριος πολίτης.
Τα πιο πάνω ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από λειτουργούς του δημοσίου.
Όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, έλαβε γνώση της πρακτικής αυτής όταν μετέβη στην επαρχιακή διοίκηση με την ευκαιρία ανανέωσης της ταυτότητας του συζύγου της. Εκεί συνάντησε Τουρκοκύπρια έγκυο, η οποία, στη συζήτηση επάνω, ενημέρωσε την κ. Χαραλαμπίδου ότι θα μεταβεί στην Τουρκία με σκοπό να γεννήσει ώστε το παιδί της να μπορεί να πολιτογραφηθεί ως Κύπριος πολίτης, επειδή όταν γεννηθεί στην Κύπρο δεν εγγράφεται Κύπριος.
Όταν η κ. Χαραλαμπίδου αποτάθηκε σε λειτουργό της επαρχιακής διοίκησης και ρώτησε τι συμβαίνει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Τουρκοκύπρια γυναίκα με Τούρκο σύζυγο γεννήσει στην Κύπρο, της επιβεβαίωσε, όπως είπε, πως όντως το παιδί της δεν εγγράφεται ως Κύπριος πολίτης. Όμως, αν το παιδί γεννηθεί στο εξωτερικό, τότε το παιδί της θεωρείται Κύπριος.
Όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση, στο παρελθόν είχαν εγκριθεί κάποιες πρόνοιες ώστε να αποτραπεί η εγγραφή ως Κύπριων πολιτών, παιδιών τα οποία προέρχονται από εποίκους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε πως αν υπάρχει τέτοιο κενό, επιβάλλεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τους μεικτούς γάμους και ότι ο ίδιος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.